Antena

Aproape totul despre bere

Orzul, hameiul, apa si drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transforma intr-o bautura amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, care are darul de a aduna prietenii laolalta. Berea, cea mai veche si raspandita bautura, daca este consumata cu moderatie, poate fi parte a unui stil de viata echilibrat, spun specialistii.

Publicat: Joi, 03 Iunie 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:55
Galerie de imagini
Orzul, hameiul, apa si drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transforma intr-o bautura amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, care are darul de a aduna prietenii laolalta. Berea, cea mai veche si raspandita bautura, daca este consumata cu moderatie, poate fi parte a unui stil de viata echilibrat, spun specialistii.

ISTORIC

Povestea si arta producerii berii sunt vechi de cand lumea. Cu ajutorul hieroglifelor, al cuneiformelor si al semnelor, istoricii au mers pe urma berii pana in Africa antica, Egiptul antic si vechile triburi sumeriene.

Cele mai vechi dovezi sunt de acum aproximativ 6.000 ani si se refera la sumerieni. Se spune ca acestia au descoperit tehnologia de fabricatie a berii din pura intamplare. O scriere veche de 4.000 de ani este un imn inchinat lui Ninkasi - zeita berii.

Acest imn este el insusi o reteta de fabricare a berii. Nimeni nu stie cu exactitate cum a avut loc procesul de fabricare, dar se pare ca o bucata de paine umeda a fermentat, rezultand o pasta.

Conform pictogramelor, in care au fost recunoscute painea si orzul, painea era prajita, apoi cufundata in apa, obtinandu-se un terci, din care rezulta o bautura care avea darul sa-i duca pe oameni "in al noualea cer".

Sumerienii au fost singurii care au putut repeta acest proces, fiind considerati parintii tehnologiei obtinerii berii. Ei au descoperit o "bautura divina" care, cu siguranta, era un dar al zeilor.

Din Epopeea lui Ghilgames, scrisa in mileniul 3 i.Hr., aflam ca la fel de importanta ca si painea era berea. Aceasta epopee este cunoscuta ca prima mare lucrare literara din istoria omenirii.

Dupa caderea Imperiului Sumerian, in mileniul II i.Hr., babilonienii au preluat controlul Mesopotamiei. Cultura lor se baza pe cea sumeriana, ei preluand si dezvoltand tehnologia de fabricatie a berii. Astazi se stie ca babilonienii produceau 20 de tipuri de bere.

La inceputuri, berea era tulbure si nefiltrata. Cea produsa in Babilon a fost exportata pana departe in Egipt. Hammurabi, un important rege babilonian, a decretat multe legi cunoscute si azi.

Una dintre ele se refera la o cota zilnica de bere. Ratia era in functie de statutul social. Astfel, un muncitor obisnuit primea 2 litri pe zi, un functionar public, 3 litri, iar administratorii si marii preoti, 5 litri. In acele vremuri berea nu se vindea, ci era folosita ca "moneda de schimb".

CAMPANIE

"Romanii iubesc berea" este numele campaniei lansate de Asociatia Berarii Romaniei la data de 18 mai. Scopul campaniei este acela de a-i informa pe iubitorii acestei bauturi despre calitatile berii... daca este consumata cu moderatie.

Recomandari A1

Campania este fundamentata pe trei piloni: unul adresat consumatorilor, prin activitati media dezvoltate prin conceptul ca momentele placute din viata merg bine cu o bere; al doilea este cel de relatii publice, menit sa dezvolte mesajele adresate consumatorilor prin explicarea caracteristicilor produsului, si un al treilea pilon, foarte important pentru berari, consta in programe speciale de responsabilitate sociala: "Realitatea se schimba cand conduci baut", adresat soferilor, si "Alcoolul nu te face mare", adresat adolescentilor.

"Aceste trei componente sunt unite printr-un mesaj unic: consumata cu moderatie, berea ofera un gust minunat si o experienta placuta consumatorilor.

Berea face parte dintr-un stil de viata sanatos si modern daca este consumata responsabil", a spus Jan Derck van Karnebeek, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei. Preparata numai din ingrediente naturale, precum orz, hamei, apa si drojdie, berea este mai mult decat o bautura.

"In Europa, berea este asociata cu convivialitatea. Acest lucru este cu atat mai adevarat in Romania, o tara latina, ai carei oameni apreciaza foarte mult prietenia si timpul petrecut impreuna la un pahar de bere", a declarat Jeff Evans, scriitor britanic, membru al British Guild of Beer Writers (Asociatia britanica a scriitorilor despre bere).

Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in anul 2004 si include cinci dintre cei mai mari producatori de bere din tara: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries.

BEREA IN BUCATE

Iata o asociere cel putin curioasa! Putine gospodine stiu ca folosita in bucatarie ea poate fi un ingredient savuros, care transforma chiar si cea mai banala mancare intr-o delicatesa. Specialistii gastronomi spun ca ea fragezeste orice tip de carne, berea neagra merge cu carnea rosie, iar cea blonda cu carnea alba, conferind preparatelor o savoare unica.

Poate fi utilizata ca ingredient in prepararea aluaturilor - fragezeste compozitia de clatite si aluatul de cornulete - a sosurilor si, dupa imaginatie, ea poate inlocui cu succes apa din anumite preparate. De asemenea, bauta cu moderatie nu ingrasa, avand un continut caloric redus, nu are colesterol si este saraca in zaharuri.

citeste Jurnalul National

foto: recipes4us.co.uk

Whatsapp LinkedIn
sanatate reteta bere mancare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Videoclipul zilei
Citește și
Dieta carnivoră: beneficii și riscuri. Ce alimente sunt permise în regimul creat de dr. Shawn Baker
Ce proprietăți benefice au măceșele. Cum ne ajută organismul consumarea lor
(P) Ginsengul siberian: Cum te poate ajuta să treci peste zilele solicitante
Ce probleme de sănătate avea Gabriel Cotabiță. S-a stins din viață după aproape două săptămâni...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care petrec Crăciunul singure în 2024. Nativii care se despart de persoana iubită Catine.ro
Celebrul actor Lemi Filozof va deveni tată în curând. Soția lui este însărcinată în 6 luni Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
De ce a primit Mihaela Rădulescu pistol la Revoluție FOTO VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Sonda solară Parker va face istorie chiar de Crăciun. La ce distanță minusculă se va apropia de Soare useit
Horoscopul zilei de 24 decembrie 2024. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Marea demolare, de pe drumul spre Sinaia: Guvernul intră cu buldozerele în 500 de case-monument, pentru a lăți DN 71 Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Fiica lui Mircea Diaconu, ADEVĂRUL despre moartea lui: ”Nu a murit de cancer la colon!” Playtech
Secretul pe care nu multe gospodine îl știu. Când se adaugă usturoiul în piftie pentru un rezultat delicios Redactia.ro
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu... Observator
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare MediCOOL
Rețete cu carne de vită la cuptor. Cum să-ți iasă friptura fragedă și aromată HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Alimente bogate în vitamina C pentru întărirea imunității în lunile de iarnă DeParinti
Travis Kelce a surprins-o pe Taylor Swift cu o petrecere „uriașă” cu tematica „Eras Tour”. Cântăreața a... ZUTV
Singurele 3 joburi care nu vor fi afectate de AI, potrivit lui Bill Gates. De ce vor fi aceste slujbe imune UseIT
Tort Kilimanjaro. Rețetă de tort cu aspect de vulcan Hello Taste