Calendar ortodox 23 octombrie. Sărbătoare de cuce neagră azi! Ce nu ai voie să faci
În calendarul ortodox din 23 octombrie este sărbătoare de crice neagră. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Iacob, Ruda Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi.
Publicat: Marti, 23 Octombrie 2018, 08:03 | Actualizat: Marti, 23 Octombrie 2018, 08:04În calendarul ortodox din 23 octombrie este sărbătoare de crice neagră. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Iacob, Ruda Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi.
Calendar ortodox 23 octombrie. Sfântul Iacob Ruda Domnului este prăznuit în calendarul ortodox de marți, 23 octombrie. Este cruce neagră, zi cu semnificație pentru credincioși.
Potrivit creștin ortodox.ro, Sfântul Iacov a numit fratele Domnului (Gal 1, 9), pentru că a fost fiul Dreptului Iosif, fiica lui Fecioarei Maria. Cu toate acestea, Biserica îl numește văr al lu Hristos, deoarece IIsus s-a născut pe cale supranaturală. Dacă îl întâlnim și sub numele de "fratele Domnului", trebuie să știm că la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse într-un singur cuvânt: frate.
Facem precizarea că mama lui Iacob, Salomeea, era rudă Maicii Domnului, iar Iosif ajunge să fie logodnicul Măriei la bătrânețe, după moartea soției sale Salomeea.
Potrivit Tradiției, el a călătorit în Egipt împreună cu tatăl sau Iosif, cu Fecioară Măria și Pruncul, în vremea în care Irod caută să-L omoare pe Hristos. A fost primul episcop al Iersualimului. A alcătuit prima slujbă a Sfintei Liturghii, variantă care a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur.
Liturghia Sfântului Iacob se săvârșește și în zilele noastre în Biserică Ortodoxă Greaca, pe 23 octombrie, în ziua sa de prăznuire.
Sfântul Iacob, ucis cu pietre
Sfântul Apostol Iacob, 23 octombrie 2018, a convertit mulți iudei și elini la credința creștină. Când Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotărât să-l ucidă. Potrivit Tradiției, bătrânii iudeilor i-au spus lui Iacob să urce pe aripă Templului și sa grăiască de acolo împotrivă lui Hristos. Iacob a urcat, însă a mărturisit în față celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. În urmă acestei mărturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre.
Calendar ortodox 23 octombrie. Cruce neagră în calendarul creștin ortdox
Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători.
Calendar ortodox 23 octombrie. Troparul Sfântului Iacob
Troparul Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului, glasul al 2 lea:
Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduplecat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii...
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Darea cea bună, Sfinte Apostole Iacob şi harul cel desăvârşit, de la Părintele Luminilor a se da oamenilor înveţi arătat; căruia a se împărtăşi cei ce te laudă pe tine, roagă-te Apostole.
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu Raza Dumnezeiescului Duh fiind luminat, Sfinte Iacob şi cu Dânsul Legile alcătuind, Bisericile neamurilor le-ai îndreptat, ca un Apostol al lui Hristos, de sfinţenie arătătorule, cu toate fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ceata Apostolilor, preaînţelepte, arătat ai împodobit-o, ca unul ce ai fost întâi arhiereu, fiind uns cu Singură Lucrarea Cuvântului, ca un ucenic şi frate al lui Dumnezeu şi sfinţit propovăduitor de Sfintele Taine.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Izvor de tămăduiri avându-te, ne adăpăm de la tine, ca de la Ceea ce ai născut Izvorul vieţii, de Dumnezeu Născătoare Prealăudată, tămăduirea sufletelor şi înnoirea trupurilor.
Catavasia:
Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.
Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de tine Biserica...
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Se veseleşte de tine seminţia Iudei astăzi, văzându-te strălucind de Razele lui Hristos.
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Stea de Dumnezeu strălucită avându-te Biserica neamurilor, pe tine prealăudate propovăduitor, se luminează cu Dumnezeieştile tale învăţături.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Legea vieţii Bisericii lui Hristos tu ai pus-o, cu Duh de viaţă Făcător, Legea aşezând şi vestind.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pe Cel pe Care L-ai născut cu Trup Fecioară Maică, pe Cel Ce a Strălucit din Tatăl, Sfinte Apostole Iacob ca pe un Dumnezeu al tuturor L-a propovăduit.
Catavasia:
Pe ai tăi cântăreţi, Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i, în Dumnezeiască Mărirea ta, de cununile măririi învrednicindu-i.
Cântarea a 4-a. Irmos: Pentru dragostea Chipului...
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adus-ai pe mare caii tăi, pe Apostoli, Mântuitorule şi au luminat neamurile, trăgându-le, Doamne, spre cunoştinţa Ta.
Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Neîntinată oglindă arătându-se şi Razele Cele Atotlucrătoare ale Treimii Celei Nezidite luându-le, ai strălucit tuturor, Sfinte Iacob.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Piatră sfinţită rostogolindu-te, te-a văzut pe tine proorocia, sfărâmând putreda deşertăciune a înşelăciunii, cu Puterea Duhului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce a intrat, Fecioară Maică, în pântecele tău, Cuvântul Cel mai înainte de veci, Cel Ce S-a născut în chip de negrăit din Tatăl, pe Sfântul Iacob Apostol l-a arătat.