Antena Căutare

Sf. Irina, prăznuită pe 5 mai 2023. Care este povestea tulburătoare a sfintei care îi ocrotește pe cei căsătoriți

Sfânta Irina este cinstită vineri, 5 mai 2023. Mucenița s-a născut păgână, iar numele ei a fost inițial Penelope. Iată care este povestea sfintei care ocrotește persoanele căsătorite, familia și ce rugăciune se spune la sărbătoarea de astăzi din calendarul ortodox.

colaj de imagini cu icoana sfantei mucenita irina, un preot si lumanari in biserica Galerie
Sfânta Irina este cinstită vineri, 5 mai 2023. Mucenița s-a născut păgână, iar numele ei a fost inițial Penelope. Iată care este povestea sfintei care ocrotește persoanele căsătorite, familia și ce rugăciune se spune la sărbătoarea de astăzi din calendarul ortodox. | Shutterstock.com

Irina a fost singura fiică a Regelui Liciniu, din cetatea Maghedon. Aceasta a fost închisă de părintele ei într-un turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare și un bătrân înțelept.

Avea numele Penelope la vremea respectivă, iar, într-o noapte, Îngerul lui Dumnezeu i-a apărut în vis:

”Penelope, de acum nu te vei mai numi așa, ci Irina și vei fi multura scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”. Iată povestea vieții Sfintei Irina.

Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești astăzi pentru liniște în familie. Ce sfinți sunt prăznuiți pe 26 aprilie în calendarul ortodox

Pe 5 mai o sărbătorim pe Sf. Muceniță Irina. Care e povestea Ei

Înțeleptul Apelian, cu care era închis în turn, este cel care i-a povestit Sfintei Irina despre Iisus Hristos. Ea a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Decizia ei de a trece la creștinism l-a înfuriat la culme pe tatăl ei, împăratul Liciniu, care a vrut să o pedepsească. El a supus-o la diferite torturi, dar, în final, a reușit să-l convertească pe părintele său la creștinism.

Sf. Irina a fost supusă la multe torturi în vremea a patru împărați. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât, într-o groapă plină cu șerpi și scorpioni. Îngerul Domnului a păzit-o pe Sfânta Muceniță Irina.

Regele nu s-a oprit aici și a încercat să-i despice trupul cu fierăstrăul, însă unealta s-a frânt în corpul ei. Mai târziu, avea să o lege de o roată de moară și să dea drumul apei, sperând că Sf. Irina se va îneca. Ea a supraviețuit și de această dată.

Citește și: Rugăciunea puternică pe care să o rostim în a treia zi de Paște. Ce sărbătoare cu cruce roșie este trecută în Calendarul ortodox

Apoi, regele Sapor, i-a pus în picioare încălțări din fier, i-a pus un sac de nisip în spate și a înhămat-o la căruță. ”Cu adevărat sunt ca o vită înaintea Ta, O Doamne”, au fost cuvintele rostite de Ea.

Atunci, pământul s-a cutremurat și pământul s-a deschis, înghițindu-i pe chinuitori. Chinurile la care a fost Sfânta Irina nu s-a rezumat doar la asta. Regele Numerian a aruncat-o consecutiv în trei tauri din metal încins, dar ea a scăpat cu viață.

Însă, în cetatea Mesembria, a fost omorâtă de regele Sapur. Dumnezeu a înviat-o și cei care au văzut minunea, s-au botezat. În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și i-a povestit învățătorului Apelian să-l închisă. Patru zile mai târziu, când acesta a fost deschis, trupul dispăruse.

Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Irina, prăznuită pe 5 mai 2023 în calendarul ortodox

Conform crestinortodox, în ziua de 5 mai 2023, se rostește o rugăciune pentru Sfânta Muceniță Irina. Iată rândurile ei:

”Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre.

Citește și: Rugăciuni în Săptămâna Luminată pentru sănătate și pace în casă

Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.

Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi.”

Au luat acasă doi pui crezând că sunt de pisică, dar veterinarul i-a contrazis. Ce adăposteau, de fapt, în casă... Probleme la stația de metrou Aviatorilor. Circulația pe magistrala 2, perturbată. Cum se deplasează trenurile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x