Ce li se poate întâmpla copiilor dacă dorm cu gura deschisă. Specialiștii au elucidat misterul
Orice părinte poate spune despre copilul său că este cea mai mare bucurie a vieții, dar atunci când devii părinte, multe griji te pot copleși.
Publicat: Joi, 07 Ianuarie 2021, 09:12 | Actualizat: Joi, 07 Ianuarie 2021, 10:19Atunci când ești martor la evoluția copilului tău, niciun alt sentiment nu se poate compara cu acela. De la învățatul să meargă de-a bușelea până la momentul în care învață să mănânce singuri, totul e o aventură pentru ei, iar pentru un părinte grijile cresc pe zi ce trece.
Mămicele cu siguranță experimentează aceste griji mult mai intens pentru că instinctul lor matern le face să fie atente la absolut tot, inclusiv la respirația bebelușului. Specialiștii spun că atunci când respiră pe gură, bebelușii ar putea suferi de anumite afecțiuni care nu pot fi depistate de un părinte, potrivit Bright Side.
Ce se întâmplă atunci când copilul adorme respirând pe gură
Experții spun că aparatul respirator al fiecăruia ne ajută să respirăm doar pe nas, fără a fi necesar să respirăm pe gură. Faptul că un copil respiră pe gură poate arăta că se confruntă cu unele probleme respiratorii.
Atunci când respirăm pe nas, aerul este filtrat mult mai bine, fiind curățat de toxine și particule străine. Mai mult decât atât, în nări, aerul este umidificat pentru a face procesul de respirație mai eficient.
În nas, aerul se încălzește pentru ca acesta să fie la o temperatură optimă atunci când ajunge în plămâni.
De cealaltă parte, deși e normal să respirăm pe gură uneori, ca atunci când vorbim sau facem sport, corpul uman este făcut în așa fel încât respirația să se facă mai mult pe nas.
Dacă copilul tău doarme cu gura deschisă, atunci este posibil să se confrunte cu una dintre următoarele afecțiuni.
Afecțiuni care pot apărea atunci când un copil respiră pe gură
Apnee de somn
Doctorii spun că respiratul pe gură poate determina apariția apneei în timpul somnului, iar aceasta este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate. Apneea reprezintă momentul în care se oprește respirația pentru scurt timp pe parcursul somnului.
Gură uscată și probleme dentare
Atunci când respirăm pe gură, aerul care pătrunde ne usucă buzele și întreaga cavitate bucală, inclusiv gingiile. Prin urmare, are loc o modificare a bacteriilor care se găsesc de obice în gură. Acestea pot cauza deteriorare dinților și probleme gingivale.
Probleme ale mandibulei și mușcăturii
Obiceiul de a respira mai mult pe gură decât pe nas poate cauza multe probleme și la nivelul mandibulei, influențând mușcătura. Ocluzia inversă, gingia proeminentă și o mușcătură strâmbă sunt doar câteva dintre repercursiuni.
Specialiștii explică faptul că poziția greșită a limbii și respiratul pe gură cresc predispoziția la afecțiunile indicate mai sus. Drept urmare, gura se poate dezvolta anormal, făcând bărbia să arate mai mică, iar nasul mai mare.
Față lungă și îngustă
Potrivit studiilor, poziția anormală a limbii și respiratul cu gura deschisă vor face ca partea inferioară a feței să pară și mai alungită. Astfel, poate duce la dezvoltarea unei fețe convexe cu o bărbie îngustă.
În cazul în care observi o deficiență de respirație la copilul tău, este indicat să apelezi la sfatul unui specialist pentru a primi diagnosticul corect.