Înălțarea Domnului 2020. Până când salutăm cu „Hristos S-a Înălțat”?
Inaltarea Domnului 2019. Traditia spune ca in aceasta perioada toti crestinii ortodocsi se saluta cu „Hristos S-a Inaltat -Adevarat S-a Inaltat!”. Afla pana cand ne salutam astfel si ce semnificatie are.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 28 Mai 2020, 13:13 | Actualizat: Joi, 28 Mai 2020, 13:12- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Înălțarea Domnului 2020. Tradiția spune că în această perioadă toți creștinii ortodocși se salută cu „Hristos S-a Înălțat -Adevărat S-a Înălțat!”. Află până când ne salutăm astfel și ce semnificație are.
Se spune că promisiunea biblică a Mântuitorului Hristos, „până la sfârșitul veacurilor”, a fost transformată de crești într-un salut. În perioda persecuțiilor creștine, credincioșii se recunoșteau între ei printr-un salut pe care cultele politeiste nu îl puteau recunoaște cu ușurință. Până în zilele noastre s-a ajuns la foarma de „Hristos a Înviat!”.
Timp de 40 de zile, din nopatea Învierii până la sărbătoarea Înălțării Domunui, credincioșii se se salută „Hristos a Înviat!”. Astfel, această formă de salut devine cea mai scurtă și mai simplă rugăciune.
Pe aceeași temăCalendar ortodox 2019 iunie, Înălțarea Domunui. Străbunii noștri creștini au continuat cântarea liturgică „Cu adevărat mare este Taina creștinătății. Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, S-a vestit de îngeri, S-a propovăduit întru neamuri, S-a crezut în lume și S-a înălțat întru slavă” cu salutul „Hristos S-a Înălțat!”,
„Hristos S-a Înălțat!” este o mărturisire continuă şi perpetuă prin Sfânta Tradiţie a evenimentului central, care a marcat istoria – o continuare logică a iubitului salut „Hristos a Înviat!”
Tradiția creștină română a fost introdusă și în liturghie, astfel încât creștinii ortodocși se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” timp de zece zile – din joia Înălțării Domnului, până sâmbătă, la ceasul vecerniei (ora 16.00), din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt.
Sursa: doxologia.ro
Citește și: