Joia Mare, scoaterea Sfintei Cruci. Ce să faci pentru sănătate și noroc
În Joia Mare are loc scoaterea Sfintei Cruci în naosul Bisericii. Tradiții. Ce să faci pentru sănătate și noroc.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 25 Aprilie 2019, 11:13 | Actualizat: Joi, 25 Aprilie 2019, 11:19În Joia Mare are loc scoaterea Sfintei Cruci în naosul Bisericii. Tradiții. Ce să faci pentru sănătate și noroc.
Joia din Săptămâna Patimilor este ziua în care la Biserică se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfântă Cruce în naosul bisericii. Acest eveniment ate loc după citirea Evangheliei a V a, atunci când preotul rostește cuvintele: "Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape". Sfântă Cruce, care este adusă în naosul Bisericii, rămâne în mijlocul bisericii până vineri, când este readusă în Sfântul Altar.
Astăzi, la Ierusalim are loc procesiunea Sfinteo Cruci, care începe de începe de la Pretoriu și se sfârșește la Sfântul Mormânt. Credincioșii străbat drumul pe care Mântuitorul a purtat Crucea Răstignirii.
Pentru a se ruga de sănătate și noroc, dar și pentru împărtășirea bolnavilor, tot în Joia Mare, în timpul sfintei Liturghii se scoate sfântul Agneț, partea pătrată sau pecetea pe care preotul o scoate cu copia din cea dintâi prescură folosită la Proscomidie. Un al doilea Agneț va fi scos și sfințit împreună cu cel dintâi și care va rămâne până în Marțea Luminată și așezat apoi la Sfânta Masă din Altar. Cu acest Agneț, bolnavii care nu pot veni la Biserică se împărtășesc de-a lungul întregului an.
În Joia Mare se sfințește Sfântul și Marele Mir
Sfântul și Marele Mir se folosește la sfințirea bisericilor, sfințirea altarelor, a antimiselor și pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuți de la dreaptă credința. Tot în Joia Mare, Buserica prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cină cea de Taină în cadrul căreia Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Patimilor prin vânzarea Domnului.
Tot în Joia Mare sunt rememorate alte două momente biblice importante: Spălarea picioarelor ucenicilor și Cina cea de Taină.
În Joia Mare se vopsesc ouăle de Paște. Află toate tradițiile și superstițiile din Joia Mare, despre care se spune că sunt aducătoare de sănătate și noroc.
Citește și:
Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. Rețete delicioase