Antena Căutare

Pe ce dată se vopsesc ouăle de Paște 2022, conform tradiției

Femeile obișnuiesc să termine curățenie din case și curți până în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când încep să pregătească preparatele tradiționale pentru masa de Paște 2022. Conform tradiției, există o zi specială în care gospodinele aleg să vopsească ouăle.

o femeie care vopsește ouăle în apa cu foi de ceapă roșie
Femeile obișnuiesc să termine curățenie din case și curți până în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când încep să pregătească preparatele tradiționale pentru masa de Paște 2022. | Shutterstock

Pentru că ouăle roși sunt nelipsite de pe masa de Paște a ortodocșilor, gospodinele trebuie să știe data în care este bine să le vopsească. Cele mai multe femei țin cont de tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Patimilor, printre care se numără și pregătirea ouălor pentru masa tradțională de pe 23 aprilie 2022.

Când se vopseasc ouăle de Paște 2022

Conform tradiției, Joia Mare sau Joia Patimilor este ziua în care femeile aleg să vopsească ouăle pentru Paște în roșu sau în alte culori. Acestea aleg să pregătească cât mai multe ouă în culoarea roșie deoarece simbolizează sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Citește și: Pască cu aluat. Cele mai simple rețete pentru Paște

Se spune că ouăle care au fost înroșite în Joia Mare din Săptămâna Patimilor și mâncate în ziua de Paște au beneficiul de a apăra oamenii de boli și necazuri. Încă din bătrâni, oamenii îngropau coaja acestora în pământul câmpului pentru a feri vitele de deochi și alte neplăceri, relatează libertatea.ro.

De asemenea, ouăle se mai vopseasc și la 40 de zile de la Înviere. Tradiția spune că ultima oară din an când se pregătesc pasca și ouăle roșii pentru împărțit este de Înălțarea Domnului.

Citește și: Diferența dintre ouăle albe și cele maronii: care sunt mai bune

Cum se vopsesc ouăle de Paște 2022

În general, fiecare gospodină urmează instrucțiunile de pe ambalajul vopselelor de ouă, însă există și cazuri în care acestea caută pe Internet pentru a se informa mai mult cu privire la acest aspect.

Pentru a începe procesul de colorare al ouălor, trebuie să se adauge într-un bol înalt vopseaua și oțetul, cu scopul de a fixa culoare pe ouă. La scurt timp de la prepararea vopselei, se adauga ouăle și se țin în jur de 3 - 4 minute, în funcție de preferințele gospodinelor.

Citește și: Ouă vopsite natural cu foi de ceapă. Cea mai sănătoasă variantă

Ca ouăle să lucească, femeile au obiceiul de a le unge cu ulei sau cu o bucată de slănină la final, după ce acestea s-au uscat pe o bucată de hârtie absorbantă. Pentru a înfrumuseța ouăle de Paște, gospodinele aleg să le decoreze cu diferite modele sau stickere.

Citește și: Zile libere de Paște 2022. Câte libere legale vor avea românii anul acesta

O metodă naturală prin care se pot vopsi ouăle de Paste este sfecla roșie, varza roșie sau ceapa roșie. Aceste aliment poate fi folosit la colorarea naturală a ouălor de către cei care preferă să nu utilizeze coloranți artificiali, relatează sursa citată mai sus.

De ce se vopsesc ouăle de Paște 2022

Se spune că oamenii au început să vopsească ouăle cu 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe acele vremuri, ouăle erau oferit cadou și reprezentau creație, echilibru și fecundație.

Citește și: Ouă decorate cu tehnica șervețelelor imprimate, pentru un platou spectaculos

Există mai multe legende referitoare la vopsitul ouălor de Paște, toate fac referire la Iisus Hristos. O legendă spune că, atunci când Mântuitorul se afla răstignit pe cruce, Maica Domnului a pornit spre Pilat cu un coș de ouă, sperând că prin gestul său își va cruța fiul. În momentul în care s-a ridicat de la umbra copacului la care poposise, mama lui Iisus Hristos a observat că ouălele din coș s-au înroșit, semn că fiul său a fost ucis.

Cât câștigă un instalator sau un electrician în România. Motivul pentru care se caută muncitori calificați... Ce se întâmplă cu vaccinarea împotriva Covid-19 de la 1 iulie. Unde ne vom putea vaccina. Anunțul lui Andrei Baciu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x