Antena

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată 5 factori esențiali privind regimul alimentar al copiilor și un regim de viață sănătos în general.

Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 13:46 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019, 14:03
Galerie de imagini
Sănătate copii în România

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată cei 5 factori esențiali privind regimul de viață sănătos al copiilor și felul cum se raportează copiii din România la acești factori.

Sănătatea și alimentația copiilor - Educația privind stilul de viață sănătos în perioada copilăriei este foarte importantă în menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Există dovezi științifice incontestabile că bolile precum cele de inimă, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea, pot fi prevenite sau apariția lor poate fi întârziată prin câteva modificări ale stilului de viață, constând, în esență, în adoptarea unei alimentații sănătoase și în creșterea nivelului de activitate fizică.

Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii.

Obezitatea la copii și supraponderalitatea sunt în creștere, fiind mai mari la băieți ca frecvență, ceea ce constituie o importantă problemă de sănătate publică, din cauza afecțiunilor asociate și a repercusiunilor psihosociale.

Copiii cu vârste între 2 și 11 ani sunt vulnerabili la problemele de alimentație deoarece sunt dependenți de adulți, de stilul lor de viață, dar și pentru că au necesități specifice fiecărei vârste. Acestea rezultă din faptul că un copil are nevoie de mai multă energie pentru creștere și dezvoltare, alături de toate substanțele nutritive din alimente (în special proteine, grăsimi, vitamine și minerale).

Alimentație sănătoasă la copii, alimente recomandate pentru copii

Alimente nesănătoase pentru copii

Anumite alimente trebuie limitate în meniul copiilor :

Recomandari A1

Alimentația sănătoasă la copii - 5 factori importanți

Consumul regulat al micului dejun la copii este o componentă importantă pentru o dietă sănătoasă și aduce un substanțial aport nutritiv (vitamine, minerale și fibre).
Indicele de masă corporală este, în general, mai scăzut la tinerii care consumă regulat micul dejun, pe când performanțele școlare sunt mai crescute.
Consumul zilnic al micului dejun scade semnificativ odată cu vârsta, atât în rândul fetelor, cât și al băieților.
În România, un număr semnificativ mai redus de elevi consumă regulat micul dejun, comparativ cu alte țări.

Consumul de fructe și legume la copii are multiple efecte benefice asupra sănătății. Acestea contribuie la o bună sănătate și creștere, la dezvoltarea intelectuală optimă, la un nivel scăzut al indicelui de masă corporală și la o creștere a densității osoase la băieți. Consumul de fructe descrește semnificativ atât pentru fete, cât și pentru băieți, odată cu creșterea vârstei. În România, consumul de fructe este mai mare la copiii proveniți din familii cu venit mare, mai ales pentru fete.

OMS recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi (aprox. 400‑500 g/zi).
Consumul de fructe și legume în timpul copilăriei se reflectă asupra stării de sănătate a viitorului adult, prin scăderea riscului de boală coronariană, de infarct și de cancer.

Consumul de băuturi îndulcite ​este în creștere peste tot în lume, fiind însoțit de sporirea numărului de persoane obeze și supraponderale. România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește consumul zilnic de băuturi îndulcite. Copiii proveniți din familii cu status socio-economic mai ridicat au un consum semnificativ mai mare față de cei proveniți din familii cu nivel scăzut.

Consumul regulat de băuturi îndulcite conduce la creșterea aportului caloric, creșterea în greutate, a riscului de supraponderalitate și obezitate, precum și a frecvenței bolilor asociate obezității, cum ar fi diabetul zaharat tip 2 și sindromul metabolic. Recomandările OMS includ evitarea băuturilor îndulcite și consumul de apă în cantități adaptate necesităților copilului. De exemplu, pentru un copil de grădiniță se recomandă aproximativ 800 ml/zi de apă, iar pentru un copil de gimnaziu aprox. 1200 ml/zi de apă. Aceste cantități sunt orientative, fiind adaptate condițiilor de mediu (vor crește pe timpul verii), masei corporale (aprox. 30 ml/kgc), activității fizice desfășurate.

Activitatea fizică la copii este recomandată pentru efectele asupra sănătății pe termen scurt și lung, fiind importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.
Activitatea fizică este asociată cu o bună stare de sănătate cardiovasculară și musculo‑scheletală, precum și cu o reducere a depresiei și a anxietății în rândul copiilor. Lipsa activității fizice susținute asociată cu alte comportamente sedentare conduce la apariția obezității, una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa și Statele Unite ale Americii .
România se situează printre țările cu cea mai mică pondere a adolescenților, băieți sau fete, care desfășoară zilnic activitate fizică. Activitatea fizică scade semnificativ cu vârsta în România, ca în majoritatea țărilor participante la studiu.

Efectele sedentarismului, privitul îndelungat la emisiunile de la televizor sau utilizarea excesivă a computerului în timpul copilăriei și al adolescenței se asociază cu creșterea în greutate la vârsta adultă, dar și cu alte probleme de sănătate fizică și mentală.

În România, copiii mai mari se uită la emisiunile de la televizor sau computer mai mult, odată cu creșterea în vârstă. La toate categoriile de vârstă și ambele sexe, România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește comportamentele sedentare.

În mod uimitor, România este singura țară la care sedentarismul la copii se întâlnește mai frecvent la familiile cu nivel socio-economic crescut.

Recomandări privind activitatea fizică la copii

HEPA - Activitățile Fizice de Îmbunătățire a Sănătății -rețetaua înființată de UE subliniază faptul că activitatea fizică este benefică și poate fi plăcută atunci când :

Recomandări pentru copii și părinți, pentru a fi mai activi :

Copiii întotdeauna tind să urmeze exempul părinților, așadar șansele ca un copil să facă mișcare sunt mult mai mari dacă și părintele face acest lucru sau dacă măcar este încurajat de părinte. Iată câteva recomandări:

Whatsapp LinkedIn
sănătate copii sănătate copii alimentație sănătoasă la copii alimentație copii obezitate copii regim alimentar copii românia românia 2019
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Filmul cumplitului accident de pe Drumul Morţii E85: Teodora, Constantin şi Sofia au petrecut ultimul Crăciun acasă. Veniseră din Germania special pentru asta
Videoclipul zilei
Citește și
Legumele, esențiale în dieta zilnică a copiilor! Cum îi convingi să le mănânce
Alertă privind medicamentul Smecta. Pericol pentru copii mici și femei însărcinate. Avertismentul...
Ce trebuie să știe toți părinții care își înscriu copiii mai devreme la grupa pregătitoare:...
Tu știai? Legătura dintre alimentație și depresie este una neașteptată
7 alimente care nu trebuie să lipsească din meniul tău în perioada de sarcină
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste