Antena

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată 5 factori esențiali privind regimul alimentar al copiilor și un regim de viață sănătos în general.

Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 13:46 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019, 14:03
Galerie de imagini
Sănătate copii în România

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată cei 5 factori esențiali privind regimul de viață sănătos al copiilor și felul cum se raportează copiii din România la acești factori.

Sănătatea și alimentația copiilor - Educația privind stilul de viață sănătos în perioada copilăriei este foarte importantă în menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Există dovezi științifice incontestabile că bolile precum cele de inimă, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea, pot fi prevenite sau apariția lor poate fi întârziată prin câteva modificări ale stilului de viață, constând, în esență, în adoptarea unei alimentații sănătoase și în creșterea nivelului de activitate fizică.

Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii.

Obezitatea la copii și supraponderalitatea sunt în creștere, fiind mai mari la băieți ca frecvență, ceea ce constituie o importantă problemă de sănătate publică, din cauza afecțiunilor asociate și a repercusiunilor psihosociale.

Copiii cu vârste între 2 și 11 ani sunt vulnerabili la problemele de alimentație deoarece sunt dependenți de adulți, de stilul lor de viață, dar și pentru că au necesități specifice fiecărei vârste. Acestea rezultă din faptul că un copil are nevoie de mai multă energie pentru creștere și dezvoltare, alături de toate substanțele nutritive din alimente (în special proteine, grăsimi, vitamine și minerale).

Alimentație sănătoasă la copii, alimente recomandate pentru copii

Alimente nesănătoase pentru copii

Anumite alimente trebuie limitate în meniul copiilor :

Recomandari A1

Alimentația sănătoasă la copii - 5 factori importanți

Consumul regulat al micului dejun la copii este o componentă importantă pentru o dietă sănătoasă și aduce un substanțial aport nutritiv (vitamine, minerale și fibre).
Indicele de masă corporală este, în general, mai scăzut la tinerii care consumă regulat micul dejun, pe când performanțele școlare sunt mai crescute.
Consumul zilnic al micului dejun scade semnificativ odată cu vârsta, atât în rândul fetelor, cât și al băieților.
În România, un număr semnificativ mai redus de elevi consumă regulat micul dejun, comparativ cu alte țări.

Consumul de fructe și legume la copii are multiple efecte benefice asupra sănătății. Acestea contribuie la o bună sănătate și creștere, la dezvoltarea intelectuală optimă, la un nivel scăzut al indicelui de masă corporală și la o creștere a densității osoase la băieți. Consumul de fructe descrește semnificativ atât pentru fete, cât și pentru băieți, odată cu creșterea vârstei. În România, consumul de fructe este mai mare la copiii proveniți din familii cu venit mare, mai ales pentru fete.

OMS recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi (aprox. 400‑500 g/zi).
Consumul de fructe și legume în timpul copilăriei se reflectă asupra stării de sănătate a viitorului adult, prin scăderea riscului de boală coronariană, de infarct și de cancer.

Consumul de băuturi îndulcite ​este în creștere peste tot în lume, fiind însoțit de sporirea numărului de persoane obeze și supraponderale. România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește consumul zilnic de băuturi îndulcite. Copiii proveniți din familii cu status socio-economic mai ridicat au un consum semnificativ mai mare față de cei proveniți din familii cu nivel scăzut.

Consumul regulat de băuturi îndulcite conduce la creșterea aportului caloric, creșterea în greutate, a riscului de supraponderalitate și obezitate, precum și a frecvenței bolilor asociate obezității, cum ar fi diabetul zaharat tip 2 și sindromul metabolic. Recomandările OMS includ evitarea băuturilor îndulcite și consumul de apă în cantități adaptate necesităților copilului. De exemplu, pentru un copil de grădiniță se recomandă aproximativ 800 ml/zi de apă, iar pentru un copil de gimnaziu aprox. 1200 ml/zi de apă. Aceste cantități sunt orientative, fiind adaptate condițiilor de mediu (vor crește pe timpul verii), masei corporale (aprox. 30 ml/kgc), activității fizice desfășurate.

Activitatea fizică la copii este recomandată pentru efectele asupra sănătății pe termen scurt și lung, fiind importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.
Activitatea fizică este asociată cu o bună stare de sănătate cardiovasculară și musculo‑scheletală, precum și cu o reducere a depresiei și a anxietății în rândul copiilor. Lipsa activității fizice susținute asociată cu alte comportamente sedentare conduce la apariția obezității, una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa și Statele Unite ale Americii .
România se situează printre țările cu cea mai mică pondere a adolescenților, băieți sau fete, care desfășoară zilnic activitate fizică. Activitatea fizică scade semnificativ cu vârsta în România, ca în majoritatea țărilor participante la studiu.

Efectele sedentarismului, privitul îndelungat la emisiunile de la televizor sau utilizarea excesivă a computerului în timpul copilăriei și al adolescenței se asociază cu creșterea în greutate la vârsta adultă, dar și cu alte probleme de sănătate fizică și mentală.

În România, copiii mai mari se uită la emisiunile de la televizor sau computer mai mult, odată cu creșterea în vârstă. La toate categoriile de vârstă și ambele sexe, România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește comportamentele sedentare.

În mod uimitor, România este singura țară la care sedentarismul la copii se întâlnește mai frecvent la familiile cu nivel socio-economic crescut.

Recomandări privind activitatea fizică la copii

HEPA - Activitățile Fizice de Îmbunătățire a Sănătății -rețetaua înființată de UE subliniază faptul că activitatea fizică este benefică și poate fi plăcută atunci când :

Recomandări pentru copii și părinți, pentru a fi mai activi :

Copiii întotdeauna tind să urmeze exempul părinților, așadar șansele ca un copil să facă mișcare sunt mult mai mari dacă și părintele face acest lucru sau dacă măcar este încurajat de părinte. Iată câteva recomandări:

Whatsapp LinkedIn
sănătate copii sănătate copii alimentație sănătoasă la copii alimentație copii obezitate copii regim alimentar copii românia românia 2019
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze
Citește și
Legumele, esențiale în dieta zilnică a copiilor! Cum îi convingi să le mănânce
Alertă privind medicamentul Smecta. Pericol pentru copii mici și femei însărcinate. Avertismentul...
Ce trebuie să știe toți părinții care își înscriu copiii mai devreme la grupa pregătitoare:...
Tu știai? Legătura dintre alimentație și depresie este una neașteptată
7 alimente care nu trebuie să lipsească din meniul tău în perioada de sarcină
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Alexandru Sautner s-a enervat pe Richard Abou Zaki și a aruncat cu obiecte spre el. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce temă de gătit a anunțat Irina Fodor pentru al șaptelea battle. Ce s-a aflat despre Orlando Zaharia
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Nu se întâmplă des să fie sărbătorit în aceeași zi
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Antonia a revenit în casă. Cum a fost posibil
Plaja din Vama Veche, devastată de turiști: „E ca și cum ai merge prin groapa de gunoi”
Cu cine a petrecut Cătălin Bordea primul Paște după divorț: „Nu am mai fost de 12 ani”. Gestul emoționant al comediantului
Cum arată casa de lux în care locuiește Dana Budeanu. Imaginile din interior care i-au surprins pe internauți
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Iuliana și Vlad formează un cuplu. Fata a făcut primul pas și l-a sărutat
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Concurenții au vorbit prin video call cu familiile. Mama Ionelei nu a fost de găsit
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Cristian spune că Albert și Laura ”se mângâie pe picior”
Mai multe