Sfântul Luca 18 octombrie. Rugăciunea vindecătorului bolnavilor, părintele Evangheliei
Sfantul Luca 18 octombrie, rugaciunea face minuni pentru cei bolnavi.
Publicat: Joi, 18 Octombrie 2018, 08:09 | Actualizat: Joi, 18 Octombrie 2018, 08:10Potrivit calendarului creștin ortodox, pe 18 octombrie este sărbătoare. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe marele Evanghelist și Apostol Luca, doctor renumit, autor al cărților biblice Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor. Rugăciunea Sfântului Apostol Luca se rostește pentru vindecarea bolnavilor, sfântul Luca fiind recunoscut pentru minunile vindecărilor, petrecute la mormântul său.
Calendar ortodox 18 octombrie. Sfântul Luca
Sfântul Evanghelist Luca este prăznuit în fiecare an pe 18 octombrie. Unul dintre cei mai mari evangheliști se trage din Antiohia Siriei cei mari, fiind un doctor foarte priceput, fiind de asemenea, un zugrav excelent. Istoria spune că Apostolul Luca l-a întâlnit Sfântul Apostol Pavel și, datorită faptului că îl găsește pe Hristos, părăsește viață obișnuită pe care o ducea, și urmează calea sufletească.
Calendar ortodox 18 octombrie. Minunile de la mormântul Sfântului Luca
Mormântul Sfântului Luca a fost descoperit încă de timpuriu. Se spune că în locul unde a fost îngropat ploua cu colirie, apă care vindeca bolile de ochi, aceasta fiind şi o mărturie a meseriei pe care sfântul a exercitat-o în timpul vieţii.
Una dintre minunile săvârşite de Sfântul Luca s-a petrecut chiar în cursul procesiunii cu sfintele sale moaşte din Constantinopol, când un famen al palatului imperial, pe nume Anatolie, care era grav bolnav, a venit și s-a rugat la moaștele Sfântului Luca. Cu toate că avea dureri intense, Anatolie a ajuns lângă raclă şi, atingându-se, s-a vindecat miraculos.
18 octombrie. Rugăciunea Sfântului Luca, minuni pentru cei suferinzi
Rugăciune pentru bolnav, către Sfântul Luca al Crimeii
Sfinte Ierarhe mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți, Sfinte Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște pe ține te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu, că unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinții toți. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care ai iubit pe frații tăi când viețuiai în această lume.
Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri-cu ajutorul harului -suferințele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstită ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire: că felurite neputințe se vindecă și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le săruta și cer dumnezeiască ta mijlocire.
Pentru această, ne rugăm cu căldură ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele celui bolnav) cel bolnav și cumplit înviforat de suferința cercetează-l și vindecă-l de neputință ce-l stăpânește. Cu totul cinstite și preasfinte Părinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uită de fratele nostru (numele) și dăruiește-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, că și noi dimpreună cu ține să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
sursa: crestinortodox.ro,