Sfinții Mihail și Gavril 2019. Ce să nu faci pentru a te feri de chin în ziua morții. Obiceiuri, tradiții și superstiții
Sfinții Mihail si Gavril 2019. Potrivit calendar ortodox, anul BOR cinstenște Soborul Sf Mihail și Gavril pe data de 8 noiembrie. Află ce obiceiuri, tradiții și superstiții trebuie să respecți pentru a te feri de chin în ziua morții.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Luni, 04 Noiembrie 2019, 12:10 | Actualizat: Luni, 04 Noiembrie 2019, 12:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cei doi arhagheli purtători de sabie nu sunt conducatorii cetelor de îngeri ci călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. În folclorul românesc, Sfinții Mihail și Gavriil sunt apărătorii oamenilor de la naștere până la moarte.
Sfinții Mihail și Gavriil sunt patronii Jandarmeriei Române, dat fiind faptul că aceștia sunt conducătorii cerești, simbol al luptei împotriva răului.
Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane în haine de ostaș, cu o sabie de foc în mână. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigăt: "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!", restabilind ordinea.
Sfântul Arhanghel Gavril este cel care vestește mila dumnezeiască față de oameni. Acesta a vestit că Fiul lui Dumnezeu se va naște din Fecioara Maria pentru a mântui omenirea.
Tradiții, superstiții și obiceiuri
Tradiția spune că în această zi nu se lucrează și nu se fac treburi prin casă, în curte sau pe câmp. Cine nu respectă această tradiție p să aibă parte de chin în ziua morții.
Ciobanii fac o turtă din mălai pe care o aruncă pe 8 noiembrie în mijlocul oilor și se dă drumu berbecilor între oi. Dacă turta pică c fața în sus însemană că toate oile o să fete anul viitor, dar dacă pică cu fața în jos, o să sterpe.
O altă tradiție spune că de Sfinții Mihail și Gavril se dă de pomană pentru sufletele morților și se aprind lumânări, atât pentru cei vii, câr și pentru cei morți.
Pe aceeași temăRugăciune la Sfinții Mihail și Gavril
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.