Specialiștii dezvăluie de ce este periculos să îi faci găuri în urechi copilului imediat după naștere
Specialiștii în domeniu nu recomandă să îi faci găuri în urechi copilului imediat după naștere. Acest obicei poate fi periculos pentru bebeluș.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Septembrie 2023, 17:51 | Actualizat: Luni, 25 Septembrie 2023, 17:52Pe lângă faptul că poate fi deosebit de inconfortabil, obiceiul de a găuri urechile copilului la scurt timp după naștere poate fi și extrem de periculos, susține cei de la click.
La vârsta respectivă, pielea și sistemul imunitar ale acestuia sunt încă în proces de dezvoltare și deosebit de sensibile. Astfel că găurirea urechilor este periculoasă. Mulți tineri părinți nu știu riscurile la care își expun copilașii.
Pe aceeași temăDe ce este periculos să îi faci găuri în urechi copilului imediat după naștere
În România, părinții sunt cei care decid să găurească sau nu urechile bebelușului la scurt timp după naștere. Credința populară este aceea că cei mici ”nu simt” ori că trec mai ușor peste durere. Specialiștii le recomandă să ia în considerare câteva aspecte.
Vârsta potrivită
Părinții pot alege să îi găurească bebelușului urechile imediat după naștere sau pot aștepta până ce acesta ajunge la vârsta de 6 luni sau poate chiar mai mare, astfel încât să-și exprime propria părere.
Unii oameni chiar ajung la vârsta adultă fără să aibă urechile găurile. Aceștia aleg în cunoștință de cauză ce vor să facă. Deși trendul din zilele de astăzi este unul care favorizează purtarea cât mai multor perechi de cercei, aceasta trebuie să fie o decizie luată de fiecare persoană în parte.
Consultarea unui profesionist
Părinții se pot consulta cu un medic ori un bijutier care să îi sigure că întregul proces este unul sigur și igienic. Ei trebuie să se asigure că bebelușul este în siguranță în timp ce i se găuresc urechile.
Pe aceeași temăÎngrijirea găurilor
Indiferent de vârstă, găurirea urechilor poate atrage diferite infecții. Părinții care aleg să găurească urechile copilului în primele zile de la naștere, trebuie să fie foarte atenția la igiena și îngrijirea de după găurire. Infecțiile și iritațiile sunt prevenite printr-o igienă adecvată.
Aceștia nu trebuie să ignore posibilele semne ale unei infecții, dar nici apariția unor reacții alergice.
Riscuri și reacții adverse
Nou-născuții prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta infecții, iar găurirea urechilor este o portiță ideală pentru baterii și infecții.
Nu doar procesul în sine le poate atrage, ci și materialul din care sunt confecționați cerceii folosiți. Unele metale pot provoca reacții alergice.
Pe aceeași temăAlegerea aparține întru totul părinților în primii ani de viață, iar aceștia trebuie să decidă responsabil. Sănătatea copilului lor este cea mai importantă. Aceștia sunt sfătuiți să ceară părerea unui specialist înainte de a lua orice hotărâre.
Deși mulți părinți aleg să continue acest obicei din motive estetice ori pur și simplu din obișnuință, sănătatea trebuie să primeze. Indiferent dacă sunt presați de rudele mai în vârstă, de normele sociale sau chiar de propriile obiceiuri, părinții trebuie să aleagă având în minte doar sănătatea și binele copilului pentru care sunt responsabili.