12 sfaturi utile pentru gătit paste pe care toata lumea trebuie să le știe
Deși pentru unii poate să pară absurd, pastele sunt cele mai ușor de gătit, fiind o cină perfectă atunci când nu ai chef să faci nimic extravagant, dar totuși vrei să nu fie nici ceva banal.
Publicat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 15:47 | Actualizat: Vineri, 06 Noiembrie 2020, 18:52Deși pentru unii poate să pară absurd, pastele sunt cele mai ușor de gătit, fiind o cină perfectă atunci când nu ai chef să faci nimic extravagant, dar totuși vrei să nu fie nici ceva banal.
Este important să ținem cont de câteva lucruri atunci când gătim paste pentru a ieși mereu la fel de gustoase.
1. Alege forma pastelor potrivită pentru sosul pe care îl folosești
Nu toate tipurile de paste merg bine cu orice sos. Există sosuri mai groase și altele mai light. Pentru cele groase, cele mai potrivite tipuri de paste sunt penne, rigatoni, sau macaroni, acestea sunt cele mai bune. Pentru sosurile light trebuie să folosim paste precum spaghetti sau bucatini.
2. Nu combina niciodată două tipuri de paste
Deși poate fi tentant să gătești două forme de paste făinoase în același timp, nu. Chiar dacă acestea au aceeași dimensiune, unele pot fierbe mai rapid decât celelate și atunci indiferent de cât le-ai lăsa unele o să fie mai moi și altele mai tari.
3. Prepară-le într-o oală mare și nu te zgârci cu apa
Pentru fiecare kilogram de paste este indicat un litru de apă. Dacă ele vor fi gătite într-o oală mică, cu puțină apă, voi avea aspectul lipicios. Nu te zgărci cu apa atunci când faci paste și pune din abundență.
4. Pune cantitatea de sare potrivită
Pentru fiecare litru de apă se pune o lingură de sare. Știu că pare mult, însă aceasta nu va fi absorbită în totalitate de paste și implicit, acestea nu vor fi sărate prea rău.
5. Adăugați sarea doar după ce apa este fiartă
Dacă sarea este adăugată când apa este încă rece poate provoca rugină pe fundul vasului de inox. De aceea este indicat să se pună sarea după ce apa este clocotită.
6. Nu adăugați ulei în apa în care se fierb pastele
Uitați despre acest pas. Uleiul va acoperi pastele și va împiedica sosul să se agațe de ele, așa că nu-l adăugați la apă.
7. Amestecați pastele după ce s-au înmuiat
După ce pastele sunt moi și au înceoput eliberarea amidonului, înseamnă că acestea sunt în proces de gătire. Este important să se amestece între ele pentru a nu le lăsa să se lipească.
8. Păstrați puțină apă pentru sos
Deoarece apa în care au fost fierte pastele conține amidon, este foarte bună pentru sosuri pentru că le va da consistență și le va face lucioase.
9. Niciodată nu clătiți pastele după ce s-au fiert
Spălarea pastelor va înderpărta amidonul și astfel ele nu vor mai avea același gust. Singurul mod în care se acceptă clătirea acestora cu apă este atunci când trebuie răcite imediat.
10. Nu lăsați pastele în chiuvetă după ce s-au fiert
Există riscul să se lipească între ele din cauza amidonului. Dacă nu puteți să le puneți în sos imediat cum le-ați terminat de fiert, atunci adăugați puțin ulei de măsline peste ele.
11. Adăugați pastele în sos, nu sosul în paste
Prin adăugarea de paste în sos și nu invers se permite omogenizarea acestora mai bine și astfel se crează o combinație mai armonioasă. De asemenea, un s fat ar fi să le mai lăsați pe foc un minute după ce le-ați adăugat în sos pentru a se amesteca bine.
12. Pune-ți pastele rămase cu ulei de măsline acoperite în firgider și învățați cum să le reîncălziți
Pastele rămase care nu au fost adăugate în sos ar trebui să fie acoperite cu ulei de măsline suficient pentru a împiedica lipirea lor - aproximativ una sau două linguri.
Pentru a reîncălzi resturile de paste făinoase, bagă-le la microunde cu o lingură sau două de apă sau un pic de sos în plus, astfel încât să nu se usuce.
Sursă: BuzzFeed