Alertă alimentară! Carne de pui infestată cu salmonella retrasă de la vânzare
Recent, comisarii de la Protecția Consumatorilor au identificat o serie de produse din carne de pui infestate cu salmonella în cazul a două puncte de lucru din București și a unui depozit. Iată ce au transmis oficialii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Martie 2024, 12:28 | Actualizat: Joi, 21 Martie 2024, 13:20Salmonella este o bacterie periculoasă care provocă multe probleme în organism, dar și boli grave. De cele mai multe ori bacteria poate fi identificate în alimente contaminate, precum ar fi ouă crude sau preparate insuficient, lapte nepasteurizat sau produse lactate, fructe de mare, dar și carne crudă sau preparată insuficient.
Alimentele contaminate cu aceste bacterii pot provoca infecții serioase în tractul gastrointestinal, iar simptomele care pot apărea pot fi reprezentate de dureri abdominale, febră, greață și scaune moi.
În ultima perioadă, inspectorii ANPC au identificat tot mai multe produse contaminate cu aceste bacterii și au decis retragerea lor de la vânzare.
Iată unde a fost identificată carnea de pui infestată cu salmonella!
Pe aceeași temăCarne de pui infestată cu salmonella retrasă de la vânzare
În urmă cu o săptămână, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat controale în cazul a două magazine suspecte care ar comercializa carne de pui infestată cu salmonella, fapt care s-a și confirmat după ce au fost făcute analize de laborator printr-un exament de tip microbiologic.
„În data de 13.03.2024, comisarii CRPC Bucureşti Ilfov au efectuat controale la societatea Rewe Romania SA (Penny), atât la depozitul situat în comuna Ştefăneşti, cât şi în două puncte de lucru din municipiul Bucureşti, având suspiciunea infestării unor produse de pasăre cu salmonella. Au fost prelevate probe de piept de pui cu os şi piele, lot 1041203, ficat de pui Hanul Boieresc, lot 1041203, pui grill Hanul Boieresc, lot 1041103 şi lot 1041203, producător SC Vanbet SRL, localitatea Strâmtura Mitoc, comuna Banca, judeţul Vrancea.
În urma efectuării analizelor de laborator, prin examen microbiologic, s-a confirmat prezenţa salmonellei”, este informația care se arată într-un comunicat oficial al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Astfel, produsele în cauză au fost retrase de la raft pentru a evita ca oamenii să se îmbolnăvească din cauza infestării acestora cu salmonella.
Pe aceeași temăCe se întâmplă dacă ai consumat produse infestate cu salmonella
De cele mai multe ori persoanele care consumă produse contaminate cu salmonella pot dezvolta o infecție ce poartă denumirea de salmoneloză.
Infecția duce la apariția unor simptome precum: dureri abdominale, febră, greață și scaune moi.
În general, simptomele apar la câteva ore sau chiar 2 zile distanță după ce produsele infestate au fost consumate și pot persista până la câteva zile sau săptămâni.
Dacă simptomele sunt greu de gestionat, iar acestea nu dau semn că s-ar ameliora, medicii ne recomandă să cerem ajutorul pentru un tratament medical adecvat.
Cum se poate preveni infecția cu salmonella
Pentru a preveni infecția cu salmonella, este foarte important să ne asigurăm că alimentele pe care le cumpăram sunt gătite suficient de bine. Totodată, este esențial să spălăm cu atenție atât fructele, cât și legumele înainte de a le consuma și să evităm să le mâncăm în stadii crude sau insuficient preparate.
Igiena noastră este la fel de importantă, iar specialiștii recomandă să ne spălăm pe mâini în mod regulat și corect, dar mai ales înainte de a pregăti alimentele și după ce am terminat de manipulat carnea crudă.
Pe aceeași temă