Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm banane. De ce este bine să mâncam aceste fructe
Bananele sunt o gustare populară. Sunt delicioase, convenabile și accesibile, dar au fost și subiectul unor controverse din când în când. Sunt aceste fructe de lăudat pentru sursa bună de potasiu sau au prea mult zahăr? Este sănătos să le consumi zilnic?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Ianuarie 2023, 12:06 | Actualizat: Luni, 15 Mai 2023, 10:45În acest articol, vom explora dovezile referitoare la beneficiile bananelor pentru sănătate și vom determina dacă pot face sau nu parte dintr-o dietă sănătoasă. Iată câteva lucruri pe care le puteți experimenta dacă mâncați banane în fiecare zi.
Informații nutriționale cu privire la consumul de banane
- Calorii: 105
- Proteine: 1g
- Grăsimi totale: 0g
- Carbohidrați: 27g
- Fibre: 3g
- Zahăr: 14g
- Potasiu: 422 mg
Beneficiile consumului de banane
Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați – principalul combustibil al corpului tău pentru producerea de energie. Potrivit eatingwell.com, bananele conțin vitamine B, cum ar fi vitaminele B3, B6 și B12, care vă ajută corpul să sintetizeze energie. Bananele pot face parte dintr-o masă sau o gustare sănătoasă și sunt cel mai bine utilizate atunci când sunt asociate cu grăsimi și/sau proteine sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații se digeră mai repede decât proteinele sau grăsimile, așa că asocierea unei banane cu o grăsime sau o proteină sănătoasă, cum ar fi o mână de migdale sau o ceașcă de iaurt grecesc, va ajuta la prelungirea energiei pe care banana o oferă.
Pe aceeași temăCând sunt consumate ca parte a unei mese echilibrate, bananele vă pot ajuta să vă mențineți sătul mai mult timp. A te simți sătul între mese reduce probabilitatea să ai pofte și să-ți depășești necesarul caloric zilnic, ceea ce, în timp, poate contribui la creșterea în greutate. Deși nu există nicio dovadă că bananele te determină în mod direct să slăbești, ele sunt o opțiune alimentară convenabilă și ușor disponibilă, care poate fi încorporată cu ușurință într-un model alimentar nutritiv pentru a pierde în greutate.
De fapt, un studiu din 2020 a arătat că creșterea aportului de fructe și legume este asociată cu un succes mai mare de pierdere în greutate.
Pe aceeași temăBananele de mărime medie au aproximativ 3 grame de fibre fiecare. Fibrele sunt importante din multe motive, inclusiv pentru menținerea regulată a mișcărilor intestinale. Pectina, un tip specific de fibre găsite în banane, vă poate ajuta organismul să elimine mai eficient deșeurile. Pe măsură ce bananele devin coapte, pierd conținutul de pectină, astfel încât bananele mai verzi sunt o sursă mai bună, conform unui studiu din 2020.
Bananele conțin, de asemenea, un tip de fibre alimentare cunoscute sub numele de amidon rezistent, care ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin. Amidonul rezistent găsit în banane ajută la hrănirea tulpinilor probiotice Bifidobacterium și Lactobacillus în mod specific.
Aceștia sunt membri importanți ai unui microbiom intestinal sănătos și ajută organismul să producă compuși care pot ajuta la prevenirea bolilor. De asemenea, fibrele te ajută să te simți plin mai mult timp.
Pe aceeași temăÎn comparație cu alte alimente cu carbohidrați, care nu au fibre, bananele sunt ambalate cu fibre care încetinesc suficient digestia pentru a face energia să dureze.
Cu toate acestea, este încă ideal să mănânci banane împreună cu proteine sau grăsimi sănătoase pentru energie susținută. În general, bananele sunt o modalitate ușoară de a vă ajuta să obțineți cantitatea zilnică recomandată de fibre.
Pe aceeași temăCâte banane ar trebui să consumăm pe zi
Acum că știți toate modalitățile în care bananele vă pot aduce beneficii, câte ar trebui să mâncați? Ei bine, nu există o regulă generală. Cu toate acestea, respectarea a 1-2 banane pe zi nu ar trebui să provoace probleme pentru majoritatea oamenilor. Ele sunt relativ bogate în carbohidrați, așa că, consumul lor împreună cu proteine sau grăsimi este, de asemenea, recomandabil pentru a susține niveluri stabile de energie.