De ce este bine sau nu ca orezul să fie spălat înainte de gătit. Obiceiul care ar putea salva vieți
Pe scurt, da. Dar motivul nu este cel la care te-ai fi așteptat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Septembrie 2023, 12:44 | Actualizat: Marti, 19 Septembrie 2023, 12:44- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Orezul este principala sursă de hrană pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. De asemenea, este un ingredient versatil pentru multe dintre preparate în întreaga lume, mai ales în țări precum Grecia, Italia, Spania și chiar Marea Britanie.
În ciudat răspândirii acestui ingredient, în multe bucătării, profesioniste sau nu, există o întrebare arzătoare:
Ce răspund chefi și bucătarii: Trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit?
Potrivit IFLScience, care citează un articol publicat de nutriționista Evangeline Mantzioris, spălarea orezului înainte de gătit îi reduce cantitatea de amidon. Acest lucru se poate vedea în apa albicioasă care rămâne după ce este spălat orezul.
În cercurile înalte ale gastronomiei, este recomandat ca orezul să fie spălat pentru anumite preparate, mai ales atunci când se dorește un anumit rezultat: ca boabele de orez să nu se lipească.
În timp ce pentru alte preparate, precum risotto, paella și budinca de orez unde trebuie să fie foarte lipicios, trebuie evitat ca orezul să intre în contact cu apa. Răspunsul la întrebarea dacă se spală sau nu poate fi influențat și de tipul de orez, tradiția de familie, recomandările primite de la medic ori timpul de care dispune persoana care îl gătește.
Există dovezi care să susțină faptul că spălarea orezului îl face mai puțin lipicios?
Au fost făcute anumite studii pe câteva tipuri de orez pentru a determina dacă ceea ce spun bucătarii are un fundament științific sau nu. Contrar celor susținute de chefi, studiul realizat recent a arătat că acest proces nu influențează aspectul orezului.
Cu toate acestea, cercetătorii au putut dovedi faptul că orezul este mai lipicios sau mai puțin lipicios în funcție de cât amidon se elimină din boabele de orez în timpul gătitului. Cantitatea eliminată diferă în funcție de tipul de orez folosit.
Astfel că rezultatul este în funcție de tipul de orez folosit și nu dacă este spălat sau nu.
potrivit studiului, orezul glutinos este cel mai lipicios, în timp ce orezul integral sau orezul Jasmine (cel cu bobul lung) nu este la fel de lipicios și este mult mai tare (adică textura acestuia în timpul mestecatului).
Orezul trebuie spălat
În trecut, orezul era spălat pentru a fi curățat de praf, insecte, pietricele sau diferite coji care puteau rămâne în urma cultivării.
Recent, din cauza utilizării plasticului în industrie, au fost găsite în alimente, inclusiv în orez, bucățele de plastic. Prin procesul de spălare a orezului s-a arătat că în orezul negătit se găsesc 20% bucățele de plastic.
Același studiu a arătat că, indiferent de ambalaj, orezul conține aceeași cantitate de microplastic. Cercetătorii au descoperit în orezul instant este și mai mult plastic. Spălarea orezului instant duce la reducerea plasticului din acesta cu 40%.
Este cunoscut faptul că orezul conține cantități mari de arsenic, deoarece este absorbit în timp ce se maturizează bobul de orez. Prin spălarea acestuia se elimină 90% din cantitatea de arsenic, chiar dacă în acest timp se vor elimina și alți nutrienți benefici sănătății omului, precum cupru, fier, zinc și vanadiu.
Pentru oamenii care consumă cantități mici de orez, nivelul acestor nutrienți le va afecta foarte puțin sănătatea, în timp ce aceia pentru care orezul este principala hrană, cantitatea de orez spălat va avea un mare impact asupra sănătății lor.
Studiul a arătat și faptul că spălarea orezului ajută la eliminarea metalelor grele undeva între 7 și 20%. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat oamenii în privința riscului de arsenic la care se expun prin consumarea apei și alimentelor.
Nivelul de arsenic din orez este diferit în funcție de locul unde este cultivat, de cei care îl cultivă și de modul în care este gătit. Sfatul recomandat este să fie spălat orezul și să fie alese cu atenție o varietate de cereale pentru consumul zilnic.
În urma unui studiu din 2005, s-a demonstrat că cea mai mare cantitate de arsenic este în alimentele din Statele Unite ale Americii.
De asemenea, este important de luat în calcul faptul că arsenicul este prezent și în alte alimente care au ca incredient principal orezul, precum deserturi, biscuiți, cereale, pișcoturi, în alge, fructe de mare și legume.
Spălarea orezului previne activarea bacteriilor?
Pe scurt, nu. Spălarea orezului nu are niciun efect asupra bacteriilor din orez. În schimb, fierberea acestuia la temperaturi mari le poate elimina. Este foarte important cât timp este ținut orezul gătit sau spălat la temperatura camerei.
Bacillus cereus este una dintre bateriile care nu mor chiar dacă orezul este gătit. Aceasta se poate activa dacă orezul ud sau gătit este ținut la temperatura camerei. Astfel că respectiva bacterie produce toxine ce nu pot fi eliminate prin fierbere ori reîncălzire. Aceste toxine pot cauza boli gastrointestinale grave. Astfel că este de preferat ca orezul gătit sau spălat să nu fie ținut pentru mult timp la temperatura camerei.