De ce nu se leagă dulceața. Cele patru greșeli pe care le fac gospodinele
Îți prezentăm în rândurile de mai jos câteva sfaturi din partea experților în ale bucătăriei pentru atunci când prepari dulceața sau gemul. Iată ce pași să urmezi pentru ca desertul apreciat de mulți români să îți iasă ca la carte!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 Iulie 2023, 13:34 | Actualizat: Joi, 06 Iulie 2023, 14:09Dulcețurile și gemurile sunt extrem de apreciate la noi în țară, românii consumându-le ca atare sau ca ingredient în diferite rețele de dulciuri.
Însă, prepararea acestui tip de gustare poate deveni o adevărată provocare pentru gospodine, în special pentru cele începătoare, întrucât siropul nu se leagă întotdeauna așa cum ar trebui. Iată care e cauza!
Pe aceeași temăDe ce nu se leagă dulceața. Motivul e același, indiferent de fructul folosit
Indiferent de sortimentul pe care îl alegem, dulceața este pe gustul tuturor. Însă, atunci când gospodinele le prepară, se întâmplă, de multe ori, ca siropul să nu se lege. Alteori, compoziția este lăsată prea mult pe foc și devine precum cleiul, fiind aproape imposibil să o întinzi pe pâine sau pe alte blaturi.
Trebuie precizat că nu toate fructele conțin aceeași cantitate de pectină și, prin urmare, la cele cu un conținut scăzut va trebui să adaugi pectină cumpărată, potrivit unei publicații de la noi. Procedând în acest fel, dulceața ta se va lega mai repede.
Fructele cu cel mai mare conținut de pectină sunt: merele, merișoarele, citricele, prunele și strugurii, în timp ce fructele cu cel mai mic conținut de pectină sunt: piersicile, afinele, cireşele, caisele, perele, ananasul, zmeura şi căpşunile.
Alte greșeli frecvente când prepari dulceața
Dacă dorești ca siropul să se închege mai repede, recomandat este să adaugi câteva linguri de suc de lămâie. Însă, atenție! Nu adăuga zeama de lămâie la final, căci siropul rezultat va avea o consistență mai lichidă, potrivit sursei citate mai sus.
Un alt lucru important, și de care cel mai probabil nu ai ținut cont până acum, este să lași fructele la macerat peste noapte cu zahăr.
În acest fel, ele își vor lăsa din sirop și va trebui să le fierbi mai puțin. În același timp, pentru ca lichidul să se evapore cât mai repede, dulceața trebuie fiartă într-un vas întins și nu într-unul cu pereți înalți.
Trucuri utile pentru o dulceață extra aromată
Pentru a afla dacă dulceața s-a legat, încearcă testul cu lingura. Tot ce ai de făcut este să introduci o lingură în oala cu dulceață, iar, mai apoi, să o întorci pe laterală și să lași compoziția să curgă. Dacă compoziția se prelinge uşor pe lingură, poți să stingi focul. În schimb, dacă siropul este prea lichid și curge repede, mai lasă vasul pe foc, potrivit sursei citate mai sus.
Un alt sfat dacă vrei ca dulceața să îți iasă extra aromată este să alegi fructe întregi ori ușor crude ori perfect coapte. Evită să le folosești pe cele prea moi sau zdrobite, întrucât există riscul ca acestea să fermenteze mai târziu în borcane.
Pe aceeași temă