De ce se fierb mucenicii în apă? De ce se folosesc scorțișoara și nuca? Nu pentru gust! Ce semnificație au ingredientele
Doamnelor, mare atenție la ingredientele folosite pentru prepararea mucenicilor! Fiecare reprezintă o parte importantă a cinstirii celor 40 de sfinți aruncați în apele înghețate ale lacului Sevastia.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 07:21 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 18:28- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru cei mai mulți români, 9 martie înseamnă două lucruri: mucenici și cele 40 de pahare de vin.
Dacă băutura este la fel în toate regiunile țării, când vine vorba despre mucenici, lucrurile sunt cât se poate de diferite.
De ziua Sfinților 40 de Mucenici, în credința populară, se spune că se deschid mormintele și porțile Raiului. Gospodinele trudesc de zor, pregătind 40 de colaci numiți „sfinți”, „mucenici” sau „brădoși”.
Cum se fac mucenicii în Moldova
În Moldova, mucenicii, numiți „sfințișori”, au forma cifrei opt, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă - considerate semne ale belșugului.
Pe aceeași temăCum se fac mucenicii în Dobrogea și Muntenia
Și în partea de sud a României, forma cifrei opt, reprezentând forma corpului uman, este păstrată, doar că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr - simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții 40 de mucenici -, cu scorțișoară și nucă. Se spune că scorțișoara trebuie să ne amintească de suferința celor 40 de soldați creștini.
Pe aceeași temăÎn Muntenia, pe lângă mucenicii obișnuiți, se face o „Uitată pentru morți”, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.