Pe data de 9 martie, românii îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici. Aceștia cumpără sau prepară mucenicii pe care îi duc la biserică pentru a fi sfințiți de preoți. Ulterior, îi împart nevoiașilor și mănâncă în familie.
Pe lângă cele 40 de pahare pe care le beau în cinstea celor 40 de Mucenici, care și-au arătat credința către Mântuitor, aceștia se bucură de gustul nemaipomenit al mucenicilor, fie că sunt moldovenești, fie că sunt muntenești fierți.
Mucenicii muntenești fierți sunt cei în zeamă, pregătiți de obicei în zona Munteniei. Deși multe gospodine sunt reticente înainte de a încerca rețete noi, potrivit sfaturilor din mediul online, nu durează decât câteva minute pentru a pune pe masă cei mai gustoși mucenici muntenești.
Rețetă de mucenici muntenești fierți
Pe blogul Jamilei se poate găsi o rețetă de mucenici muntenești fierți, foarte ușor de preparat. Pentru pofticioșii care doresc să-și prepare singuri acasă, această rețetă este foarte ușor de urmărit.
Această rețetă este de post, astfel că dacă prăznuirea celor 40 de Mucenici pică în timpul postului Paștelui, este un preparat pe care oricine îl poate consuma.
Ingrediente pentru mucenicii muntenești
- 400 g mucenici găsiți în comerț
- 200 g nucă măcinată
- 200 g zahăr
- 2 batoane scorțișoară
- 1 esență rom
- 1 păstaie vanilie (poate fi înlocuită cu zahăr vanilat sau cu esență de vanilie, însă se vor adăuga la final, nu la început)
- puțină sare
- coaja de la o portocală
- coaja de la o lămâie
Citește și: Rețetă de scovergi. Preparatul care îți aduce aminte de copilărie
Mod de preparare mucenici muntenești
Pentru început, se pun la fiert 3 litri de apă. În apa respectivă se adaugă păstaia de vanilie, tăiată pe lungime în două, după care se adaugă cele două bețișoare de scorțișoară. Totodată, se adaugă puțină sare, în funcție de preferințele fiecăruia. După care se așteaptă ca apa să ajungă la punctul de fierbere.
După ce apa a început să fiarbă, se dă focul la mic, și se adaugă mucenicii. Se amestecă totul și se lasă la fiert aproximativ 8 minute sau până ce se vor ridica la suprafață.
Citește și: Rețeta pentru ciorbă țărănească. Cum să o prepari pentru cel mai bun gust
Potrivit Jamilei, mucenicii trebuie să rămână ușor aldente, deoarece vor fi păstrați în compoziția respectivă și vor continua să se gătească. Oala va fi luată de pe foc, iar peste compoziție se vor adăuga zahărul, după gust, coaja de lămâie și cea de portocală, esnța de rom, iar la final se adaugă câteva linguri de nucă măcinată. Restul de nucă se adaugă în momentul servirii mucenicilor, după gust. De asemenea, la servire se poate adăuga și scorțișoară măcinată.
Se amestecă totul cu grijă în oală, după care se acoperă oala. Se lasă mucenicii aproximativ o oră să se infuzeze foarte bine aromele, după care sunt gata de servit.
Rețeta celor mai delicioși mucenici moldovenești a la Laura Laurențiu. Cum să iasă fragezi și pufoși... (P) Ellipse Restaurant by Ramada Plaza Craiova devine prima locație gastronomică din Oltenia certificată August Escoffie...