Ce este MySQL și cum funcționează acest sistem în serviciul de găzduire web?
MySQL reprezinta un sistem de gestionare al bazelor de date. Acesta a fost dezvoltat si sustinut de Oracle, fiind creat pentru aplicatiile online de tip open-source. Accesul la programele de acelasi tip pe serverele de gazduire web se face in baza limbajul de codare SQL, iar CMS-urile disponibile pe piata trebuie sa stocheze si sa recupereze toate datele.
Publicat: Joi, 17 Decembrie 2020, 19:02 | Actualizat: Joi, 17 Decembrie 2020, 19:05De exemplu, software-ul de la WordPress pastreaza textele de pe un blog, pentru a permite vizitatorilor sa ajunga la acestea atunci cand intra pe o anumita pagina. Sunt salvate in acelasi timp si informatii de inregistrare, date incarcate automat sau configuratii ale setarilor. In felul acesta, ai la dispozitie tot ce este nevoie pentru a putea avea un website functional.
De ce este MySQL o solutie eficienta?
MySQL a fost un proiect care a aparut initial in anul 1995. La scurt timp dupa lansare, totul s-a optimizat pentru sistemul de operare Linux. In 1998 a aparut si o versiune pentru Windows, care a condus la stiva WAMP (Windows Apache MySQL PHP). Din acel moment si pana in 2010, s-au facut numeroase modificari legate de partea de administrare, pana cand sistemul a ajuns la Oracle Corporation. In prezent, MySQL a ramas inca un software disponibil pentru utilizare in mod gratuit, dar este nevoie de un server de gazduire web care sa intretina baza de date.
Spre deosebire de Microsoft Access, acesta nu dispune de o interfata grafica usor de utilizat. Totusi, exista alte instrumente suplimentare create pentru acest scop, cum ar fi phpMyAdmin. Acestea necesita unele cunostinte in domeniu si pot parea dificile pentru utilizatorii obisnuiti, dar un programator cu experienta in mod sigur va intelege liniile lor de comanda.
Cum functioneaza MySQL?
Sistemul este creat pe baze de date relationale. Acestea sunt impartite in zone separate, care poarta denumirea de tabele. Fiecare tabel contine una sau mai multe categorii de date, stocate in coloane numite atribute. Ulterior, orice inregistrare va avea o informatie unica pentru categoria definita in coloana.
Sa presupunem ca intr-un tabel sunt informatiile despre angajati:
- Nume
- Prenume
- Data de nastere
- Numarul angajatului
- Pozitia
Iar intr-un alt tabel din serviciul de gazduire web sunt informatii despre salarii:
- Numele pozitiei
- Salariul per pozitie
- Pozitie per proiect
Aceste doua tabele pot relationa intre ele. Astfel, poti afla pozitia unei persoane si cat de mult este platita aceasta din doar cateva click-uri. Nu este nevoie de date duplicate, pentru ca modul de conectare al informatiilor este unul fiabil. Folosind cuvintele cheie de identificare numerica, poti verifica totul dupa bunul plac.
Ce fel de website-uri sunt create prin intermediul MySQL?
Baza de date MySQL este o alternativa apreciata de foarte multe branduri mari. Printre acestea se numara Facebook, NASA, Tesla, Spotify, YouTube si Netflix. Datele stocate sunt atat despre interiorul site-urilor, cat si despre serviciile interne oferite. De asemenea, WordPress foloseste 12 tabele separate in MySQL, existand multe pluginuri care adauga tabele proprii.
Multe persoane ce achizitioneaza planuri de gazduire web cauta sa faca modificari in aceeasi baza de date, deoarece o performanta slaba a site-ului se poate datora unei interogari lente MySQL. Calitatea serviciilor de mentenanta variaza, insa, in functie de fiecare firma de web hosting, astfel ca este recomandat sa alegi un brand cu reputatie in domeniu.