5 sfaturi utile pentru un mic dejun sănătos
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Printre beneficii se numără faptul că te ajută să ai energie pentru întreaga zi, scăderea riscului de apariție a bolilor și menținerea unei greutăți optime. De aceea, este recomandat să nu sari niciodată peste micul dejun și, mai mult decât atât, să știi ce să mănânci pentru a avea o masă echilibrată și sănătoasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 19:24 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 19:25- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată câteva sfaturi care îți sunt de ajutor pentru a ști ce să mănânci la micul dejun:
Consumă cât mai multe proteine
Deși un bol cu lapte și cereale este gustos, această variantă nu este suficient de hrănitoare. Deși laptele conține proteine, există și alte alimente mult mai bogate în proteine, care te vor ajuta să îi asiguri organismului doza zilnică necesară.
Ouăle sunt cea mai potrivită alegere, deoarece conțin aproximativ șapte grame de proteine. De asemenea, poți opta pentru cereale integrale și unt de arahide. Proteinele sunt digerate mult mai încet decât carbohidrații, ceea ce înseamnă că te vei simți sătul pentru mai mult timp și nu vei simți nevoia să iei o gustare între mese.
Diversifică
Încearcă să nu mănânci același mic dejun zile la rând sau cel puțin înlocuiește anumite alimente cu altele noi, din când în când. Motivul este acela că fiecare aliment conține diferite cantități de nutrienți, așa că diversificarea te ajută să îi asiguri organismului dozele necesare de vitamine și minerale.
Mănâncă un ou fiert și avocado, apoi un bol cu terci de ovăz cu nuci, iar, în următoarea zi, câteva brioșe cu brânză și spanac alături de un pahar cu suc natural de fructe. Pentru un mic dejun rapid poți prepara un suc natural folosind un storcator de citrice. De altfel, fructele și legumele nu ar trebui să lipsească de la micul dejun.
Alege o cantitate ridicată de fibre
Cu cât cerealele pe care le mănânci la micul dejun conțin o cantitate ridicată de zahăr, cu atât sunt digerate mai repede. Ceea ce înseamnă că ți se va face foame repede. În schimb, cu cât consumi mai multe fibre, cu atât te vei simți sătul pentru mai mult timp.
Așa că, atunci când alegi cereale pentru mic dejun, acestea ar trebui să conțină cel puțin cinci grame de fibre și cât mai puțin zahăr. Pentru o cantitate extra de fibre, poți adăuga semințe de chia sau de in.
Nu uita de grăsimi
Un mic dejun fără grăsimi nu este suficient de sățios, iar, peste o oră, îți va fi foame din nou. Bineînțeles, trebuie să consumi acele grăsimi sănătoase, pe care le găsești în numeroase alimente. De exemplu, pentru micul dejun poți alege avocado, brânză, ouă, somon afumat, nuci, semințe de chia sau iaurt grecesc.
Mănâncă la ora potrivită
E recomandat să mănânci micul dejun în cel mult o oră de când te-ai trezit, dacă e posibil. Cu cât aștepți mai mult, cu atât și se va face și mai mult foame și îți va fi greu să mănânci corect și în cantitățile potrivite. În plus, un mic dejun savurat în primele ore ale zilei ajută la menținerea unui nivel optim a zahărului din sânge.
De asemenea, ar fi indicat să bei un pahar cu apă pe stomacul gol, deoarece este benefic pentru sistemul digestiv. Poți stoarce și puțină lămâie. Vitamina C ajută la detoxifierea organismului.
În concluzie, un mic dejun echilibrat trebuie să conțină proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Totodată, este bine să mănânci micul dejun la ora potrivită, dar și să diversifici din când în când alimentele, pentru ca organismul tău să beneficieze de cantitățile necesare de vitamine și nutrienți.
Sursă foto: Shutterstock