Cât de periculos este praful din casă și cum eviți formarea lui. Trucurile simple care îți vor menține locuința curată
Praful este o problemă neplăcută care nu pare să dispară niciodată. Indiferent cât de des îl îndepărtezi, el reapare prin colțuri, pe mobilă, pe ramele patului și chiar pe mobila din baie. Iată ce este praful și cât de dăunător este sănătății tale.
Publicat: Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:00 | Actualizat: Sambata, 22 Ianuarie 2022, 21:49Deși mulți oameni cred că cea mai mare parte a prafului provine din pielea moartă, află că majoritatea celulelor moarte sunt îndepărtate când faci duș și nu reprezintă principalul vinovat. În schimb, din exterior provin aproximativ două treimi din particulele de praf din casa ta.
Se pare că picioarele tale aduc cea mai mare parte din praful care se regăsește în locuință. O altă sursă este aerul care intră prin ferestrele și ușile deschise și care poate conține polen și chiar bucăți de insecte moarte.
Pe aceeași temăNu tot praful este format din materiale naturale: este posibil să găsești și un amestec de bucăți mici de plastic, poluanți și alți contaminanți în particulele de praf din exterior.
Praful care se formează în interior este, de obicei, format din particule ultrafine, cum ar fi celulele pielii, părul, polenul, murdăria, părul de animale de companie și fibrele din îmbrăcăminte sau mobilierul din material textil, conform Mental Floss.
Cât de periculos este praful din locuință pentru sănătate
De fiecare dată când deranjezi praful, fie că treci printr-o cameră sau deschizi o fereastră, îl faci să se învârtească și să culeagă noi particule înainte de a se așeza înapoi.
Și pentru că spațiile interioare sunt în general sigilate, praful care se adună în aceste locuri continuă de obicei să se acumuleze până când este curățat corespunzător.
Pentru persoanele cu alergii la praf, reacțiile adverse sunt în cea mai mare parte ca cele ale răcelii obișnuite - tuse, strănut și ochi lăcrimați - dar expunerea regulată la medii foarte prăfuite poate agrava și condițiile preexistente, cum ar fi astmul. Cei care petrec mult timp în interior, cum ar fi copiii mici și persoanele în vârstă, sunt expuși unui risc deosebit.
Pe aceeași temăPe lângă faptul că al tău corp reacționează la părul de câine, sporii de mucegai și polenul găsit în praf, ai putea fi, de asemenea, alergic/ă la acarieni. Aceste creaturi se hrănesc cu pielea pe care o lăsăm în urmă și pot fi adesea găsite în covoare, pe pernele noastre și oriunde se adună praful.
Cum eviți acumularea prafului în locuință - trucuri simple
Pentru a menține nivelul prafului la un nivel scăzut, este nevoie să aspiri și să cureți constant. Primul pas este să investești într-un aspirator bun cu care să cureți zilnic covoarele zilnic. De asemenea, indicat este să cureți și ștergi și podelele de cel puțin o dată pe săptămână.
Pe lângă podele, ar trebui să aspiri constant mobilierul și tapițeria, deoarece acestea pot fi locurile ascunse în care praful se poate bloca. Suprafețele dure trebuie șterse regulat cu o cârpă din microfibră sau un prosop umed, astfel încât praful să se lipească de material și să lase lemnul curat.
Pe aceeași temăȘi lenjeria de pat trebuie schimbată măcar o dată pe săptămână și curățată în mașina de spălat, la circa 60 de grade. În cele din urmă, pentru a evita acumularea prafului, alege covorașe de bun venit la fiecare intrare a casei pentru a scăpa de murdărie și polen înainte de a intra în casă.