Antena

Ce boală poți risca să faci dacă ai nivelul ridicat al glicemiei, pe lângă diabet. Noile studii făcute de cercetători

Descoperiri recente ale cercetătorilor brazilieni aparţinând unui centru de cercetare sprijinit de FAPESP (Fundaţia de Cercetare din São Paulo, Brazilia) ar putea conduce la strategii de prevenire a bolilor cardiovasculare asociate cu diabetul.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 13:21 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 14:22
Ce boală poți risca să faci dacă ai nivelul ridicat al glicemiei, pe lângă diabet. Noile studii făcute de cercetători
Shutterstock

Un studiu realizat în cadrul Centrului de Cercetare asupra1 Proceselor Redox în Biomedicină (Redoxoma) ajută la înţelegerea modului în care glicemia ridicată (hiperglicemia), una dintre manifestările diabetului, poate provoca tromboză.

Ce boală poți risca să faci dacă ai nivelul ridicat al glicemiei, pe lângă diabet. Noile studii făcute de cercetători

Descoperirile, raportate într-un articol publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis, pot contribui la dezvoltarea de strategii pentru prevenirea disfuncţiilor cardiovasculare la diabetici.

Principalele cauze de deces în multe ţări sunt evenimentele ischemice, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) şi AVC (accidentele vasculare cerebrale), în care tromboza arterială este un factor precipitant major.

Pe aceeași temă

Aceste tulburări cardiovasculare pot apărea din cauza mai multor factori de risc, cum ar fi hiperglicemia, dislipidemia şi hipertensiunea arterială.

„Dintre aceştia, hiperglicemia pare să fie asociată într-o măsură semnificativă cu bolile cardiovasculare”, a declarat miercuri, Renato Simões Gaspar, primul autor al articolului, într-un comunicat.

Potrivit autorilor, hiperglicemia prelungită şi cetoacidoza diabetică sunt asociate cu un risc crescut de tromboză, deoarece provoacă disfuncţie endotelială (modificări ale mucoasei interne a vaselor de sânge), prin care legarea trombocitelor de celulele endoteliale declanşează formarea de trombi.

Studiul a arătat că proteina peri/epicelulară disulfură izomerază A1 (pecPDI) reglează interacţiunea dintre trombocite şi endoteliu în hiperglicemie prin intermediul proteinelor legate de adeziune şi al modificărilor biofizicii membranei endoteliale.

„Am descoperit că o cale pentru această PDI în celulele endoteliale mediază tromboza în diabet atunci când hiperglicemia este prezentă, implicând un mecanism molecular specific, pe care l-am identificat”, a precizat la rândul său Francisco Laurindo, profesor afiliat la facultatea de medicină a Universităţii din São Paulo (FM-USP) din Brazilia şi membru al Redoxoma, un centru de cercetare, inovare şi diseminare (RIDC) la Institutul brazilian de Chimie (IQ-USP).

PDI este o enzimă care rezidă în reticulul endoplasmatic şi are funcţia clasică de a cataliza inserţia punţilor disulfidice în proteinele născute, astfel încât acestea să se coaguleze în forma corectă, adică lanţul de aminoacizi să se plieze pentru a forma structura tridimensională care face molecula funcţională. De asemenea, se găseşte în spaţiul extracelular sub formă de pecPDI, un bazin secretat sau legat de suprafaţa celulară, în diferite tipuri de celule, inclusiv trombocite şi celule endoteliale.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Studiile au arătat că pecPDI reglează tromboza în mai multe modele.

Modificări biochimice şi biofizice

Pentru a investiga interacţiunea dintre trombocite şi endoteliu în hiperglicemie, cercetătorii au creat un model cu celule endoteliale din vena ombilicală umană cultivate în diferite concentraţii de glucoză pentru a produce celule normoglicemice şi hiperglicemice şi au evaluat contribuţia PDI utilizând PDI cu celule întregi sau inhibitori pecPDI.

Celulele au fost incubate cu trombocite provenite de la donatori sănătoşi. Trombocitele au aderat de aproape trei ori mai mult în celulele hiperglicemice decât în cele normoglicemice. Inhibarea PDI a inversat acest efect, iar cercetătorii au concluzionat că procesul este reglat de pecPDI endotelial.

Pentru a obţine o mai bună înţelegere a rezultatului, ei au investigat procesele biofizice, cum ar fi remodelarea citoscheletului celulelor endoteliale şi au constatat că celulele hiperglicemice aveau mai multe fibre de filament de actină bine structurate decât celulele normoglicemice. De asemenea, au măsurat producţia de peroxid de hidrogen, un compus oxidant, deoarece speciile reactive de oxigen sunt mediatori ai reorganizării citoscheletului şi ai adeziunii celulare. Celulele hiperglicemice au produs de două ori mai mult peroxid de hidrogen decât celulele normoglicemice.

Cercetătorii au investigat apoi dacă reorganizarea citoscheletului a afectat rigiditatea membranei celulare, întrucât rigiditatea substratului creşte aderenţa plachetară. Folosind microscopia de forţă atomică, ei au demonstrat că celulele hiperglicemice erau mai rigide decât celulele normoglicemice.

Imaginile microscopice au arătat, de asemenea, formarea de elongaţii celulare cu vezicule extracelulare care păreau să se separe de elongaţii. Această observaţie i-a determinat pe cercetători să investigheze secretomul – setul de proteine secretate de un organism în spaţiul extracelular – pentru a afla dacă acesta include proteine care sporesc aderenţa plachetară.

„Scopul acestui experiment a fost de a detecta proteinele exprimate exclusiv de sau prezente în celulele hiperglicemice şi nu în controalele sau celulele tratate cu inhibitori de PDI”, a explicat Gaspar.

În secretom, au găsit 947 de proteine, din care au selectat opt cu rol în adeziunea celulară. Apoi au redus la tăcere expresia genică pentru trei dintre aceste proteine folosind interferenţa ARN şi au ajuns la două proteine, SLC3A2 şi LAMC1, ca modulatori ai adeziunii plachetare. SLC3A2 este o proteină membranară , iar LAMC1 este subunitatea gamma a lamininei 1, o componentă cheie a matricei extracelulare.

Echipa a concluzionat că expunerea la hiperglicemie a indus secreţia de proteine specifice legate de adeziune şi că inhibarea PDI şi pecPDI a împiedicat celulele endoteliale să secrete aceste proteine.

Whatsapp LinkedIn
cancer diabet
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Vortex polar. Cod roşu, portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi vânt în aproape toată ţara. Când ninge în Capitală
Videoclipul zilei
Citește și
Boala nemiloasă pe care vinul roșu o poate preveni. Ce au descoperit recent oamenii de știință
La ce ajută grăsimile sănătoase și cum luptă împotriva cancerului. Ce au descoperit cercetătorii...
Testul care detectează cancerul în maximum o oră. Despre ce este vorba și ce descoperire au făcut...
FOTO Prima apariție a lui Kate Middleton după ce a încheiat tratamentul de chimioterapie. Cum arată...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cum arăta Catrinel Sandu acum 25 de ani, când era iubita lui Lucian Viziru. Transformarea divei e vizibilă, nu o... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă" Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste