Resveratrolul, un antioxidant prezent în strugurii roșii, este cercetat pentru a se vedea dacă poate încetini creșterea celulelor tumorale în intestin.
Citește și: Avea dureri de cap și le-a ignorat, până când i s-a pus diagnosticul crunt. Ce boală au descoperit medicii
Boala nemiloasă pe care vinul roșu o poate preveni. Ce cantitate trebuie consumată
Cercetările sugerează că Resveratrolul poate lipsi celulele canceroase de energie și poate elimina proteinele deteriorate. Experții doresc să vadă dacă o versiune concentrată într-o pastilă este eficientă.
„Cel mai bun mod de a preveni cancerul intestinal este de a îmbunătăți stilul de viață, dar putem spori eforturile prin găsirea de medicamente care să îl oprească în stadiile sale incipiente.”, a declarat Prof Karen Brown, șeful studiului de la Leicester Uni.
În acest sens, oamenii de știință vor să urmărească evoțuția a 1 300 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 73 de ani care prezintă polipi intestinali, ceea ce le crește riscul de cancer.
Totuși, Cancer Research UK îi contrazice pe experți. „Consumul de vin roșu nu previne cancerul, iar alcoolul este o cauză cunoscută a cancerului”, a explicat organizația, conform The Sun.
Dr. Ajay Verma, medic la Kettering General Hospital și cercetător în cadrul studiului, spune că: „Sfântul Graal al îngrijirii cancerului este prevenirea cancerului. Acest studiu este o modalitate nouă și interesantă de a testa prevenirea la un grup larg de persoane pentru un cancer care revendică mii de vieți în fiecare an. Resveratrolul este acum un medicament candidat viabil pentru prevenire”.
Ce este Resveratrolul
Resveratrolul este un compus natural din categoria polifenolilor, cu proprietăți antioxidante puternice. Se găsește în anumite plante și fructe, cum ar fi strugurii (în special în coaja și semințele lor), fructele de pădure (afine, mure) și alune.
Resveratrolul este cunoscut pentru posibilele sale beneficii asupra sănătății, motiv pentru care este adesea folosit ca supliment alimentar.
Citește și: Se va putea acorda concediu medical pentru o nouă boală. Este o afecțiune de care suferă multe persoane
Resveratrolul se găsește în mod natural în alimente, dar este disponibil și sub formă de suplimente. Totuși, suplimentele de resveratrol pot avea unele contraindicații și nu sunt recomandate în exces, deoarece în doze mari pot avea efecte adverse. Este important ca administrarea să fie discutată cu un medic, mai ales dacă există afecțiuni preexistente sau alte tratamente medicamentoase.
Resveratrolul a devenit cunoscut în special datorită vinului roșu, care conține cantități mici de resveratrol, ceea ce a dus la formularea „paradoxului francez” — ideea că francezii au o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare, în ciuda unei diete bogate în grăsimi, datorită consumului moderat de vin roșu.