Antena Căutare

La ce ajută grăsimile sănătoase și cum luptă împotriva cancerului. Ce au descoperit cercetătorii recent

O dietă bogată în grăsimi sănătoase poate proteja împotriva cancerului, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Georgia, care se adaugă la alte dovezi anterioare.

La ce ajută grăsimile sănătoase și cum luptă împotriva cancerului. Ce au descoperit cercetătorii recent | Shutterstock

Suplimentele de ulei de peşte ar putea ajuta la protejarea împotriva riscului general de apariţie a cancerului. În plus faţă de scăderea colesterolului, menţinerea creierului sănătos şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale, o nouă cercetare de la Universitatea din Georgia (UGA) sugerează că acizii graşi omega-3 şi omega-6 ar putea ajuta la prevenirea unei varietăţi de tipuri de cancer.

La ce ajută grăsimile sănătoase și cum luptă împotriva cancerului. Ce au descoperit cercetătorii recent

Publicat în International Journal of Cancer, studiul s-a bazat pe date de la peste 250.000 de persoane şi a constatat că nivelurile mai ridicate de acizi graşi omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a cancerului.

Citește și: De ce este ghimbirul un remediu bun pentru răceală. Ce proprietăți benefice are

Articolul continuă după reclamă

„Nivelurile mai ridicate de omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer”, a declarat luni, într-un comunicat, Yuchen Zhang, autorul principal al studiului şi doctorand în Colegiul de Sănătate Publică al UGA . „Aceste constatări sugerează că persoana obişnuită ar trebui să se concentreze pe obţinerea unei cantităţi mai mari din aceşti acizi graşi în regumul lor alimentar”.

Participanţii cu niveluri mai ridicate de omega-3 au avut rate mai scăzute de cancer de colon, stomac şi plămâni, în plus faţă de rate mai scăzute ale altor tipuri de cancer al tractului digestiv.

Nivelurile ridicate de omega-6 au condus la rate mai scăzute de 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv creier, melanom malign, vezică urinară şi altele.

Grăsimile sănătoase reduc riscul de apariţie a 19 tipuri de cancer

Studiul s-a bazat pe datele unui studiu realizat în Regatul Unit pe un eşantion de peste 250.000 de persoane care au fost urmărite timp de mai bine de un deceniu. Dintre aceşti participanţi, aproape 30.000 au dezvoltat o formă de cancer în timpul perioadei de studiu.

Unele cercetări anterioare au stabilit legături între nivelurile de acizi graşi şi riscul de apariţie a cancerului. Cu toate acestea, niciun studiu nu a putut determina în mod concludent dacă acizii graşi omega-3 şi omega-6 au redus ratele de cancer sau au crescut probabilitatea de supravieţuire în cazul unui diagnostic de cancer.

Este important de reţinut că beneficiile unor niveluri ridicate de acizi graşi nu au depins de alţi factori de risc precum Indicele de Masă Corporală (IMC), consumul de alcool sau activitatea fizică.

Citește și: Care sunt cele mai bune poziții de dormit. De ce nu e bine să adormi pe partea dreaptă. Ce se poate întâmpla

Suplimentele de ulei de peşte vin cu o varietate de beneficii pentru sănătate

Cunoscuţi drept „grăsimi sănătoase”, acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt esenţiali pentru sănătatea umană. Aceştia sunt prezenţi în peştele gras, nuci şi chiar în unele uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de canola.

Dar probabil că majoritatea oamenilor nu consumă suficient din aceste alimente pentru a atinge cantităţile recomandate.

Acesta este motivul pentru care multe persoane apelează la suplimentele cu ulei de peşte. Acestea sunt una dintre cele mai populare pastile dietetice de pe piaţă şi pe bună dreptate.

Studii anterioare sugerează că suplimentele cu omega-3 pot reduce riscul de apariţie a colesterolului ridicat şi pot reduce riscul de boli de inimă.

Dar aceste suplimente populare de ulei de peşte nu sunt pentru toată lumea, avertizează cercetătorii.

În studiul de faţă, de exemplu, cercetătorii au constatat că nivelurile ridicate de omega-3 ar putea fi asociate cu un risc uşor mai mare de cancer de prostată. Efectul protector al omega-6 a fost mai puternic la participanţii mai tineri, în special la femei.

„Pentru femei, este o decizie uşoară: Mănâncă mai mult omega-3”, spune Kaixiong „Calvin” Ye, autorul corespondent al studiului şi profesor asociat în Colegiul Franklin de Arte şi Ştiinţe din UGA, în comunicatul universităţii.

Cercetări anterioare au arătat că pastilele omega-3 pot ajuta la scăderea colesterolului şi a riscului de boli de inimă.

Dar cum anume luptă aceşti acizi graşi împotriva cancerului, cercetătorii nu sunt pe deplin siguri, dar bănuiesc că omega-3 şi omega-6 ar putea ajuta la reglarea inflamaţiei şi a creşterii celulare în organism – două procese-cheie care pot merge prost în cancer. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica cu precizie mecanismele în joc.

Între timp, specialiştii recomandă să adăugaţi mai mult somon, nuci şi seminţe de in în regimul alimentar. Inima, creierul şi poate chiar riscul de cancer ar putea avea de câştigat.

De ce este ghimbirul un remediu bun pentru răceală. Ce proprietăți benefice are... Ce boală poți risca să faci dacă ai nivelul ridicat al glicemiei, pe lângă diabet. Noile studii făcute de cercetători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea Vineri, 08.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x