Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă într-o oră! Simptome ce arată că te-ai hidratat prea mult
Auzim frecvent sfatul medicilor cu privire la consumul zilnic de apă și la importanța hidratării. Totuși, puțini sunt cei care știu ce se întâmplă dacă bei prea multă apă!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Iulie 2020, 22:50 | Actualizat: Marti, 21 Iulie 2020, 22:38- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru o bună funcționare a organismului, specialiștii recomandă să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi, dar să avem grijă să nu bem nici prea multă!
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ BEI PREA MULTĂ APĂ
În zilele calde sau ăn cazul unor afecțiuni grave (precum diabetul sau preeclampsia), unele persoane pot ajunge să consume o cantitate dublă sau chiar triplă! Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă și care sunt simptomele ce anunță că ai depășit limita?
Pe aceeași temăSpecialiștii susțin că este totuși dificil să ajungi în punctul în care să îți faci griji în acest sens, fiindcă sunt extrem de rare raportările de decese din cauza acestei afecțiuni.
SEMNE CE ARATĂ CĂ AI BĂUT PREA MULTĂ APĂ
Durerile de cap, amețelile, urina decolorată, confuzia, umflături ale mâinilor sau ale picioarelor sau slăbiciunea musculară sunt doar câteva dintre semnele ce arată că ai băut prea multă apă.
Află ce se întâmplă în corpul tău dacă bei prea multă apă
Consumul exagerat de apă poartă numele de „suprahidratare” sau „intoxicație cu apă”. Practic, rinichii nu mai pot face față cantității de lichid din organism și ajung astfel să cedeze. Apa în exces ajunge în sânge și de acolo în celule, determinând umflarea acestora.
Pe aceeași temăAtunci când ajunge și creierul să se umfle poate interveni decesul. Totuși sunt extrem de mici șansele să mori dacă ai băut prea multă apă, statistic vorbind.
Totuși, suprahidratarea nu implică în mod neapărat doar cantitatea mare de apă din timpul unei zile, ci și cantitatea prea mare de lichid consumat într-un timp prea scurt.
Astfel, datele arată că rinichii pot elimina aproximativ 5,3-7,4 litri (20-28 litri) de apă pe zi, dar nu pot scăpa de mai mult de 0,8-1,0 litri pe oră.
În concluzie, dacă nu vrei să ajungi să-ți faci griji cu privire la ce se întâmplă dacă ai băut prea multă apă, atunci nu trebuie să consumi mai mult de un litru de lichid în decurs de o oră.