Hartă gripă în România. Gripa A și Gripa B - 172 de morți. Care sunt județele cele mai afectate
Hartă Gripă în România. Care sunt județele cele mai afectate, cum știi dacă este vorba despre gripă sau răceală, care este diferența între Gripa A și Gripa B și care este numărul deceselor provocate de gripă până în acest moment.
Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 10:10 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019, 10:22Harta Gripă în România. Care sunt județele cele mai afectate de epidemia de gripă , cum știi dacă este vorba despre gripă sau răceală, care este diferența dintre Gripa A și Gripa b și care este numărul deceselor provocate de gripă până în acest moment.
UPDATE 13.03 2019: Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 172, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
UPDATE 4.03. 2019: Alte două persoane confirmate cu virus gripal de tip A au murit, numărul celor decedaţi din această cauză ajungând la 162, potrivit ultimei informări transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba despre doi bărbaţi din Caraş-Severin, unul de 44 de ani şi altul de 76 de ani. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi erau nevaccinaţi antigripal.
UPDATE 19.02 : Numărul deceselor a ajuns în prezent la 135, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele decese au fost înregistrate în Giurgiu, Sibiu, Mureş şi Brăila. Este vorba despre două femei - una de 26 de ani din Giurgiu şi cealaltă de 50 de ani din Sibiu -, precum şi de doi bărbaţi, unul de 87 de ani din Mureş şi altul de 50 de ani din Brăila, toţi cu virus gripal de tip A confirmat. Niciunul dintre cei patru nu a fost vaccinat antigripal.
UPDATE 15.02: Numărul deceselor cauzate de gripă în România a ajuns la 127 de persoane. Cele mai recente victime ale gripei sunt trei bărbaţi - doi din judeţul Galaţi şi unul din Caraş-Severin. Toți trei fuseseră anterior diagnosticați și cu alte alte afecțiuni.
Potrivit unei informări a Centrului de Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul deceselor din cauza gripei, în 2019, a ajuns în data de 12 februarie, la 107.
Ultimele două persoane care au murit din această cauză şi în cazul cărora a fost confirmat virus gripal de tip A sunt o femeie de 69 de ani din Bucureşti şi un bărbat de 62 de ani din Prahova.
Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.
Hartă gripă în România. Care sunt județele cele mai afectate de gripă
Potrivit Institului Național de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, județele cele mai afectate de gripă sunt București, Olt, Prahova, Arad și Argeș, Alba, Satu Mare. De asemenea, cel mai mare număr de decese provocate de gripă se înregistrează în București și Prahova.
La nivel național s-au înregistrat 3455 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării.
Până la data de 03.02.2019 au fost vaccinate antigripal 1.293.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Gripă sau răceală. Cum le deosebim
Potrivit medicilor, răceala este o viroză fără afectarea profundă a stării generale. Se manifestă prin nas înfundat, rinoree â, uneori şi dureri musculare, şi, important, nu întotdeauna apare febra. Dacă apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius şi nu durează mult. Este posibil să fie doar un simplu puseu și atât.
În cazul răcelii, antibioticele sunt contraindicate.
Gripa nu se diagnostichează decât în urma unui examen virusologic, prin examinarea unor probe din saliva pacientului.
Spre deosebire de răceală, în caz că diagnosticul este pus de medic este gripă, există riscul apariţiei unor complicaţii, afecţiuni pulmonare, infecţii bacteriene pulmonare mixte. În acest caz medicul specialist decide ce fel de antibiotic este necesar. Important de precizat este faptul că nu există gripă fără febră, iar valorile temperaturii pot ajunge la 39- 40 de Grade Celsius.
Gripa A și Gripa B - care este diferența
Gripa A
Virusul gripal A se împarte, la rândul său, în mai multe subtipuri, diferențiate pe baza a două proteine aflate pe suprafața virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Există 18 subtipuri diferite de hemaglutinină (de la H1 la H18) și 11 subtipuri diferite de neuraminidază (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A întâlnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) și A (H3N2).
Gripa B
Virusul gripal B cunoaște, de asemenea, mai multe subtipuri, dar se pot divide în linii și tulpini gripale. În prezent, circulă în rândul populației virusurile gripale B, care aparțin uneia dintre cele două linii: B / Yamagata și B / Victoria.
Cum prevenim gripa – recomandările medicilor pentru populație
Potrivit autorităților, este foarte important să revenim gripa și, în condițiile în care în România este declarată epidemie de gripă, este nevoie de o igienă corespunzătoare și o atenție sporită în rândul populației.
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănatoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulatiei cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Evitarea aglomerațiilor;
- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Continuarea vaccinării antigripale;
- Expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice
Cum prevenim gripa. Recomandările autorităților pentru spitale:
- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc;
- Expunerea de materiale informative (pliante, postere);
- Triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Purtarea măștii de către pacient în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când părăsește salonul de izolare/grupare;
- Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute;
- Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator;
- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții apropiați ai pacienților confirmați internați, inclusiv personal medico-sanitar, chiar dacă fuseseră vaccinați (vaccinat = cu minimum 2 saptamani inaintea expunerii);
- Vaccinarea urgentă a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat;
- Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia;
- Refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor;
- Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severă, al contactilor și al focarelor.
Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal este indicat și poate proteja împotriva virusurilor gripale care fac parte din componența vaccinului. Vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă protecție împotriva virusurilor gripale C.
De asemenea, vaccinul nu protejează împotriva infecției și a bolilor cauzate de alte virusuri, care pot provoca simptome asemănătoare gripei, cum sunt virusurile care provoacă răcelile.