Antena

Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen. Primele declarații ale ministrului Sănătății

Unul dintre cei mai răspândiţi îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare posibil cancerigen de către un important organism de sănătate la nivel mondial, scrie Reuters.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 01 Iulie 2023, 18:06 | Actualizat: Sambata, 01 Iulie 2023, 18:09
Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen. Primele declarații ale ministrului Sănătății
Profimedia

Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra de la Mars şi unele băuturi Snapple, va fi catalogat în iulie ca fiind "posibil cancerigen pentru oameni" pentru prima dată de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), notează Reuters, citat de News.ro.

Pe aceeași temă

Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen, a anunțat OMS

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experţilor externi ai grupului, este menită să evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă. Această recomandare pentru persoanele fizice vine de la un comitet separat de experţi al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul de experţi pentru aditivi alimentari al OMS şi al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură), alături de determinările autorităţilor naţionale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanţe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese şi au presat producătorii să recreeze reţete şi să găsească alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

Pe aceeași temă

De asemenea, JECFA, comitetul OMS privind aditivi, analizează anul acesta utilizarea aspartamului. Reuniunea sa a început la sfârşitul lunii iunie şi urmează să îşi anunţe concluziile în aceeaşi zi în care IARC îşi va face publică decizia, pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântăreşte 60 kg ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic - în funcţie de cantitatea de aspartam din băutură - în fiecare zi pentru a fi expus pericolului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât şi cele ale JECFA sunt confidenţiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt "complementare", concluzia IARC reprezentând "primul pas fundamental pentru a înţelege riscul de cancer". Comitetul pentru aditivi "efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiţii şi niveluri de expunere".

Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că desfăşurarea ambelor procese aproximativ în acelaşi timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters.

"Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului", a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

Recomandari A1

În scrisoare se cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeaşi zi, aşa cum se întâmplă în prezent. Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Aspartamul a fost studiat pe larg de mai mulţi ani. Anul trecut, un studiu observaţional efectuat în Franţa pe 100.000 de adulţi a arătat că persoanele care consumau cantităţi mai mari de îndulcitori artificiali - inclusiv aspartam - prezentau un risc de cancer uşor mai mare. Acesta a urmat unui studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost legate de aspartam.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente şi băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul analizei din iunie.

Luna trecută, OMS a publicat recomandări care îndeamnă consumatorii să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutăţii. Acestea au stârnit furie în industria alimentară, care susţine că îndulcitorii pot fi utili pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor, mai scrie News.ro.

Alexandru Rafila, despre alimentele şi băuturile cu Aspartam

Medicul Alexandru Rafila a explicat, sâmbătă, pentru un post TV, că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”. Rafila a subliniat că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori, pentru că acestea au şi alţi aditivi, relatează News.ro.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai. Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă.

Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.

Whatsapp LinkedIn
aspartam coca-cola oms alexandru rafila
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Prognoza meteo pentru finalul anului. ANM a anunțat cum va fi vremea de Revelion
Videoclipul zilei
Citește și
DROGUL ASCUNS din mâncare îți poate distruge CREIERUL! Uite despre ce este vorba!
Efectele Aspartam-ului asupra creierului
Tu ce îndulcitor folosești? Renunță urgent la cel mai toxic dintre ele!
Studiu: Indulcitorii artificiali cauzeaza nasterile premature
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste