(P) 8 recomandări alimentare pentru un sistem digestiv sănătos
O digestie îngreunată, însotiță de balonare, constipație și de dureri abdominale, poate avea un impact negativ asupra calității vieții, împiedicându-ne să ducem la bun sfârșit sarcinile zilnice. O digestie dificilă înseamnă mai puțină energie, disconfort și, implicit, mai multe probleme de sănătate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Noiembrie 2023, 12:56 | Actualizat: Marti, 07 Noiembrie 2023, 13:01Ce schimbări ar trebui să facem în dietă, dar și în stilul nostru de viață, pentru ca nivelul de energie să se mențină ridicat, pe tot parcursul zilei? Află de mai jos cele mai bune recomandări pentru o digestie de nota zece:
Mănâncă fructe și legume
Fructele și legumele sunt extrem de importante într-o dietă sănătoasă, deoarece conțin mulți nutrienți și fibre, care ne ajută să ne menținem un sistemul imunitar puternic, o digestie sănătoasă și, implicit, să evităm constipația. Dacă ai un tranzit intestinal lent și te confrunți cu constipația, atunci ești mai predispus la apariția hemoroizilor. Iar dacă în istoricul tău medical se regăsește această afecțiune, este esențial să adopți o alimentatie hemoroizi, pentru a evita apariția lor. Iar consumul de lichide și legume sunt principalele modalități prin care previi constipația.
Consumă cereale integrale și semințe
Cerealele integrale, precum orezul brun, ovăzul, secara, sunt bogate în fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și a nivelului de zahăr din sânge, la eliberarea treptată a energiei și la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului. Semințele, în schimb, sunt bogate în vitamine, grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-3, și fibre solubile și insolubile, care îmbunătățesc digestia. Presară peste salate sau în terciul de ovăz semințe de in, de chia, de dovleac, iar întreg organismul tău va beneficia de pe urma lor.
Consumă proteine de înaltă calitate
Carnea slabă, fie că vorbim despre cea de pui, pește, porc sau vită, îți furnizează proteine de calitate, care ajută la refacerea rezervelor de energie, la menținerea masei musculare și la absorbția fierului în sânge. O dietă în care incluzi alimente bogate în fier te va ajuta la scăderea riscului de a face anemie și la performanțe mai ridicate la serviciu și atunci când faci mișcare. Însă, indicat este să nu faci excese nici în acest sens, deoarece consumul ridicat de carne, mai ales de vită sau porc, poate favoriza apariția altor afecțiuni. Ideal este să consumi trei porții de carne pe săptămână, însoțite întotdeauna de o salată sau legume gătite sănătos.
Limitează consumul de zahăr
În locul desertului zilnic, optează pentru consumul unui fruct întreg, bogat în fibre. O alimentație prea bogată în zaharuri poate dezechilibra flora intestinală și cauza inflamație în organism. Evită alimentele prea procesate și dulciurile sau încearcă să le consumi cât mai rar. Chiar și o dată pe săptămână va fi mai bine decât zilnic.
Consumă alimente cu probiotice și prebiotice
Dacă ai tulburări de tranzit și te confrunți cu balonarea, diareea, alergii frecvente, ar fi indicat să introduci în dieta ta prebiotice și probiotice. Consumă chefir, varză murată, iaurt, banane, leguminoase, usturoi, praz, ceapă, miere, soia și fructe de pădure.
Gătește cu mai puțin ulei
În loc să prăjești mâncarea sau să o pui pe grătar, alege să o gătești la cuptor, la abur, să o fierbi sau să o mănânci crudă, cât timp este posibil. Gătirea la temperaturi foarte ridicate, în ulei încins, duce la crearea de compuși carcinogeni, care duc la apariția cancerului.
Fă mișcare zilnic
Mișcarea zilnică are numeroase beneficii asupra întregului organism, dar și la nivel mental. Ajută la eliberarea de serotonină și dopamină, îmbunătățește considerabil digestia, cotribuie la oxigenarea creierului, cât și la reglarea digestiei și somnului. Fie că alegi o plimbare ușoară după masă sau o oră intensă de sport, organismul tău va beneficia de pe urma acestui obicei.
Redu nivelul de stres
Stresul este unul dintre cei mai mari inamici ai sistemului tău digestiv. Un nivel ridicat de stres creează mediul perfect pentru apariția multor boli digestive, de la gastrite la sindromul de intestin iritabil. De aceea, este bine să prioritizezi odihna și să eviți să te stresezi, pe cât posibil. Un mod eficient de a gestiona stresul este prin practicarea medicației.
Prin urmare, digestia ta are nevoie o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți precum vitamine, minerale, fibre, proteine și probiotice, dar și de mișcare și limitarea stresului, pentru a funcționa bine. În acest fel, nivelul tău de energie va crește și starea ta mentală se va îmbunătăți considerabil, astfel încât vei face față ușor oricărei provocări.