Antena

(P) Putem preveni cancerul de sân?

Cancerul de sân este cea mai diagnosticată tumoare, cu peste două milioane de cazuri noi raportate și este principala cauză de deces prin cancer la femei. Pentru că statisticile ne sperie, am întrebat un specialist care este modalitatea de prevenție la îndemâna tuturor femeilor?

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 01 Aprilie 2024, 16:10 | Actualizat: Luni, 01 Aprilie 2024, 18:51
Galerie de imagini
Cancerul de sân este cea mai diagnosticată tumoare, cu peste două milioane de cazuri noi raportate și este principala cauză de deces prin cancer la femei

“Orice femeie trebuie să facă ecografie mamară?”

“În primul rând să înțelegem ce înseamnă această analiză numita ecografie mamară, pentru că multe paciente confundă cu mamografia și se sperie fară să înțeleagă ce face una și ce face cealaltă.” ne spune Dr. Dorian Schwartz.

“Deci, mamografia are ca orginie a numelui cuvântul mamo- (biologie, medicină), care se referă la organele mamare și înseamnă examinarea sânilor cu ajutorul razelor X. În schimb, ecografia mamară se bazează pe ultrasunete, de aceea este recomandată la orice vârstă, pentru că nu există riscurile de iradiere care sunt prezente la o analiză de mamografie. Dacă mamografia este recomandată persoanelor peste 45 de ani, ecografia mamară se poate realiza la orice vârstă.” puncteaza Dr. Sam Schwartz.

“Prin urmare, o simplă ecografie care nu prezintă niciun fel de risc sau disconfort salvează vieți și este principala unealtă de combatere a cancerului de sân.”

“Este vorba despre o analiză costisitoare, pe care nu și-o pot permite multe dintre femei?”

“Aceste servicii prezentate pot fi efectuate și în regim decontat de Casa Națională de Asigurări, însă bugetul alocat de Casă este insuficient pentru acoperirea tuturor cererilor. Ecografia mamară se plătește, însă consultațiile ginecologice și analizele medicale sunt gratuite. Spitalul Romgermed este lider pe piață pentru cele mai multe servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În funcție de bugetele alocate pentru fiecare seriviciu medical, încercăm să satisfacem toate solicitările, însă sistemul acesta nu permite ca toată lumea să beneficieze de gratuitate pentru toate serviciile medicale oferite în același timp. Transparența este mijlocul nostru de comunicare cu pacienții, așa încât îi informam pe toți de fiecare dată și încercam să găsim întotdeauna soluții.

La Spitalul Romgermed St. Lukas am dezvoltat un management din ce în ce mai eficient și mai personalizat al ecografiilor mamare. Prin urmare, diagnosticarea precoce și eficientă a fost întotdeauna prioritatea specialiștilor Romgermed.”

“Este suficientă ecografia mamară efectuată anual pentru pacientele care nu prezintă probleme de sănătate sau istoric medical de cancer la sân în familie?”

“S-a demonstrat că femeile care sunt supuse examinărilor de ecografie mamară anual au o reducere de aproximativ 30% a mortalitățîi în comparație cu femeile care nu sunt supuse ecografiei mamare. Totodată, nu este suficient, femeile trebuie să aibă vizite regulate la ginecolog, toate analizele de sânge sau endocrine la zi. Nu putem să răspundem la această întrebare fără o altă întrebare. Dacă avem grijă de un organ înseamnă că am avut grija de întreg organismul? Firește că nu, toate sunt în relație de interdependență, dar este formidabil pentru că putem să avem precizie în funcționarea propriului organism daca acordăm încredere medicilor noștri.”

“Puteți să ne spuneți câteva dintre simptomele problemelor la sân?”

“Ar fi crud să enumerăm ceea ce pot experimenta femeile care se confrunta cu astfel de probleme. Scopul nu este să speriem pe nimeni, scopul este să folosim vigilența și precauția pentru că există soluții. În principal noi nu recomandăm autopalpare pentru depistare sau alte metode prezentate pe internet.

Recomandari A1

Până și medicii cu experiență au fost păcăliți de niste noduli ascunși pe care poate nu i-au descoperit la o simplă palpare. Trebuie deci, să mergem la medic și să efectuăm toate investigațiile necesare, doar așa putem avea siguranța că totul este bine. Să nu uitam ceea ce spun mereu, daca rămânem la etapa de prevenție, nu mai există boala, nu mai avem de ce să tratăm!

Deci, pacientele să nu uite că prioritatea este sănătatea, iar sănătatea se menține atât acasă prin nutriția conștienta și sănătoasă, activitate fizică regulată, optimism și voie bună, cât prin vizite regulate la medic, analize de sânge/endocrine, consultații de rutină care pot preveni boli care ar putea să se dezvolte mai târziu.”

Whatsapp LinkedIn
cancer cancer de san preventie cancer
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau să ne despărţim niciodată"
Citește și
Își prezenta acvariul, când internauții l-au atenționat că ar putea avea o boală gravă. Un semn de...
Cine este Elena Nechifor, actuala iubită a lui Mihai Albu. Cei doi formează un cuplu de aproape un an
Oana Lis, imagini rare cu cicatricea rămasă după operația de cancer! Soția lui Viorel Lis, mai...
Ce mesaj a publicat Iulia Albu după ce fostul ei soț a anunțat că suferă de cancer. „Dragostea,...
Video recomandate
Video
Citește și
Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide HelloTaste.ro
Documentul din care pensionarii pot afla ce pensie vor primi și ce punctaj au obținut după recalculare Antena3.ro
Lucruri pe care Mark Zuckerberg nu irosește banii. De ce le evită unul dintre cei mai bogați oameni din lume useit
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul din această vară Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Rugăciune puternică către Sfinții Constantin și Elena. Te ferește de necazuri Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare? MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate DeParinti
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis... ZUTV
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google UseIT
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Hello Taste