Există 13 vitamine esențiale pentru corpul uman: vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, vitamina K și complexul de vitamine B (vitamina B1 - tiamină, vitamina B2 - riboflavină, vitamina B3 - niacină, vitamina B5 - acid pantotenic, vitamina B6 - piridoxină, vitamina B7 - biotină, vitamina B9 - acid folic și vitamina B12 - cobalamină).
Lista vitaminelor pe care chiar ar trebui să le luăm
În general, specialiștii sunt de părere că ai nevoie să atingi cantitățile zilnice recomandate de aceste vitamine vitale cu ajutorul alimentației, înainte de a recurge la orice tip de suplimente. O alimentație bogată în legume, fructe, cereale integrale și carne de pește este una dintre cele mai eficiente și sănătoase metode de a obține micronutrienții de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa la un nivel optim, potrivit Pop Sugar.
În același timp, există unele categorii de persoane care sunt predispuse la dezvoltarea unor deficiențe de nutrienți. Acestea pot avea nevoie de administrarea unor suplimente la indicația medicului.
Printre acestea se pot regăsi: vegetarienii, veganii, adulții aflați la o vârstă mai înaintată, persoanele cu tulburări intestinale și femeile însărcinată.
Iată ce vitamine esențiale e bine să includem în alimentația zilnică:
Vitamina A
Vitamina A susține vederea, sistemul imunitar, reproducerea, creșterea și dezvoltarea. Compușii vitaminei A vin în două forme diferite: vitamina A preformată și provitamina A. Vitamina A preformată este forma activă a vitaminei, pe care corpul o poate folosi în formă naturală. Aceasta se poate obține din produsele de origine animală, inclusiv carne de pui, carne de pește și produse lactate, conform Healthline.
Complex de vitamine B
Complexul de vitamine B menține o serie de funcții ale organismului, de la metabolism la imunitate la dezvoltarea sănătoasă în timpul sarcinii până la prevenirea anemiei. Vitaminele B se pot obține din mai multe surse alimentare, cum ar fi: carne de pui, carne de curcan, carne de somon, verdețuri, ouă, carne de organe, carne de vită, lapte, leguminoase și iaurt.
Vitamina C
Vitamina C acționează ca un antioxidant și contribuie la protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi. Aceasta stimulează producția de colagen, îmbunătățește absorbția fierului și întărește sistemul imunitar. chiar dacă se știe că poate fi obținută ușor din fructele citrice, se poate obține din alimente precum: pepene galben, muștar, kiwi, varză de Bruxelles, broccoli sau căpșuni.
Vitamina D
Vitamina D împreună cu calciul protejează oasele pentru a preveni osteoporoza. Aceasta susține sistemul imunitar, nervii și funcția musculară. În general, vitamina D se obține din expunerea la soare și se poate asimila din puține surse alimentare, precum: carne de pește, ouă și ciuperci.
Vitamina E
Vitamina E acționează ca un antioxidant și are un rol în protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi. Întărește sistemul imunitar și previne coagularea sângelui. Acest nutrient esențial se poate obține din: roșii, broccoli, spanac, nuci, semințe sau kiwi.
Vitamina K
Vitamina K susține oasele sănătoase și previne coagularea sângelui. Vitamina K este un grup de compuși împărțit în două tipuri: vitamina K1 (filochinonă) și vitamina K2 (menachinonă). Se poate asimila din: spanac, broccoli, varză, fasole verde, prune și pătrunjel.
Beneficiile neștiute pe care le are cătina asupra corpului. Ce boli ține departe consumarea fructelor... Necesarul zilnic de proteine. Cât ar trebui să consumăm pentru o sănătate optimă...