Antena

Raport britanic: Temerile false îi împiedică pe fumători să folosească ţigările electronice pentru a se lăsa de fumat. Utilizarea regulată a produselor de vapare este cu mult mai puţin nocivă decât fumatul

Peste jumătate dintre fumători consideră că produsele de vapare a nicotinei sunt la fel sau mai dăunătoare decât fumatul, chiar dacă decesele survenite în SUA din cauza vapării au fost provocate de substanţe interzise în Marea Britanie, potrivit unui raport independent publicat miercuri de Public Health England’s (PHE), care subliniază că utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puţin nocivă decât fumatul. Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea ţigărilor electronice ca mijloc de renunţare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.

Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 12:35 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 13:54
Peste jumătate dintre fumători consideră că produsele de vapare a nicotinei sunt la fel sau mai dăunătoare decât fumatul, chiar dacă decesele survenite în SUA din cauza vapării au fost provocate de substanţe interzise în Marea Britanie, potrivit unui raport independent publicat miercuri de Public Health England’s (PHE), care subliniază că utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puţin nocivă decât fumatul. Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea ţigărilor electronice ca mijloc de renunţare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.

Al şaselea raport al PHE, comandat cercetătorilor de la King’s College London, este însoţit de noi recomandări ale PHE referitoare la vapare şi oferă o actualizare a datelor referitoare la consumul produselor de vapare pe bază de nicotină de către tineri şi adulţi şi la percepţia publică faţă de efectul negativ al vapării. De asemenea, raportul analizează dovezile referitoare la folosirea ţigărilor electronice de către persoane cu afecţiuni mentale şi femei însărcinate.

Utilizarea vapării a rămas stabilă în rândul adulţilor şi tinerilor, comparativ cu raportul precedent. Un motiv de îngrijorare este numărul în creştere al fumătorilor care consideră că vaparea este mai dăunătoare decât fumatul, acestă convingere fiind contrară punctelor de vedere ale experţilor din Marea Britanie şi Statele Unite, potrivit cărora utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puţin nocivă decât fumatul.

Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea ţigărilor electronice ca mijloc de renunţare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.

Ţigările electronice sunt mult mai puţin nocive decât tutunul, acestea conţin semnificativ mai puţine chimicale nocive care provoacă boli asociate fumatului, dar impactul pe termen lung al ţigărilor electronice va rămâne necunoscut pentru o perioadă de timp.

Convingerea greşită că ţigările electronice sunt mai dăunătoare decât fumatul a crescut rapid în rândul fumătorilor americani, în urma unei epidemii de afecţiuni pulmonare apărute în SUA în 2019. Autorităţile americane au confirmat în prezent că acetatul de vitamina E, un agent de îngroşare adăugat produselor de vapare a canabisului, a fost cauza principală a îmbolnăvirilor din Statele Unte. Această substanţă este interzisă pentru produsele de vapare a nicotinei autorizate în Marea Britanie.

Raportul identifică necesitatea monitorizării în continuare a percepţiei publice, cercetătorii fiind îngrijoraţi că fumătorii sunt descurajaţi să folosească ţigările electronice pentru a se lăsa de fumat, de temerile legate de siguranţă, ceea ce în ultimă instanţă va costa vieţi omeneşti.

PHE mai avertizează că o interzicere a lichidelor cu arome i-ar putea descuraja pe unii fumători să treacă complet la utilizarea ţigărilor electronice.

Fumătorii ar trebui să fie încurajaţi în continuare să încerce produsele de vapare a nicotinei autorizate, împreună cu alte produse care ajută la renunţarea la fumat şi sprijinul comportamental, pentru a-şi mări şansele de a renunţa cu succes la fumat.

Raportul analizează şi dovezile referitoare la vaparea în rândul persoanelor cu afecţiuni mentale şi femei însărcinate, două grupuri asupra cărora guvernul îşi concentrează eforturile de a reduce fumatul, aşa cum este prevăzut în Planul de Control al Fumatului pentru Anglia.

Cercetătorii au analizat literatura existentă referitoare la vaparea de către persoanele cu probleme mentale şi au găsit unele cercetări potrivit cărora produsele de vapare ar putea reduce fumatul, cu toate că sunt necesare noi cercetări.

Aceştia au mai constatat că profesioniştii din domeniul sănătăţii au nevoie de informaţii mai bune şi de training pentru a-i susţine pe oamenii cu afecţiuni mentale să folosească ţigările electronice pentru a renunţa la fumat.

PHE a publicat miercuri recomandări referitoare la vaparea în instituţiile de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni mentale. Pentru a promova consecvenţa politicilor şi practicilor din astfel de instituţii legate de interzicerea fumatului, PHE recomandă reguli clare privind unde pot şi unde nu pot oamenii să vapeze în spitale şi clădiri.

Recomandari A1

Cercetătorii au analizat şi literatura disponibilă referitoare la vaparea de către femeile însărcinate şi au constatat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege prevalenţa, siguranţa şi eficacitatea utilizării ţigărilor electronice în timpul sarcinii. Între timp, profesioniştii în domeniul sănătăţii ar trebui să folosească recomandările actuale privind utilizarea ţigărilor electronice în timpul sarcinii.

Raportul recomandă:

Dovedirea vârstei la vânzarea produselor de vapare să se facă mai bine, pentru a-i proteja pe tineri.

Profesioniştii în domeniul sănătăţii ar trebui să facă recomandări referitoare la utilizarea ţigărilor electronice în timpul sarcinii.

Mai multe cercetări sunt necesare în privinţa aromelor ţigărilor electronice preferate de tineri.

Profesorul John Newton, director pentru Îmbunătăţirea sănătăţii la Public Health England, a spus că este îngrijorător cât de mult a afectat epidemia de afecţiuni pulmonare din SUA opinia fumărilor britanici faţă de ţigările electronice şi că acest lucru îi poarte duce la afecţiuni pe termen lung şi până la o moarte timpurie din cauza fumatului.

Acesta a mai spus că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul, care provoacă 220 de morţi premature pe zi în Anglia.

”Sfatul nostru pentru oricine fumează tutun este să renunţe în totalitate, iar ţigările electronce pot fi o modalitate eficace de a-i ajuta pe fumători să facă acest lucru”, a spus profesorul.

Profesorul Chris Whitty, director medical în Anglia, a spus că cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător pentru sănătatea sa este să renunţe complet la fumat. Ţigările electronice îi pot ajuta pe unii oameni să renunţe la fumat şi sunt o alternativă mai sigură.

Profesoara Ann McNeill, profesoară pentru dependenţa de Tutun la King’s College London şi autoare principală a raportului, a spus că în prezent este foarte dificil pentru fumători să înţeleagă impactul vapării şi al fumatului, dintr-o multitudine de rapoarte contradictorii.

”În analiza noastră prezentăm dovezi care sugerează că vaparea nu a subminat declinul fumatului la adulţi, iar pentru tineri vaparea este practicată mai ales de persoane care fumau deja ţigări. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi şi să ne asigurăm că produsele de vapare, alături de ţigările obiţnuite, nu sunt accesibile cu uşurinţă pentru tineri”, a arătat McNeill.

PHE a comandat o analiză completă a dovezilor legate de siguranţa ţingărilor electronice, care va fi publică în 2022. King’s College London va colabora cu o serie de cercetători din Marea Britanie şi Statele Unite, dintre care unii au contribuit la un raport referitor la ţigările electronice realizat în 2018 de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
raport britanic temeri false impiedica fumatori folosire tigari electronice lasat de fumat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste