Trei cazuri urgente care necesită intervenție rapidă a medicului stomatolog. Problemele apărute pot duce la complicații majore
Când trebuie să mergi de urgență la dentist. Iată care sunt urgențele stomatologice care îți pot pune viața în pericol!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 10 Octombrie 2024, 15:46 | Actualizat: Joi, 10 Octombrie 2024, 17:49De cele mai multe ori, urgențele stomatologice necesită intervenția rapidă a medicului stomatolog tocmai pentru ca acesta să poată salva dintele afectat sau pentru a preveni apariția unor complicații majore care pot pune viața în pericol.
Deși românii preferă să meargă în ultimul moment la medicul stomatolog, specialiștii susțin și încearcă din răsputeri să îi convingă pe pacienți că întotdeauna prevenția este cea mai bună metodă pentru păstrarea sănătății orale.
Totodată, medicii stomatologi vin cu sfaturi importante cu privire la urgențele medicale pe care nimeni nu ar trebui să le ignore!
Pe aceeași temăIată care sunt urgențele stomatologice care necesită intervenția rapidă a medicului!
Trei cazuri urgente care necesită intervenție rapidă a medicului stomatolog
Printre cele mai importante urgențe stomatologice care necesită o intervenție medicală cât mai rapidă sunt: abcesul dentar, avulsia dentară, fractura dentară.
Abcesul dentar
Abcesul dentar reprezintă un caz urgent care necesită intervenția medicului din cauza posibilității apariției complicațiilor severe. Reprezentat de o infecție bacteriană acută a țesutului, cunoscută și sub denumirea de puroi, abcesul poate duce la apariția unor dureri de nesuportat.
Durerea nu doar că este acută și persistentă, ci poate duce atât la umflături la nivelul gurii, cât și la nivelul întregii fețe. Atunci când abcesul nu este tratat la timp, persoana în cauză poate să se confrunte cu probeleme mult mai grave, precum: pierderea dinților, abcese în alte zone ale corpului sau chiar septicemia.
Pe aceeași temăAvulsia dentară
Avulsia dentară este reprezentată de un incident traumatic în care dintele este scos complet din alveolă. De cele mai multe ori acest tip de incident survine în urma unor accidente sau în timpul practicări unor sporturi de contact.
Avulsia dentară se recunoaște prin sângerare intensă, dar și prin faptul că dintele este complet detașat de gingie. Durerea este severă și de cele mai multe ori însoțită de leziuni ale buzelor, limbii sau obrajilor scrie kudika.ro.
Pacienții pot prezemne simptome precum: șoc, transpirație rece, amețeală, paloare. Recomandările medicilor sunt de a pune dintele în lapte sau salivă până când pacienții ajung la cainet, unde se încearcă replantarea acestuia.
Șansele pentru o replantare reușită sunt mai mari în primele 30 de secunde.
Fractura dentară
Fractura dentară poate fi remediată atunci când pacientul reușește să mențină bucata de dinte în salivă sau în lapte în primele 30 de minute de la incident.
Dacă victima ajunge la medic în timp util, medicii au șanse extrem de mari să salveze dintele, însă exită și cazuri în care este necesar un tratament de canal sau chiar extracția totală a dintelui cu pricina.
Pe aceeași temăCele trei urgențe stomatologice pot duce la complicații severe afectând atât sănătatea orară, cât și sănătatea generală a organismului!