Antena

Vrei să pui ouă de calitate pe masă? La ce să fii atent când le alegi

Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Publicat: Marti, 14 Mai 2019, 21:44 | Actualizat: Marti, 15 Iunie 2021, 14:31
Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Dacă mănânci un ou, chiar și în fiecare zi, nu este nociv pentru organism, au demonstrat cercetările recente. Important este să nu faci excese și, evident, să nu ai alergii sau afecțiuni medicale care necesită o dietă specială. Sunt însă câteva aspecte de care e bine să ții cont atunci când vine vorba de consumul de ouă, ca să eviți neplăcerile.

Cum să fii sigur de calitatea ouălor

Proveniența ouălor este esențială în ceea ce privește calitatea lor. Cea mai bună cale ca să te asiguri că într-adevăr sunt sănătoase este să încerci să crești tu păsările. Există companii de la care poți lua pui de găină de o zi sau dacă vrei, de rață sau de bibilică, de pildă. Specialiștii acestor firme îți vor da și sfaturi despre nutriția puilor, mai ales în primele lor zile de viață, și despre cum să-i crești mai departe, ca să obții păsări sănătoase. Poți opta de la bun început pentru cele care îți oferă mai multe ouă sau mai multă carne, în funcție de nevoile tale.

Dacă nu poți crește singur păsările, atunci este indicat să te interesezi cât de sigură este sursa de la care le cumperi. Dacă le iei din piață, mergi pe principiul recomandărilor celor care au luat ouă dintr-un anume loc de suficient de multă vreme și care au ajuns la concluzia că sunt în regulă. Nu te uita neapărat după culoarea sau dimensiunea lor, deoarece nu sunt importante. Acestea depind de rasă, astfel că o găină, de pildă, poate face ouă mai mici sau mai mari, albe, alb-gălbui, maro, cu nuanțe de albastru sau verde.

Dacă le iei din magazin, atunci uită-te la data inscripționată pe cofraj și la producător. În general, ouăle sunt valabile între patru și șase săptămâni de la data înscrisă pe ele. În plus, întotdeauna să ai grijă să nu fie sparte, pentru că, astfel, crește riscul contaminării bacteriene. Când găsești totuși ouă crăpate, mai bine renunți la ele.

Cum păstrezi ouăle corect, până le consumi

Odată ce te-ai asigurat de calitatea ouălor, următorul pas este să știi cum să le păstrezi corect până ajung pe masă. Sunt două lucruri majore de care ar trebui să ții cont: la ce temperatură le pui și cum le depozitezi.

Potrivit British Egg Information Service, cel mai bun loc pentru păstrarea ouălor este în frigider, la o temperatură cuprinsă între unu și patru grade Celsius. Chiar dacă această condiție este îndeplinită, nu le poți pune la întâmplare. Ele se țin în cofraj sau caserole, adică separat de restul alimentelor, în cel mai răcoros loc din frigider. Evită să le pui pe ușa frigiderului, pentru că acolo temperatura variază în funcție de cât de des îl deschizi.

Dacă preferi să le depozitezi, totuși, la temperatura camerei, asigură-te că în încăpere sunt sub 20 de grade Celsius, pentru că astfel își păstrează prospețimea și calitatea.

Indiferent unde le ții, pune-le departe de alimente care emană un mirosuri puternice, pentru că acestea din urmă pot fi absorbite de ouă, dat fiind faptul că au pori, și încearcă să eviți să le pui în special lângă carne, pentru că aceasta se poate contamina foarte ușor cu Salmonela, dacă ouăle sunt purtătoare ale bacteriei.

Cum prepari ouăle, ca să nu ai neplăceri

Recomandari A1

Scoate ouăle din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le găti, indiferent sub ce formă: fierte, prăjite, poșate, integrate în alte rețete. Aceasta, pentru că o schimbare bruscă de temperatură poate să spargă coaja sau să reducă din calitățile oului.

Înainte de a te apuca să prepari ouăle, sub orice formă vrei, gândește-te că sunt un aliment ceva mai special. O pasăre contaminată poate transmite Salmonela oului, în momentul în care coaja nu s-a format complet. Bacteria poate pătrunde în ou, chiar și după ce coaja s-a format, prin mici pori deschiși. Prin urmare, ouăle crude necesită o atenție deosebită și este recomandat chiar să le speli înainte să le prepari, ca să eviți răspândirea Salmonelei.

Acest aspect însă nu trebuie să te împiedice să incluzi ouăle în meniu. Când le prăjești, așteaptă până vezi că albușul și gălbenușul se solidifică, dar fără să le arzi, ca să previi intoxicațiile alimentare cauzate de Salmonela. De asemenea, sfatul specialiștilor e ca preparatele care conțin ou să fie gătite la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Dacă vrei, totuși, să apelezi la rețete cu ou crud, atunci folosește ouă pasteurizate și tratate termic, deoarece aceste procese distrug Salmonela. În plus, spală-te pe mâini și curăță cu apă și săpun suprafețele care au intrat în contact cu oul crud.

Apoi, dacă vrei să pui pe masă alte tipuri de ouă decât cele de găină, cum ar fi cele de rață sau de gâscă, trebuie să ai în vedere că acestea sunt mai mari și au o coaja mai tare și, prin urmare, au nevoie de mai mult timp de fierbere sau prăjire.

Așadar, ori de câte ori vrei să incluzi ouăle în meniu, asigură-te, în primul rând, că provin de la păsări crescute cât mai ecologic, pentru că de asta depinde și calitatea nutritivă pe care o au, dar și cât de sănătoase sunt pentru consum. Apoi, indiferent cât de proaspete sunt, nu uita că este esențial să le depozitezi corect și, nu în ultimul rând, ai grijă la regulile de igienă, astfel încât, în cazul în care sunt contaminate cu Salmonela, să nu răspândești bacteria.

Sursa foto: Pexels

Whatsapp LinkedIn
oua oua de calitate calitate oua alegere oua egginfo agrl shop
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare
O tânără a găsit în frigiderul bunicii ouă congelate în urmă cu 25 de ani. Ce a descoperit când a...
Ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate. Ce arată termenul de valabilitate, de fapt. Cum îți dai...
Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. Liviu și Delia au intrat în direct după ce au lipsit în timpul emisiei. Ce au transmis de ziua lor
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Meciul România - Ungaria la Campionatul Mondial de Hochei, Divizia 1 s-a terminat cu victoria României. Ce punctaj s-a obținut
Mai multe