Antena

Vrei să pui ouă de calitate pe masă? La ce să fii atent când le alegi

Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Publicat: Marti, 14 Mai 2019, 21:44 | Actualizat: Marti, 15 Iunie 2021, 14:31
Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Multă vreme, ouăle au fost asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, ca rezultat al conținutului mare de colesterol. Cu toate acestea, există studii care arată că pentru cei mai mulți oameni, colesterolul în sine are un impact mai mic asupra vaselor de sânge decât combinația diverselor tipuri de grăsimi din dietă.

Dacă mănânci un ou, chiar și în fiecare zi, nu este nociv pentru organism, au demonstrat cercetările recente. Important este să nu faci excese și, evident, să nu ai alergii sau afecțiuni medicale care necesită o dietă specială. Sunt însă câteva aspecte de care e bine să ții cont atunci când vine vorba de consumul de ouă, ca să eviți neplăcerile.

Cum să fii sigur de calitatea ouălor

Proveniența ouălor este esențială în ceea ce privește calitatea lor. Cea mai bună cale ca să te asiguri că într-adevăr sunt sănătoase este să încerci să crești tu păsările. Există companii de la care poți lua pui de găină de o zi sau dacă vrei, de rață sau de bibilică, de pildă. Specialiștii acestor firme îți vor da și sfaturi despre nutriția puilor, mai ales în primele lor zile de viață, și despre cum să-i crești mai departe, ca să obții păsări sănătoase. Poți opta de la bun început pentru cele care îți oferă mai multe ouă sau mai multă carne, în funcție de nevoile tale.

Dacă nu poți crește singur păsările, atunci este indicat să te interesezi cât de sigură este sursa de la care le cumperi. Dacă le iei din piață, mergi pe principiul recomandărilor celor care au luat ouă dintr-un anume loc de suficient de multă vreme și care au ajuns la concluzia că sunt în regulă. Nu te uita neapărat după culoarea sau dimensiunea lor, deoarece nu sunt importante. Acestea depind de rasă, astfel că o găină, de pildă, poate face ouă mai mici sau mai mari, albe, alb-gălbui, maro, cu nuanțe de albastru sau verde.

Dacă le iei din magazin, atunci uită-te la data inscripționată pe cofraj și la producător. În general, ouăle sunt valabile între patru și șase săptămâni de la data înscrisă pe ele. În plus, întotdeauna să ai grijă să nu fie sparte, pentru că, astfel, crește riscul contaminării bacteriene. Când găsești totuși ouă crăpate, mai bine renunți la ele.

Cum păstrezi ouăle corect, până le consumi

Odată ce te-ai asigurat de calitatea ouălor, următorul pas este să știi cum să le păstrezi corect până ajung pe masă. Sunt două lucruri majore de care ar trebui să ții cont: la ce temperatură le pui și cum le depozitezi.

Potrivit British Egg Information Service, cel mai bun loc pentru păstrarea ouălor este în frigider, la o temperatură cuprinsă între unu și patru grade Celsius. Chiar dacă această condiție este îndeplinită, nu le poți pune la întâmplare. Ele se țin în cofraj sau caserole, adică separat de restul alimentelor, în cel mai răcoros loc din frigider. Evită să le pui pe ușa frigiderului, pentru că acolo temperatura variază în funcție de cât de des îl deschizi.

Dacă preferi să le depozitezi, totuși, la temperatura camerei, asigură-te că în încăpere sunt sub 20 de grade Celsius, pentru că astfel își păstrează prospețimea și calitatea.

Indiferent unde le ții, pune-le departe de alimente care emană un mirosuri puternice, pentru că acestea din urmă pot fi absorbite de ouă, dat fiind faptul că au pori, și încearcă să eviți să le pui în special lângă carne, pentru că aceasta se poate contamina foarte ușor cu Salmonela, dacă ouăle sunt purtătoare ale bacteriei.

Cum prepari ouăle, ca să nu ai neplăceri

Recomandari A1

Scoate ouăle din frigider cu o jumătate de oră înainte de a le găti, indiferent sub ce formă: fierte, prăjite, poșate, integrate în alte rețete. Aceasta, pentru că o schimbare bruscă de temperatură poate să spargă coaja sau să reducă din calitățile oului.

Înainte de a te apuca să prepari ouăle, sub orice formă vrei, gândește-te că sunt un aliment ceva mai special. O pasăre contaminată poate transmite Salmonela oului, în momentul în care coaja nu s-a format complet. Bacteria poate pătrunde în ou, chiar și după ce coaja s-a format, prin mici pori deschiși. Prin urmare, ouăle crude necesită o atenție deosebită și este recomandat chiar să le speli înainte să le prepari, ca să eviți răspândirea Salmonelei.

Acest aspect însă nu trebuie să te împiedice să incluzi ouăle în meniu. Când le prăjești, așteaptă până vezi că albușul și gălbenușul se solidifică, dar fără să le arzi, ca să previi intoxicațiile alimentare cauzate de Salmonela. De asemenea, sfatul specialiștilor e ca preparatele care conțin ou să fie gătite la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Dacă vrei, totuși, să apelezi la rețete cu ou crud, atunci folosește ouă pasteurizate și tratate termic, deoarece aceste procese distrug Salmonela. În plus, spală-te pe mâini și curăță cu apă și săpun suprafețele care au intrat în contact cu oul crud.

Apoi, dacă vrei să pui pe masă alte tipuri de ouă decât cele de găină, cum ar fi cele de rață sau de gâscă, trebuie să ai în vedere că acestea sunt mai mari și au o coaja mai tare și, prin urmare, au nevoie de mai mult timp de fierbere sau prăjire.

Așadar, ori de câte ori vrei să incluzi ouăle în meniu, asigură-te, în primul rând, că provin de la păsări crescute cât mai ecologic, pentru că de asta depinde și calitatea nutritivă pe care o au, dar și cât de sănătoase sunt pentru consum. Apoi, indiferent cât de proaspete sunt, nu uita că este esențial să le depozitezi corect și, nu în ultimul rând, ai grijă la regulile de igienă, astfel încât, în cazul în care sunt contaminate cu Salmonela, să nu răspândești bacteria.

Sursa foto: Pexels

Whatsapp LinkedIn
oua oua de calitate calitate oua alegere oua egginfo agrl shop
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi afectat grav
Videoclipul zilei
Citește și
Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare
O tânără a găsit în frigiderul bunicii ouă congelate în urmă cu 25 de ani. Ce a descoperit când a...
Ce se întâmplă dacă mănânci ouă expirate. Ce arată termenul de valabilitate, de fapt. Cum îți dai...
Cu cât s-au scumpit ouăle de țară. Suma pe care consumatorii români trebuie să o scoată din buzunar
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste