Sunt gălbenușurile verzi de ou sigure de mâncat, iar dacă da, vor avea un gust ciudat? Pot ouăle pufoase preferate să devină și ele verzi? Și, oare, trebuie să păstrăm ouăle la frigider? Ce provoacă apariția unui gălbenuș verde la oul fiert tare?
De ce apare dunga verde la ouăle fierte. Ce se întâmplă?
Totul se reduce la căldură, conform experților. Fierberea excesivă a ouălor va provoca apariția unui gălbenuș verde la oul fiert tare. "Când un ou este gătit prea mult și/sau la o temperatură prea mare, sulfura din albușul oului se combină cu fierul din gălbenuș și creează sulfid ferros, care are o tentă verde", explică ea.
Din păcate, această reacție chimică - pe care oamenii de știință o numesc denaturare - nu este limitată la ouăle fierte tari. Utilizarea unei călduri excesive poate da și ouă ochiuri și omlete cu o nuanță verzui. Din fericire, stăpânirea artei de a face ouă fierte corecte este o chestiune simplă (puteți face chiar și ouă fierte la cuptorul cu microunde!) și vă va ajuta să evitați o potențială situație cu ouă verzi.
Este sigur să consumi un gălbenuș de ou decolorat? Chiar dacă par neplăcute din punct de vedere vizual, da. Gălbenușurile de ou fiert tare verzi pot părea nemâncabile și pot avea o textură puțin gălbuie, dar sunt sigure de mâncat.
"Din perspectiva siguranței alimentare, este mai sigur să consumi ouă suprafierte decât ouă insuficient gătite, care pot conține bacterii." Notat!
Bacteria la care se referă, salmonela, se estimează că se află în unul din fiecare 20.000 de ouă și poate duce la boli cu transmitere alimentară. Pe lângă asigurarea că ouăle sunt gătite complet, este important să ne amintim că pentru a rămâne sigure pentru consum, acestea ar trebui păstrate la frigider și ouăle nu ar trebui niciodată spălate. Dacă nu sunteți sigur dacă sunt proaspete, iată cum să aflați dacă ouăle dumneavoastră mai sunt bune.
Cum ar trebui să arate de fapt un gălbenuș de ou fiert tare? Există o varietate de culori galbene și portocalii care pot apărea atunci când spargi un ou. Deoarece culoarea gălbenușului de ou este determinată de ceea ce a mâncat găina, culoarea corespunzătoare a unui ou fiert tare bine este în intervalul de la galben unt până la galben puternic. Un ou fiert tare puțin subțire va avea o nuanță mai portocalie decât galbenul, cu o textură mai puțin coaptă decât cea a unui ou complet copt.
Ingredientul pe care să NU îl adaugi în salata de boeuf. Multe gospodine îl pun, însă strică tot gustul... Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac tradiţional fraged, umplu...