Antena Căutare

Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare

Indiferent dacă prepari ouă umplute pentru un picnic de vară sau faci un sandviș cu salată de ou, este extrem de dezorientant atunci când tai primul ou și descoperi că gălbenușul are o dungă verde.

Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare Galerie
Ce este dunga verde de la ouă după ce le fierbi. De ce apare | Shutterstock

Sunt gălbenușurile verzi de ou sigure de mâncat, iar dacă da, vor avea un gust ciudat? Pot ouăle pufoase preferate să devină și ele verzi? Și, oare, trebuie să păstrăm ouăle la frigider? Ce provoacă apariția unui gălbenuș verde la oul fiert tare?

De ce apare dunga verde la ouăle fierte. Ce se întâmplă?

Totul se reduce la căldură, conform experților. Fierberea excesivă a ouălor va provoca apariția unui gălbenuș verde la oul fiert tare. "Când un ou este gătit prea mult și/sau la o temperatură prea mare, sulfura din albușul oului se combină cu fierul din gălbenuș și creează sulfid ferros, care are o tentă verde", explică ea.

Citește și: Trucul neștiut al lui Gordon Ramsey pentru ouăle fierte perfect. Ce trebue să faci după ce oprești focul de la aragaz

Din păcate, această reacție chimică - pe care oamenii de știință o numesc denaturare - nu este limitată la ouăle fierte tari. Utilizarea unei călduri excesive poate da și ouă ochiuri și omlete cu o nuanță verzui. Din fericire, stăpânirea artei de a face ouă fierte corecte este o chestiune simplă (puteți face chiar și ouă fierte la cuptorul cu microunde!) și vă va ajuta să evitați o potențială situație cu ouă verzi.

Este sigur să consumi un gălbenuș de ou decolorat? Chiar dacă par neplăcute din punct de vedere vizual, da. Gălbenușurile de ou fiert tare verzi pot părea nemâncabile și pot avea o textură puțin gălbuie, dar sunt sigure de mâncat.

"Din perspectiva siguranței alimentare, este mai sigur să consumi ouă suprafierte decât ouă insuficient gătite, care pot conține bacterii." Notat!

Bacteria la care se referă, salmonela, se estimează că se află în unul din fiecare 20.000 de ouă și poate duce la boli cu transmitere alimentară. Pe lângă asigurarea că ouăle sunt gătite complet, este important să ne amintim că pentru a rămâne sigure pentru consum, acestea ar trebui păstrate la frigider și ouăle nu ar trebui niciodată spălate. Dacă nu sunteți sigur dacă sunt proaspete, iată cum să aflați dacă ouăle dumneavoastră mai sunt bune.

Citește și: Rețeta zilei preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza, 13 octombrie 2021. Curry Udon Noodle cu pui și ciuperci

Cum ar trebui să arate de fapt un gălbenuș de ou fiert tare? Există o varietate de culori galbene și portocalii care pot apărea atunci când spargi un ou. Deoarece culoarea gălbenușului de ou este determinată de ceea ce a mâncat găina, culoarea corespunzătoare a unui ou fiert tare bine este în intervalul de la galben unt până la galben puternic. Un ou fiert tare puțin subțire va avea o nuanță mai portocalie decât galbenul, cu o textură mai puțin coaptă decât cea a unui ou complet copt.

Ingredientul pe care să NU îl adaugi în salata de boeuf. Multe gospodine îl pun, însă strică tot gustul... Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac tradiţional fraged, umplu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x