De ce e important să știm că suferim de aritmie. În cazuri severe, poate duce și la stop cardiac. Cum ne ajută tensiometrul
În epsidoul cu numărul 14 din sezonul 3 MediCool, doctorul Mihail Paultov a vorbit cu invitatul său, medicul specialist cardiolog Ștefan Busnatu, despre aritmie, o afecțiune care poate apărea la nivelul inimii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 26 Noiembrie 2022, 12:30 | Actualizat: Sambata, 26 Noiembrie 2022, 12:30Deși este adesea trecută cu vederea, iar efectele sale sunt minimizate, este important ca pacienții să știe dacă suferă de această afecțiune a inimii. În cazuri severe, aritmia poate ajunge chiar să pună viața în pericol. Iată ce presupune aceasta și care sunt simptomele care dau de veste că inima se confruntă cu această problemă.
Ce este aritmia și cum se manifestă
Medicul cardiolog Ștefan Busnatu a explicat cum se manifestă aritmia și când trebuie să ne îngrijoreze această afecțiune. „Ca să înțeleagă toată lumea..Aritmia, în termeni generali, înseamnă o palpitație. Palpitația aceasta este o ieșire a inimii din ritmul de bază.
Poate fi izolată, când avem o palpitație, sau dacă sunt asocieri, apar mai multe aritmii de diverse forme. Atunci e important să decelăm ce fel de aritmii avem”, a explicat cardiologul Ștefan Busnatu importanța diagnosticului în cazul aritmiei.
Cum poți detecta aritmia, cu ajutorul unui tensiometru
Întrebarea este dacă pacienții își pot da seama în confortul locuinței lor, cu ajutorul unui tensiometru, dacă suferă de această afecțiune. Potrivit medicului specialist, un tensiometru inteligent poate detecta diferențele de ritm ale bătăilor inimii, astfel că va informa că a fost găsită o neregulă.
„În principiu, dacă avem un tensiometru inteligent, la momentul actual, am putea să ne dăm seama. Pentru că, pe perioada măsurării, algoritmii inteligenți decelează și când sunt unde de puls mai puternice. Când trece sângele prin vasul de sânge cu o intensitate mai mare. Pentru că atunci se produce, practic, o aritmie. Un tensiometru notifică pacientul că sunt ceva aritmii care au locul pe perioada măsurătorilor”, a explicat doctorul specialist.
Cei doi medici au avut la dispoziție și un tensiometru modern de la Sendo, în timpul discuției lor.
Pe aceeași temăDe ce e important să știm că suferim de aritmie. În cazuri severe, poate duce și la stop cardiac
Ca orice altă afecțiune, lăsată nesupravegheată, aritmia poate cauza și probleme serioase de sănătate. Vizita la medic este necesară, doctorul specialist urmând să decidă tratamentul, dacă acesta se impune. Aritmiile sunt de mai multe tipuri, însă dacă se asociază, acesta pot pune viața în pericol.
„Aritmiile pot fi benigne, adică nu pun viața în pericol, dar pot afecta calitatea vieții, prin simplul fapt că le resimțim și generează un disconfort. Însă dacă aritmiile au tendința să se sistematizeze și sunt mai multe bătăi neregulate care se asociază, s-ar putea să destabilizeze funcția efectivă a inimii și atunci ne pot pune viața în pericol. În cele mai rele cazuri, pot duce la pierderi de conșiență sau chiar la episoade de stop cardiac”, a avertizat medicul Ștefan Busnatu.