Antena Căutare

Ce legătură există între aritmie și astm, de fapt. Nu mulți știau acest detaliu. Care este explicația medicilor

Deși aparent sunt două afecțiuni care nu au nicio legătura, aritmia și astmul se pot influența reciproc. Iată ce au explicat medicii în emisiunea Medicool de pe Antena 1

colaj foto medicool Galerie
Deși aparent sunt două afecțiuni care nu au nicio legătura, aritmia și astmul se pot influența reciproc. Iată ce au explicat medicii în emisiunea Medicool | Antena 1

Deși aparent sunt două efecțiuni care nu au nicio legătură, aritmia și astmul au mai multe în comun decât v-ați putea aștepta. Dr. Mihai Pautov și inivitatul său au explicat pe rând ce înseamnă fiecare dintre aceste probleme de sănătate și ulterior, au dezvăluit cum medicamentele luate pentru probleme respiratorii pot afecta ritmul cardiac. Iată cum pot ține pacienții aceste problemele sub control.

Ce legătură există între aritmie și astm, de fapt. Medicii au explicat cum se influențează reciproc

În cadrul emisiunii Medicool de la Antena 1, Dr. Mihai Pautov și invitatul lui, Ștefan Busnatu, au dezvăluit că cele două afecțiuni care par din sfere diferite sunt, de fapt, în strânsă legătură. Medicul cardilog a explicat cum acestea se pot influența reciproc.

Acesta a început prin a prezenta simptomele clare ale unei aritmii, pentru că pacienți să știe să identifice problema de sănătate. Ulterior, specialistul a vorbit despre complicațiile acestei afecțiuni.

„Principala acuză când pacientul se prezintă la medic este aceea de senzație de înțepături, fluturări în piept, senzație de neliniște provocate de acestea. De multe ori, când aritmiile se accentuează, prin incapacitatea inimii de a pompa suficient, pot să ducă către stări de leșin, sau mai rău, către episoade de pierdere de conștiență sau chiar și diverse evenimente cerebrale, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 10 martie 2024. Ce este, de fapt, o alergie și de ce ne curge abundent nasul când ne confruntăm cu alergeni

Medicul cardiolog invitat la Medicool a explicat și că deși este vorba de patologii complet diferite, astmul fiind în zona plămânilor și aritmia în zona cardiovasculară, acestea sunt interrelaționate.

„Pe de o parte, sunt interrelațioane, dacă ne gândim la factorii care le produc. Dacă vorbim de astmul bronșic, expunerea la poluare, conduce la apariția de astm bronșic, spre exemplu. Cu toate acestea, și particulele fine conduc la apariția artimiilor, pentru că suprastimulează celula musculară”, a dezvăluit dr. Ștefan Busnatu.

Și când vine vorba despre tratament, aritmia și astmul se pot influența reciproc. Astfel, pacienții trebuie să știe medicamente prescrise pentru astm, care îi ajută să respire mai bine, pot crea probleme la nivelul mușchiului inimii. În acest context, este foarte important ca aceștia să aibă la îndemână un tensiometru de ultimă generație, precum cele de la Sendo.

„Pe lângă asta, dacă discutăm de tratamentul unei patologii din sfera penumologică, cum e astmul bonșic, trebuie să avem în vedere că medicamentele care ne permit să respirăm mai bine, ne produc o suprastimulare pe inimă și cresc riscul de destabilizare a ritmului cardiac.

Deci există o interrelaționare și e foarte important ca în contextul în care primvim procesele acestea două de sănătate, să avem în vedere monitorozarea inimii. Mai ales când tratăm astmul bronșic, în definitiv”, a spus medicul.

Citește și: De ce este important să avem un tensiometru în orice locuință. Cum poți descoperi că suferi de hipertensiune

Dr. Mihail Pautov a vrut să afle de la medicul cardiolog și cum le pot face față pacienții acestor două afecțiuni.

„Problema o rezolvăm în condițiile în care începem să tratăm astmul bonșic și monitorizăm ritmul cardiac. Monitorizarea rimtului cardiac este astăzi foarte facilă și dacă discutăm de problematica hipertensiunii, spre exemplu, care este întâlnită în 40% din populația din România și ne gândim că trebuie să urmărim tensiunea, ei bine, cu ajutorul tehnologiei, cu ajutorul tensiometrelor de ultimă generație, putem în momentul în care ne măsurăm tensiunea, să ne monitorizăm și aritmiile. Pentru că tensiometrele moderne depistează modificările în ritmul cardiac și dau alarme pentru pacienți”, a spus cardiologul Ștefan Busnatu.

De asemenea, medicul specialist a dezvăluit că, în acest caz, el recomandă tensiometrele de braț pentru că vena din acea zonă este mult mai mare și atunci când trece valul de sânge, valoarea tensiunii este mult mai de încrede.

MediCOOL, sezonul 6, 10 martie 2024. Ce este, de fapt, o alergie și de ce ne curge abundent nasul când ne confruntăm cu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x