Antena Căutare

Cum să îți dai seama că suferi de o formă severă de astm. Utilitatea paginilor online pentru a înțelege mai bine afecțiunea

În ediția emisiunii Medicool din acest weekend, medicul primar pneumolog, Roxana Nemeș, a vorbit despre particularitățile astmului sever, dar și despre pașii pe care să îi urmezi pentru a stabili corect și la timp un diagnostic. Iată despre ce este vorba.

Galerie
Cum să îți dai seama că suferi de o formă severă de astm. Utilitatea paginilor online pentru a înțelege mai bine afecțiunea | Antena 1

Medicul pneumolog, Roxana Nemeș, a avut o scurtă intervenție, în culisele emisiunii Medicool din acest weekend, în care a vorbit despre particularitățile severe ale astmului. Înainte de a aborda această formă, doamna doctor a oferit o definiție mai largă asupra afecțiunii și a vorbit despre cum poate fi ținut astmul sub control:

„Este o afecțiune respiratorie inflamatorie cronică, pe care o putem ține sub control cu terapia pe care o avem la ora actuală și care nu mai este atât de invalidantă pe cât era și care dă o șansă, la ora actuală, pacientului să ducă o viață cât mai normală”, a spus medicul pneumolog.

Care sunt principalii pași pentru stabilirea, la timp, a unui diagnostic corect

Medicul pneumolog, Roxana Nemeș, a explicat că diagnosticarea astmului presupune un proces mult mai amplu și complex, în care trebuie să fie implicată, în primul rând, o echipă multidisciplinară. De asemenea, este foarte important ca pacientul să descopere și să semnaleze, la timp, această afecțiune:

„Este un drum lung, cu o implicare deosebită a unei echipe multidisciplinare în care pneumologul are un rol deosebit, dar alături de pediatru, de medicul specialist alergolog, orelist, dermatolog, medicul de familie. Un drum pe care pacientul trebuie să îl parcurgă la timp, să se adreseze la timp, acestei echipe și să recunoască simptomatologia.”, a explicat medicul pneumolog.

Cum se poate stabili dacă este vorba despre un tip de astm necontrolat

Doamna doctor pneumolog, Roxana Nemeș, a fost întrebată despre particularitățile astmului sever și despre simptomele la care trebuie să fie atent pacientul pentru a se putea stabili dacă acesta suferă de o astfel de formă severă:

„Vorbim de persistența, în primul rând, a simptomelor. Pacientul experimentează simptome care pot fi prezente în cursul zilei, care pot fi prezente noaptea sau experimentează înrăutățiri ale bolii de fond, care îl fac să ajungă la camera de gardă prin așa-numitele exacerbări. Sunt momente în care cu atât mai mult, trebuie să se adreseze către această echipă multidisciplinară și să permită reevaluarea funcției ventilatorii prin simpla efectuare, spre exemplu, a unei spirometrii.”, a mai spus medicul Roxana Nemeș.

Cum le pot fi de ajutor pacienților instrumentele online sau paginile de informare pentru a înțelege mai bine astmul

Medicul pneumolog, Roxana Nemeș, a explicat că paginile online de informare sunt un mijloc extrem de la îndemână pentru pacienții cu o formă de astm, deoarece au acces la o informație de ultimă oră, dar și pentru că pot intra în contact cu persoane care suferă de aceeași afecțiune:

„Foarte utile, pentru că accesează informație de ultimă oră, pentru că vin în contact cu comunitatea pacienților care suferă de aceeași afecțiune, pentru că pot adresa întrebări medicilor curanți și se pot informa despre ultimele terapii care există la ora actuală, așa cum de exemplu pentru astmul sever au acces la terapie biologică”, a explicat medicul pneumolog Roxana Nemeș.

De exemplu, pentru mai multe informatii despre astmul sever, puteți accesa platforma online pentru pacienți „e-astm sever”.

Ce recomandări aveți pentru pacienți în ceea ce privește aderența la tratament și relația cu medicul curant

Medicul pneumolog, Roxana Nemeș, a vorbit și despre recomandările pe care le are pentru pacienți în ceea ce privește aderența la tratament, dar și despre relația cu medicul curant:

„Este foarte important să rămânem aderenți în ceea ce înseamnă administrarea zilnică a terapiei, pentru că acest lucru reduce această inflamație și să ne asigurăm că avem și doza corespunzătoare. Deci în momentul în care apar simptome care ne supără, să ne adresăm la timp medicului curant, tocmai ca acesta să poată să modifice sau să reevalueze afecțiunea”, a mai explicat medicul pneumolog.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x