Antena

MediCOOL, sezonul 5, 26 august 2023. Componentele sistemului sanitar de stat. Rolul medicului de familie. Ce este camera de gardă

În primul episod din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a abordat un subiect extrem de cerut de către public și anume, sistemul sanitar de stat. Iată care sunt componentele spitalului de stat și cum vin acestea în sprijinul pacientului!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 26 August 2023, 13:06 | Actualizat: Sambata, 26 August 2023, 13:06
Galerie de imagini
MediCOOL, sezonul 5, 26 august 2023. Componentele sistemului sanitar de stat. Rolul medicului de familie. Ce este camera de gardă
Antena 1

Doctorul Mihail Pautov a abordat mai multe teme care țin de problematica spitalelor de stat.

Astfel, după ce în prima parte a emisiunii MediCOOL a vorbit despre rolul unui board oncologic, despre diagnosticarea epilepsiei cu ajutorul inteligenței artificiale și cum ar trebui să arate meniul unui copil cu epilepsie, dar și despre antrenamentele la categoria de vârstă 50+, a discutat despre rolul medicilor de familie, dar și ce presupune camera de gardă.

„Știm că există multe lacune, știm că există multe lucruri pe care vrem să le îmbunătățim. Dar vreau să arătăm și lucrurile bune care se întâmplă în spitalele de stat și, de cele mai multe ori, se întâmplă prima dată când sunt implementate.”, a început dr. Mihai Pautov în platoul MediCOOL, sezonul 5, ediția din 26 august 2023.

Pe aceeași temă

Care este rolul medicului de familie și cum te poți programa la spital

Doctorul Mihail Pautov a explicat că între pacient și spitalul de stat există o legătură dată de medicul de familie. Pentru a discuta mai pe larg despre acest subiect, prezentatorul MediCOOL l-a invitat în platou pe dr. Flavius Pavelescu.

Pentru început, invitatul special a definit ce este medicul de familie:

„Medicul de familie este poarta de intrare a asiguratului către sistemul medical de sănătate. Noi, pentru pacienți, putem să facem trimitere către spital, către specialități, pacientul mergând, ulterior, pentru analize medicale, consult sau internare, în funcție de specialitate.”

Doctorul Flavius Pavelescu a mai exlicat că pacientul poate ajunge în mod direct la spital doar prin Urgențe, în rest, internarea sau consultul (care nu reprezintă o urgență) se fac prin programare. Pentru a te programa la spitalul cel mai apropiat, dr. Flavius Pavelescu a recomandat să accesezi pagina de internet a unității respective ori să suni la numărul lor de telefon, pe care îl poți afla și de la medicul de familie.

Întrebat care sunt cele mai frecvente probleme cu care pacienții se prezintă la un medic de familie, dr. Flavus Pavelescu a oferit următorul răspuns:

„Afecțiunile sezoniere, gripă, pneumonii, pe care pacientul le face, dar nu sunt atât de complicate, încât să aibă nevoie să meargă la pneumolog sau la medicina internă, partea de gastrită, după alimentație sau după niște excese în alimentație sau stilul de viață pe care îl are fiecare, pacienții cu zona de hipertensiune pe care îi monitorizăm și adaptăm tratamentul, iar ei ajung la medicul specialist doar atunci când tratamentele ajustate nu mai dau rezultatul scontat.”

Recomandari A1

Întrebat de către dr. Mihail Pautov cum îți găsești un medic de familie, dar și dacă ți-l poți schimba din diverse motive, dr. Flavius Pavelescu a explicat:

„În general, pacienții își aleg medicul de familie cel mai apropiat sau cel al prietenului, al colegului de la muncă, de unde are niște recomandări. În schimb, în zonele rurale, este doar medicul de familie din localitatea respectivă. Unele localități au bucuria de a avea doi sau trei medici, în funcție de cât de mare este comuna sau localitatea în sine. Medicul de familie se poate schimba, la fel ca medicul specialist, ca și spitalul, căci dacă nu ne place cum suntem tratați în spitalul cel mai apropiat, există un mijloc de transport care să ne ducă la un spital unde să fim tratați mult mai bine.”

Sistemul de urgență al spitalelor de stat: Ce presupune camera de gardă a unui spital

Doctorul Mihail Pautov a precizat că altă componentă foarte importantă a sistemului sanitar de stat este sistemul de urgență. În ediția din 26 august 2023, prezentatorul emisiunii MediCOOL a ales să discute în mod concret despre camera de gardă, avându-l ca invitat pe medicul ortoped George Ciubotaru.

Medicul invitat a explicat care este rolul camerei de gardă a unui spital, ce asigură ea pentru pacienți, dar și când e nevoie să te prezinți la o astfel de unitate.

„Camera de gardă este o unitate într-un spital, cu toate specialitățile la un loc, creată pentru pacientul în suferință. Este o Unitate Primiri Urgențe, în care există medici de diferite specialități, care asigură buna continuitate a pacientului.”

„Când avem o afecțiune cronică, care ține de o perioadă, nu accesăm camera de gardă. Te prezinți la camera de gardă doar atunci când ai o urgență acută. Din punct de vedere al unui ortoped, vorbim despre o fractură (deschisă, luxație).”

Întrebat de ce este mereu coadă la camera de gardă și dacă acest lucru este ceva normal, medicul ortoped George Ciubotaru a explicat că acest lucru se produce din cauza pacienților care accesează camera de gardă pentru o patologie care ar putea fi tratată și de medicul de familie sau într-un ambulatoriu.

Din acest motiv, în Unitățile de Primiri Urgențe se instituie, în mod normal, un sistem de culoare speciale, care să asigure că pacienții cu probleme grave ajung mai repede la medicul de specialitate.

În concluzie, medicul ortoped George Ciubotaru a precizat că trebuie să ne gândim de două ori atunci când vrem să venim la camera de gardă, pentru că putem lua locul unui pacient care chiar are nevoie de medici, același lucru fiind valabil și în cazul solicitării serviciului de ambulanță.

Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale

„Suntem adesea copleșiți de multitudinea de informații disponibile, ceea ce face dificil să știm în cine să avem încredere. Este important să avem o sursă de informații validate de specialiști care să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le avem. MediCOOL este aici să vă ajute. Oferim sfaturi și perspective direct de la experți pe o varietate de subiecte de sănătate, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru sănătatea voastră. În noul sezon, continuăm să explorăm cele mai noi descoperiri, terapii și tendințe în medicină, învățăm din experimente distractive, dezbatem mituri des întâlnite pe internet și intrăm în culisele cercetărilor care modelează viitorul medicinei.”, dezvăluie gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov.

La rândul ei, Carmen Brumă mărturiseşte: „Cel de-al cincilea sezon MediCOOL este pentru mine la fel de provocator şi plin de învăţăminte ca şi cele de până acum. Sunt mândră că alături de echipa aceasta reuşim să îmbinăm, în concentraţii potrivite, noţiunile medicale, sfaturile practice şi divertismentul, ingrediente care, la prima vedere, nu par compatibile în acelaşi format! Le sunt recunoscătoare celor care ne urmăresc în număr atât de mare, conducând emisiunea în topul audienţelor. Rămâneţi aproape, MediCOOL se întoarce cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, la Antena 1”.

Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale, care solicită o cercetare amplă şi răspunsuri din partea specialiştilor în domeniu, invitaţii echipei MediCOOL. Totodată, aceştia vor dezbate şi obiceiurile nesănătoase, care pot afecta calitatea vieţii.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
medicool sezonul 5 episodul 1 26 august 2023
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Citește și
Medicool, sezon 7, 21 decembrie. Cum putem scăpa de durerea de urechi în anotimpul rece. Ce spune medicul...
Medicool sezonul 7, 21 decembrie 2024. Care sunt cauzele apariției gutei
Medicool sezonul 7, 21 decembrie 2024. Sindromul de ochi uscat. Cauze, simptome și tratament
Medicool sezonul 7, 21 decembrie 2024. Pentathlonul sedentarilor by Carmen Brumă
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste