Medicool sezonul 6, 6 aprilie 2024. Ce beneficii are cafeaua. Când este recomandat, totuși, să reduci cantitatea acestei băuturi
La MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și invitații săi au vorbit despre cum ne influențează cafeaua sănătatea. Oamenii care nu au afecțiuni, pot bea undeva între 3 și 5 cafele pe zi și în felul acesta să reușească să fie eficienți în activitățile lor. Totuși, medicul cariolog Ștefan Busnatu trage un semnal de alarmă asupra consumului de cafea pentru cei care au probleme cu inima.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 06 Aprilie 2024, 12:28 | Actualizat: Luni, 08 Aprilie 2024, 13:43Medicul Mihail Pautov a explicat cum reușește cafeaua, o băutură cu 0 calorii, să ne dea energie. Practic, cafeaua te face să nu simți, de fapt, că ești obosit, a explicat medicul Mihail Pautov: „Cafeaua este benefică pentru organism când e consumată cu moderație”.
„După ce ni s-a consumat energia rămâne un reziduu. Se cheamă adenozină. Adenozina se acumulează pe creier. Avem receptori pentru moleculele de adenozină. În somn această energie se reface. Cafeaua funcționează ca un antagonsit de receptor de adenozină. Ea nu ne dă energie. Toată adenozina asta se acumulează, nu este fixată în creier, iar în momentul în care trece efectul cafelei, toată adenozina se fixează din nou”
Pe aceeași temăCe beneficii are cafeaua. Explicațiile medicului Mihail Pautov
Medicul Pautov a enumerat mai multe beneficii ale cafelei, potrivit studiilor:
- crește numărul de recptori ai dopaminei în creier
-întăritor (studenții care învață este bine să bea cafea după ce au învățat. Creierul ne ajută să memorăm acea informație
- scade cu 8% riscul de a face depresie
-crește performnța sportivă
-oamenii car ebeau cafea reușesc să scadă mai ușor în greuate
-este anticancerigenă
-scade riscul de AVC și scade mortalitatea
Cafeaua nu este recoamndată, totuși, pentru cardiaci:
Pe aceeași temăCând e recomandat să reduci cantatea de cafea
Medicul Mihail Pautov și Ștefan Busnatu, medic cardiolog, au vorbit despre situația când este recomandat să reduci cantitatea de cafea.
„Când ai palpitații la inimă, prima recomandare ar fi să nu mai bei cafea. Trebuie să ai în vedere că această cafea stimulează activitatea cerebrală și activitatea cardiacă. Crește pulsul. Dacă la nivelul inimii există dezechilibre de diverse forme, răspunsul se transformă în dereglarea ritmului și apariția aritmiilor. ”, a explicat Ștefan Busnatu, medic cardiolog, precizând că trebuie identificate cauzele aritmiilor, cafeaua fiind cea care trage un semnal de alarmă.
„Cafeaua e recomandată pentru femeile tinere care au hipotensiune. Există studii pe omul sănătos care arată că între 3 și 5 espresso băute pe zi îți oferă energia necesară, astfel încât să fii eficient în activitățile pe car ele faci”, a mai spus medicul.
Pe aceeași temă