Care sunt beneficiile consumului de murături pentru sănătatea organismului
Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor în sezonul rece, însă puțini știu Care sunt beneficiile consumului de murături pentru sănătatea organismului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 18 Decembrie 2020, 09:25 | Actualizat: Vineri, 18 Decembrie 2020, 10:46În direct de la un bistro din București, unde găsim multe sortimente de murături, Floriana Iacob, reporter la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de Alex Stanciu, specialist în nutriție, ne explică în amănunt care sunt beneficiile consumului de murături pentru sănătatea organismului.
Murăturile se referă al tot ce murăm în apă cu sare, adică acel mediu probiotic extrem de important pentru sănătatea digestivă și în niciun caz folosirea oțetului nu intervine aici.
Procesul de lacto-fermentare, prin care trec legumele în timpul murării, a fost folosit cu mii de ani în urmă, ca și proces terapeutic.
În timpul fermentației legumelor puse la murat se creează acei fermenți numiți lactobacili care produc acid lactic dextrogir( de dreapta) care ne ajută să eliminăm acidul lactic levogir( de stânga).
Pe aceeași temăCare este semnificația acidului lactic produs de murături?
O definiție chimică a acidul lactic benefic organismului, explicată de specialiști, ar fi aceasta: L+ dextrogire, unde L+ desemnează configurația spațială levogira (in stanga) a atomului de carbon iar + desemnează devierea polarizată a luminii (spre deapta).
Într-un organism sănătos, acidul lactic L+ dextrogire se formează datorită descompunerii glucozei în lipsa oxigenului, iar acest lucru permite producerea energiei necesară pentru majoritatea reacțiilor chimice din corp în situații de efort spontan și intens, ori de câte ori intensitatea efortului depus depășește 50% din capacitatea maximă și oxigenarea nu mai face față necesității.
Ce beneficii aduce organismului consumul de murături?
Legumele dulci-acrișoare sunt considerate adevărate medicamente naturale, deoarece conțin surse importante de vitamina C, A, licopen și magneziu.
De exemplu, castraveciorii murați în saramură sunt benefici celor cu boli diabetice, pentru că au proprietatea de a reduce colesterolul din sânge.
Varza murată, atât cea albă cât și cea roșie, foarte recomandată și în dietele de slăbit, dar și conopida murată, au un puternic efect de a întări sistemul imunitar, dar și un puternic efect anti-îmbătrânire asupra organismului.
Aceste alimente, pe lângă gustul deosebit de bun,au rolul de a întări sistemul imunitar prin aportul de lactobacili pe care îl aduc în organism.
De exemplu, 1 gram de murături, sau 1 mililitru de lichid din aceste probiotice naturale( murăturile), ne aduce de la 1 milion până la 1 bilion de bacterii și astfel ne repopulăm tractul digestiv și organismul începe să producă: serotonină, toate vitaminele din grupa B, aminoacizi, acizi grași esențiali.
Gogoșarii murați conțin o cantitate mare de vitamina C și reprezintă un puternic antioxidant care asigură o bună absorbție a fierului în organism.
Gogonelele murate, foarte căutate și apreciate de gurmanzi, sunt foarte recomandate, mai ales celor cu afecțiuni ale ficatului pentru că acționează foarte bine asupra virușilor care se produc la nivelul ficatului.
Pentru a nu pierde detalii importante de la Alex Stanciu, despre beneficiile consumului de murături pentru sănătatea organismului, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani.