Despre berea artizanală și ce arome sofisticate poate conține, la Neatza cu Răzvan și Dani
Pentru că berea este cea mai consumată băutură alcoolică sau non-alcoolică, este bine de aflat câteva noțiuni importante despre berea artizanală și ce arome sofisticate poate conține.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Ianuarie 2021, 12:06 | Actualizat: Luni, 25 Ianuarie 2021, 16:33- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Adina Lăcătușu, reporter al emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", în direct, alături de Adina Mugescu, asociat al unui magazin de beri artizanale, ne oferă câteva noțiuni importante despre berea artizanală și ce arome sofisticate poate conține.
Berea este, după cum se știe, cea mai cunoscută și, probabil, veche băutură produsă de om, începând, cu Egiptul Antic și Mesopotamia, cu peste 6000 de ani în urmă.
Ce înseamnă berea artizanală?
Berea artizanală, sau craft beer are această denumire deoarece este fabricată din ingrediente naturale, în cantităţi mici, după reţete şi metode tradiţionale și nu conţine aditivi sau conservanţi. Are diferite arome foarte puternice, are un conținut scăzut de acid şi este produsă prin fermentaţie naturală.
Berile artizanale au rețete complexe care cuprind combinații de malțuri și hameiuri ce diferă de la producător la producător. Chiar și pentru același tip de bere, producătorii vor avea rețete gândite diferit.
Pe aceeași temăDiferențele dintre berea artizanală „craft beer” și berea produsă la scară industrială le constituie, îndeosebi, ingredientele folosite și metodele de producție utilizate, dar și volumul produs.
Berea artizanală este produsă în serii mici, în care producatorii pun un deosebit accent pe calitate și nu pe cantitate, iar rețelele de bere sunt foarte variate, spre deosebire de berea industrială, care este fabricată în cantități mari și se folosesc cam aceleași rețete.
Atât berea craft, cât și berea de producție industrială au la bază ingrediente clasice precum: apă, malț, hamei și drojdie. Însă pentru berea artizanală se folosesc rețete tradiționale, unice, desăvârșite în timp.
Ce arome sofisticate poate conține berea artizanală?
După cum s-a mai spus, gustul berii craft este deosebit datorită multiplelor arome pe care le poate conține. În funcție de sezon se pot adăuga alte și alte arome.
De exemplu, pentru ediția de iarnă a berii artizanale se pot folosi: anason, scorțișoară, cuișoare, ghimbir, cardamen, etc.
Producătorii de bere artizanală au scos sortimente de bere inedite, cum ar fi berea cu bezele, berea cu scorțișoară, berea cu cafea, sau berea cu ciocolată. Aceste tipuri de beri sunt preferatele doamnelor și domnișoarelor, pentru că toate aceste sortimente de bere merg consumate și la desert, alături de diverde prăjituri, tort, trufe, etc.
Pe aceeași temăUn alt sortiment de bere artizanală care merită amintit este cel al berilor maturate. Aceste beri, după ce au fost lăsate la fermentat se îmbuteliază în diferite butoaie cu diferite esențe cum ar fi: romul, vanilia, scorțișoara.
Există sortimente de bere care conțin și diferite plante medicinale, printre care spirulina, dar și bere cu lactoză.
Și culorile acestor beri craft sunt diferite, în oferta microberăriilor de la noi se regăsesc și sortimentele negre, arămii, roșii, albe, nepasteurizate sau cu arome fructate inedite, pe care nu te-ai aștepta să le găsești într-o bere.
De menționat că o bere artizanală are un conținut mai ridicat în alcool decât o bere clasică.
Pentru mai multe detalii despre berea artizanală și ce arome sofisticate poate conține, dar și pentru a afla de unde o puteți procura, accesați materialul video de mai sus!