Friptură de pui pe pat de dovleac cu mere și ceapă, servită cu pâine cu dovleac și sos
Din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, o rețetă cu specific de toamnă aurie: Friptură de pui pe pat de dovleac cu mere și ceapă
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 26 Octombrie 2020, 10:08 | Actualizat: Luni, 26 Octombrie 2020, 12:29Pentru că suntem în plin sezon al dovleacului, vedeta toamnei plină de culoare și savoare, dar mai ales plină de betacaroten, nu trebuie să ezităm în a-l include în cât mai multe preparate, dulci sau sărate.
De data aceasta, inspirația ne vine din bucătăria lui Vlăduț care a pregătit un delicios și rumen pui cu dovleac și mere, dar și o pâine tot cu dovleac în aluat și un sos de brânză care se combină tare bine cu cele două preparate.
Ingrediente pentru Rețeta Friptură de pui pe pat de dovleac cu mere și ceapă, servită cu pâine cu dovleac și sos:
-
Pentru friptura de pui:
- 1 pui întreg, din cel hrănit sănătos
- sare
- piper
- 1/2 dovleac plăcintar
- 4-5 mere
- 2 cepe
- 2-3 crenguțe de rozmarin
-
Pentru pâine de casă cu dovleac:
- 750 g făină
- 350 ml apă
- 40 g drojdie
- sare
- 250 g dovleac răzuit
- 30 g stafide
- semințe de dovleac
- 50 ml ulei
-
Pentru sos de brânză:
- 1-2 linguri smântână maturată
- 400 g brânză tartinabilă
- 1 linguriță hrean ras
- sare
Mod de preparare pentru rețeta Friptură de pui pe pat de dovleac cu mere și ceapă, servită cu pâine cu dovleac și sos
Pregătire aluat pentru pâinea de casă cu dovleac.
Mai întâi se pregătește un aluat de pâine fără prea multă frământare. Se amestecă drojdia cu apă călduță și 1 linguriță zahăr și se adaugă la mijlocul făinii, cernută într-un vas. Se lasă la activat, apoi se adaugă dovleacul ras, tras ușor la tigaie, uleiul, stafidele și se amestecă totul, rezultând un aluat ferm. Se lasă aluatul la crescut cât este necesar pentru a-și dubla volumul, apoi se formează două rulouri din aluat care se tăvălesc bine prin semințe și se așază în tavă, pe hârtie de copt. Se mai lasă la crescut o vreme, apoi se dă la cuptor alături de câteva felii de dovleac.
Pe aceeași temăPreparare friptură de pui și pâine cu dovleac.
Puiul se întinde tăindu-l pe jumătatea spatelui. Se asezonează cu sare și piper și se așază într-o tavă, pe un pat din felii de mere, felii de dovleac și felii de ceapă. Se acoperă cu hârtie de copt, apoi cu folie de aluminiu și se dă la cuptor, nu înainte de a turna apă în tavă. Puiul se coace în același timp cu pâinea, pentru că aceasta este o pâine coaptă la abur.
Preparare sos de brânză.
Pentru sosul alb, se amestecă brânza tartinabilă cu smântâna și hreanul ras, sau o pastă de hrean și se potrivește gustul sosului cu sare.
Toate preparatele din Rețeta Friptură de pui pe pat de dovleac cu mere și ceapă, servită cu pâine cu dovleac și sos sunt delicioase și se pot servi la masa de prânz, alături de familie.
Spor și poftă bună!