Rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei
Piftia este preparatul preferat de mulți români în perioada sărbătorilor de iarnă, dar puțini știu care este de fapt rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 16 Decembrie 2020, 11:14 | Actualizat: Vineri, 17 Decembrie 2021, 10:49Marian Duță, carismaticul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de Oana Iliescu, proprietar de restaurant din București, ne povestesc despre rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei.
Ce este de fapt piftia?
Piftia, denumită în anumite zone și răcitură, este un preparat culinar pe bază de carne, din categoria aperitivelor reci, specific sărbătorilor de iarnă, care se prepară prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu os și cartilaje, dar și cu legume, zarzavaturi și condimente speciale.
Pe aceeași temăPiftiile, sau răciturile sunt nelipsite de pe mesele sărbătorii de Crăciun, sau de pe masele de Revelion, dar le mai regăsim sub denumirea de aspic și pe platourile cu aperitive de la diferite evenimente festive. Diferența dintre piftie și aspic este aceea că aspicul se poate face și fără carne, doar din legume și se încheagă cu gelatină, sau alte ingrediente cu rol de închegare.
Piftia, conform rețetei clasice, din străbuni, se prepară, îndeosebi, din carne de porc: picioare si cap de porc, limbă și carnea de pe ciolan crud. Însă, cum rețetele sunt într-o continuă reinventare, se pot prepara piftii și din carne de curcan sau de rață.
Și cum multor gospodine le este teamă că nu se încheagă cum trebuie piftia, Marian Duță alături de Oana Iliescu, ne oferă câteva din secretele reușitei acesteia.
Pe aceeași temăCare sunt secretele pentru reușita unei piftii bine închegate?
În primul rând, reușita închegării piftiei constă în alegerea corectă a cărnurilor din care se prepară piftia. Cărnurile trebuie să fie gelatinoase și cu cât mai multe cartilagii.
Pentru o piftie reușită se folosesc: picioare de porc(adidași), urechi de porc și căpățână, șorici, chiar și coadă de porc și limba.
Un alt rol important în închegarea corectă a piftiei îl joacă usturoiul adăugat în supă. după fierberea cărnurilor.
Și, nu în ultimul rând, dar foarte imnportant este și modul de fierbere și cantitatea de apă adăugată. Piftia se fierbe la foc mic timp îndelungat, așa încât să nu clocotească prea rău și nici nu este necesar a se amesteca în ea.
Gustul piftiilor, va fi influențat atât de gustul cărnurilor folosite, al usturoiului adăugat, dar și al legumelor adăugate întregi în supă, în timpul fierberii.
Pe aceeași temăPentru a nu pierde detalii importante despre rețeta tradițională de piftie și secrete pentru reușita ei, dar și pentru a afla cu ce alte preparate vă mai puteți delecta la mesele sărbătorilor de iarnă și de unde le puteți comanda, accesați materialul video de mai sus!