Caltaboșii sunt un fel de cârnați preparați după tăierea porcului, pentru a fi serviți la masa de Crăciun. Compoziția diferă de la o zonă la alta, unii se prepare cu măruntaie de porc și orez, alții doar cu carne de porc și orez, în unele zone se adaugă și ouă, iar în altele se adaugă și sânge colectat la tăierea porcului, lăsat să se coaguleze, fiert și tocat și se numesc sângerete.
Iată două rețete de caltaboși, din două zone ale țării: Rețeta de Caltaboși muntenești și Rețeta de Caltaboși moldovenești.
Ingrediente pentru Rețeta de Caltaboși muntenești:
- 1 kg carne de porc, împănată
- 150 gr orez
- 2 cepe mari
- 1 lingură ulei, sau untură topită
- sare si piper măcinat
- 1 crenguță de cimbru
- piper boabe
- 2 foi de dafin
- mațe de porc
Mod de preparare pentru Rețeta de Caltaboși muntenești
Se călește ceapa tocata mărunt în puțin ulei, sau untură topită, apoi se adaugă orezul bine clătit. Se amestecă bine pentru a se hidrata ușor orezul, apoi se lasă la răcit.
Carnea se trece prin mașina de tocat și se adaugă peste amestecul de ceapă și orez. Se asezonează cu sare și piper și se omogenizează compoziția, apoi se umplu mațele de porc bine curățate. Mațele nu se vor umple la maxim ci mai lejer, pentru că orezul se va hidrata pe parcurs și este riscul să se spargă.
Se pun caltaboșii la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Se adaugă în apă și foile de dafin, o crenguță de cimbru și boabe de piper.
Se pune apă la fiert cu puțină sare, foile de dafin, crenguța de cimbru și boabe de piper. Când apa atinge punctul de fierbere se introduc caltaboșii și se lasă la fiert la foc mic. Se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare, pentru a nu crăpa.
Caltaboșii sunt fierți când se lasă la baza vasului.
Se scot și se lasă la răcit. Caltaboșii se pot servi feliați, ca atare, sau prăjiți.
Tot din categoria rețetelor pentru masa de Crăciun, mai vedeți și:
- Rețeta tradițională Lebăr de casă
- Rețeta Tobă de porc tradițională
- Rețeta Cârnați tradiționali de casă
Ingrediente pentru Rețeta de Caltaboși moldovenești
- 1 kg măruntaie de porc: ficat, inima si plamani
- 1 kg carne de porc mai cu grăsime
- 2 cepe
- 150 g orez
- mațe de porc
- sare și piper măcinat
- piper boabe și ienibahar boabe
- 2 foi de dafin
Mod de preparare pentru Rețeta de Caltaboși moldovenești
Măruntaiele și carnea de porc se fierb, separat, în apă cu sare, boabe de piper, de ienibahar și foi de dafin, ca la Rețeta de lebăr.
Ceapa se toacă mărunt și se călește în puțin ulei încins, apoi se adaugă orezul. Se adaugă și puțină supă de la carne, așa încât să se hidrateze orezul. Orezul trebuie să fie fiert cam ¾.
Carnea și măruntaiele fierte se trec prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu orezul și ceapa. Se mai asezonează cu sare și piper și se umplu intestinele de porc cu această compoziție. Se leagă la capete și se fierb în supa în care a fiert carnea pentru 15-20 de minute, la foc încet. Se înțeapă caltaboșii pe parcursul fierberii pentru a nu se crăpa.
Rețete pentru masa de Crăciun. Cum se prepară rețeta tradițională Lebăr de casă... Cum se prepară o delicioasă rețetă de pâine țărănească cu jumări?...