Rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului
Pentru că mai sunt câteva zile până când ne vom răsfăța cu preparatele tradiționale, ar trebui să știm câte ceva și despre rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 21 Decembrie 2020, 10:07 | Actualizat: Joi, 03 Martie 2022, 10:24Simona Dragomir, specialistul în sănătate de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, alături de Dr. Ruxandra Pleșa, medic nutriționist, ne prezintă, acum în pragul mult așteptatelor sărbători de iarnă, câteva informații utile despre rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului.
Chiar dacă anul acesta nu vom mai participa la evenimentele specifice sărbătorilor de iarnă cu mese bogate și prietenii aproape, din cauza distanțării sociale impusă de pandemia de coronavirus, asta nu înseamnă că vom renunța și la bucatele speciale și tradiționale pe care le putem prepara, în cantități mai mici, ce-i drept, dar pe care le vom asezona în continuare cu aromele speciale.
Pe aceeași temăCe condimente putem folosi de sărbători pentru a avea bucate vesele și sănătoase?
Condimentele dau o savoare extraordinară bucatelor, indiferent că sunt dulci sau sărate, însă trebuie știut că acestea sunt și sănătoase, au proprietăți antivirale, de exemplu și conțin anumite subsatnțe ce le fac redutabile în a combate starea de anxietate, de tristețe, asociată acum și cu frigul, cu lumina mai puțină, dar și cu perioada mai dificilă prin care trecem acum.
Atunci când ne gândim la o mâncare gustoasă, automat ne gândim și la condimentele cu care o putem asezona pentru a-i intensifica maxim gustul.
Unul dintre condimentele miraculoase, folosit special pentru preparatele de la mesele sărbătorilor de iarnă, este anasonul. Acesta se poate folosi, îndeosebi la dulciuri: prăjituri, biscuiți, turtă dulce, dar și la sosurile pentru fripturi și garnituri.
Alte condimente aromate și extrem de sănătoase sunt cuișoarele, cardamonul, scorțișoara, nucșoara, vanilia, toate acestea au în conținutul lor uleiuri volatile care vor da gust și aspect plăcut preparatelor, dar ne vor parfuma și casa și vor induce o stare de bucurie.
Care sunt proprietățile condimentelor benefice sănătății organismului?
Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătatea organismului dat de adaosul de condimente în preparate este acela de a calma digestia.
Un alt aspect important în sănătatea organismului este acela că adăugate în preparate, condimentele au rolul de a scădea indicele glicemic al acestora.
Turmericul, de exemplu, pe lângă gust și culoare plăcută pe care le dă preparatelor, este un antiinflamator puternic.
Pe aceeași temăPiperul are un rol puternic de a facilita pătrunderea celorlalte condimente în celulele organismului, așadar nu trebuie evitat, ci dimpotrivă, inclus în cât mai multe preparate.
Un puternic rol antidepresiv îl are șofranul. Chiar dacă este renumit prin a fi cel mai scum condiment de la noi, își merită renumele pentru că are proprietăți curative benefice organismului. Se spune despre șofran că poate să rivalizeze cu succes medicațiile antidepresive.
Vanilia induce o stare de bine, de veselie prin aroma sa plăcută care inundă casa, dar și persistă mai mult timp.
Pentru a nu pierde mai multe detalii despre rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal ”Neatza cu Răzvan și Dani”.