Direct din platoul neatza cu Răzvan și Dani, Iuliana Dabija, personal trainer și consultant în nutriție, ne explică ce înseamnă un meniu echilibrat, fără să ne privăm de preparatele tradiționale de Crăciun.
Mai precis, Iuliana Dabija ne ssfătuiește cum să combinăm preparatele de sărbători pentru a ne păstra greutatea corporală.
Ne plângem adesea că odată cu sosirea sărbătorilor de iană petrecute în sânul familiei ne sporim kilogramele corporale, pentru că nu ne putem reține de la a savura preparatele tradiționale specifice acestor sărbători.
Preparatele tradiționale de la mesele de Crăciun și Anul Nou sunt de regulă foarte calorice, pentru că așa prevăd rețetele clasice.
Citește și: Care sunt excesele alimentare din post care aduc kilograme în plus
Din ce se compune un meniu cu preparate tradiționale?
Un meniu tradițional specific sărbătorilor de iarnă va include în mod clasic un platou cu aperitive pe bază de preparate din carne de porc: tobă, lebăr, caltaboși, cârnați, chiftele, piftie, brânzeturi, salată de boeuf, etc. Așadar, o multitudine de preparate calorice încă de la primul fel.
Urmează felul principal care include nelipsitele sarmale cu smântână și mămăliguță, dar și friptura de porc.
Ultimul fel, desertul format din cozonac, fursecuri de Crăciun și diverse prăjituri festive, de la care cu greu te poți abține.
Dar, să nu uităm și băuturile care merg perfect cu aceste preparate: un aperitiv înainte de masă, un vin bun la friptură și un suc la desert.
Citește și: Cu sau fără gustări între mese. Sfaturile specialistului
Cum putem echilibra meniurile de sărbători, fără a renunța la preparatele tradiționale?
Cum ne dorim cu toții să avem pe mese câte puțin din preparatele tradiționale de sărbători, Iuliana dabija ne divulgă câteva trucuri pentru a ne păstra greutatea de sărbători.
În primul rând, ne sfătuiește să consumăm mai puțin până la deloc din aperitivul pe bază de băutură obișnuit să se bea înainte de masă. Studiile arată că aceste băuturi influențează, categroric, pofta de mâncare. Această băutură servită înainte de masă activează în creier hipotalamusul, care controlează Hipotalamusul controlează foamea și setea.
Cât despre platoul cu aperitive, acolo se poate umbla la rețetele preparatelor și folosite ingrediente cu un apor cât mai scăzut în calorii. De exemplu maioneza, poate fi preparată și altfel decât din gălbenușuri cu mult ulei. Poate fi preparată din avocado cu muștar, sau poate fi folosită în cantități mult mai mici.
Preparatele din carne pot fi făcute din cărnuri mai puțin grase. Pe platoul cu aperitive să existe și multe legume care să confere sățietate, așa încât să mâncăm mai puțin din celelalte preparate.
Pentru mai multe sfaturi importante de la Iuliana Dabija despre ce înseamnă un meniu echilibrat, fără să ne privăm de preparatele tradiționale de Crăciun, vizualizați și materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal ”Neatza cu Răzvan și Dani”.