A murit Delia Budeanu. A fost una dintre cele mai iubite prezentatoare TV ale României
Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria Televiziunii Române de dinainte de 1990, a încetat din viață sâmbătă, 19 octombrie 2024, la vârsta de 75 de ani.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 09:40 | Actualizat: Duminica, 20 Octombrie 2024, 10:05Delia Budeanu a debutat în 1970 la postul național de televiziune, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. Decenii la rând a fost o prezență constantă pe micile ecrane, potrivit radioromania.ro.
Pe aceeași temăDelia Budeanu, una dintre cele mai frumoase crainice TV, s-a stins din viață la 75 de ani
Născută la 28 mai 1949, Delia Budeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1969, iar între anii 1970 și 1998 a fost crainic de televiziune.
După decesul soțului său, Radu Budeanu, jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, Delia Budeanu s-a retras zece ani din viața publică.
În anul 2008, a publicat – la editura Vremea – volumul Live despre parcursul său ca prezentatoare de televiziune, într-o perioadă extrem de sumbră.
În vara acestui an, Delia Budeanu a publicat la Editura Curtea Veche, cea de-a doua carte a sa, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, mai transmite sursa citată mai sus.
Totodată, Delia Budeanu a sprijinit numeroase proiecte culturale și artistice și a organizat evenimente de amploare care au promovat artiști talentați. Unul dintre cele mai notabile proiecte în acest sens este „Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului”, care a devenit un eveniment de marcă în agenda culturală a României.
În plus, a fondat și „Fundația Culturală Europa”, care susține artiștii și proiectele culturale de calitate. Fundația a sprijinit numeroase expoziții, concerte și spectacole cu impact semnificativ în dezvoltarea culturală a țării.
Totodată, a inițiat și susținut numeroase proiecte de caritate, contribuind la îmbunătățirea vieții multor persoane aflate în dificultate. Angajamentul ei în comunitate a fost recunoscut printr-o serie de premii și distincții, inclusiv titlul de „Ambasador al Bunăvoinței” acordat de către Organizația Națiunilor Unite.
Trupul neînsufleţit va fi depus, duminică, ora 16:30, la Mănăstirea Caşin din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu, potrivit radioaromania.ro.
Într-un interviu pentru Adevărul, Delia Budeanu a vorbit despre ceea ce a însemnat să fie crainic în perioada comunismului.
„Să fii crainic în perioada aceea, '70-'80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”, mărturisea la un moment dat Delia Budeanu, citată de sursa menționată mai sus.