Declarația Unică ANAF 2019. Cum te înregistrezi în SPV, Spațiu Privat Virtual ANAF
Declarația Unică ANAF 2019. Cum o depui online și cum te înregsitrezi în SPV, Spațiul Public Virtual ANAF. Ce trebuie să știe contribuabilii.
Publicat: Marti, 05 Martie 2019, 13:20 | Actualizat: Vineri, 08 Martie 2019, 22:13Declarația Unică ANAF 2019. Cum o depui online și cum te înregsitrezi în SPV, Spațiul Privat Virtual ANAF. Ce trebuie să știe contribuabilii.
UPDATE, 8 martie. ANAF a amânat depunerea Declarației Unice până la data de 31 iulie 2019.
"În scopul evitării riscului neconformarii de către anumite categorii de contribuabili care au obligația să completeze și să depună, până la data de 15 martie 2019 inclusiv, formularul-Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și formularul 230-Cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii.
Pentru evitarea unor blocaje în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor declarative ale contribuabililor persoane fizice, ținând cont de faptul că începând cu anul 2019, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune numai în format electronic, ceea ce presupune înregistrarea contribuabililor în Spațiul Privat Virtual, se impune prorogarea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să își îndeplinească obligațiile declarative și de plată a impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale", se arată în document.
UPDATE: - din păcate, la acest moment site-ul ANAF nu funcționează!
”Serviciul este momentan indisponibil. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulţumim pentru înţelegere!” este mesajul afișat, pe site.
Declarația Unică ANAF 2019 se depune doar online, până la data de 15 martie, anul curent. Formularul fiscal se completează și se se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Declarația Unică ANAF 2019. Ultimele modificări din Codul Fiscal indică faptul că declarația unică se depune de către cei care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Mai multe detalii despre noul formular ANAF și cine trebuie să îl depună, găsiți AICI.
Pentru a depune Declarația Unică, trebuie să te înregistrezi în SPV - spațiul privat virtual al ANAF, disponibil pe e site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
Cei care nu au acces la internet sau la calculator pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni: - înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual; - completarea Declarației Unice; - depunerea Declarației Unice. Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Servicii oferite de ANAF.
Pentru înregistrarea în SPV, contribuabilii să pregătească următoarele informații:
Numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite.
- Codul Numeric Personal (CNP), sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului.
- Seria și numărul actului de identitate.
- Adresa de e-mail proprie.
- Numărul telefonului mobil personal. 6. Un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV.
- O parolă necesară autentificării în SPV.
Aceste informații trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secțiunea ”Spațiul Privat Virtual” → ”Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice” → ”Persoane fizice/Înregistrare utilizatori”, alegând Tipul de aprobare ”Verificare număr document”.
După completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formularul web, procesul de înregistrare se finalizează prin apăsarea butonului ”Continuă”. Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afișarea unei pagini care va conține informațiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator si a parolei alese la momentul înregistrării.
Serviciul electronic SPV este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice și poate fi accesat direct la adresa https://pfinternet.anaf.ro. Prin intermediul SPV se poate accesa situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile.
Pentru mai multe informații privind înregsitrarea în spațiul virtual ANAF, puteți viziona clipul de mai jos.
Înregistrarea firmelor în SPV
Recent, la o sesiune online de asistență pentru contribuabili, aceștia au cerut ANAF reintroducerea formularului C800. ANAF a răspuns însă că acest formular a fost doar o metoda tranzitorie de înregistrare in SPV. Începând cu 8 martie 2018 pentru înregistrarea persoanelor juridice, a altor entități fără personalitate juridică, a reprezentanților, precum și a împuterniciților in Spațiul privat virtual se utilizează formularul online, disponibil pe website-ul A.N.A.F la următorul link: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp
Pentru depunerea declarațiilor pe persoane jurdicice e nevoie de certificat digital.