Antena

INS: Producţia industrială a scăzut cu peste 17% în primele cinci luni ale acestui an, faţă de anul trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare

Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni din acest an cu 17,4% ca serie brută şi cu 17,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Publicat: Marti, 14 Iulie 2020, 09:43 | Actualizat: Marti, 14 Iulie 2020, 10:23
Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni din acest an cu 17,4% ca serie brută şi cu 17,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În luna mai 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2% ca serie brută şi cu 15,1% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută cu 30,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 28%. În perioada 1 ianuarie–31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –31 mai 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 17,4% ca serie brută şi cu 17,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, arată datele INS.

În luna mai, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+31,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 15,1%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+20,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 4,3%, respectiv cu 1,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 28%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-31%), industria extractivă (-17,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%).

În primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 17,4%, ca efect al scăderilor înregistrate încele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-19,7%), industria extractivă (-9,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2020, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2019, a fost mai mică cu 17,2%, din cauza scăderilor înindustria prelucrătoare (-19,6%), industria extractivă (-8,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%).

”Informaţiile din acest comunicat de presă (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020; Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţică este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, precizează INS.

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.


Sursa : news.ro

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
productia industriala scazut peste 17% primele cinci luni fata de anul trecut zile lucratoare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Comuna unde curge apă neagră la robinet prin ţevi de petrol. Localnicii plătesc facturi de sute de lei. Reacţia furnizorului. "E bună de băut"
Videoclipul zilei
Citește și
INS: Producţia industrială a scăzut în primele două luni cu 2,6% faţă de anul trecut
INS: Producţia industrială a scăzut în ianuarie ca serie brută cu 2,4% şi cu 3,1% ca serie ajustată,...
INS: Producţia industrială a scăzut în noiembrie 2019 cu 5,6%, ca serie brută, faţă de 2018
Scăderea producţiei industriale a accelerat în octombrie, înregistrând un minus de 4,5%
Video recomandate
Video
Citește și