Oficial! Românii pot cere amânare ratelor până la nouă luni. Ce condiții trebuie îndeplinite
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Martie 2020, 22:07 | Actualizat: Joi, 26 Martie 2020, 22:08Cîţu a precizat că este vorba despre firma sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Ministrul Finanţelor publice a anunţat adoptarea Ordonanţei privind suspendarea plăţii ratelor bancare, actul normativ prevăzând că de această posibilitate pot beneficia persoanele fizice şi juridice a căror activitate a fost afectată de pandemia Covid-19.
Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.
Potrivit actului normativ, "se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020”.
"Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc să suspende pe o lună, două sau trei luni.(...) Având în vedere Asociaţiei Europene a Băncilor şi decizia Băncii Centrale (...) care se referă explicit la această pandemie a introdus un articol care prevede că măsura se acordă doar debitorilor a căror activitate a fost direct sau indirect afectată de pandemia de Covid-19”, a precizat ministrul Florin Cîţu.
Pe aceeași temăAcesta a precizat că vor fi aprobate, cel mai probabil săptămâna viitoare, normele metodologice privind aplicarea ordonanţei şi că în baza acestora va fi o plajă "foarte largă” privindu-i pe beneficiarii prevederilor acestei ordonanţe.
Ministrul a mai precizat că de această prevedere legală vor beneficia persoanele care nu au restanţe la momentul depunerii cererilor.
Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.
În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.
"În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu.
"Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”, a mai afirmat Florin Cîţu.